“Ολιστική” κοροϊδία Μητσοτάκη και στους κτηνοτρόφους

Της Παναγιώτας Βράντζα*

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός βρέθηκε στον Αλμυρό Μαγνησίας στα εγκαίνια μιας νέας μονάδας παραγωγής βιολογικής φέτας, της εταιρίας «Κτηνοτροφική Μαγνησίας – Greek Family Farm».

Προφανώς δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στο γεγονός αυτό καθ’ αυτό. 

Το πρόβλημα προκύπτει από το ότι ο πρωθυπουργός, συγχέει τις δραστηριότητες μιας μεγάλης επιχείρησης, με κύκλο εργασιών πάνω από 20 εκατομμύρια, η οποία δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς, με τον μέσο Έλληνα κτηνοτρόφο!

Το σημείο, στην ομιλία των εγκαινίων, όπου αναφέρει ότι «Αυτό είναι το μοντέλο του κτηνοτρόφου επιχειρηματία, που θα οδηγήσει τελικά τον αγροτικό μας τομέα στην 3η δεκαετία του 21ου αιώνα», δείχνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδευόταν και από τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης σε αυτή την επίσκεψη, δεν έχει ιδέα για το τι είναι και πως ασκείται η κτηνοτροφία στη χώρα του.

Ας ενημερώσει κάποιος τον πρωθυπουργό, ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, αν γνωρίζει, ότι:

  • Οι επιχειρήσεις του είδους / μεγέθους της Greek Family Farm, είναι μετρημένες στα δάκτυλα  του ενός χεριού.
  • Ο τζίρος των 20 εκατομμυρίων, της συγκεκριμένης επιχείρησης, προφανώς δεν προκύπτει από την καθετοποίηση της παραγωγής των 2400 προβάτων της, αλλά πιθανότατα από τη μεταποίηση και εμπορία των προϊόντων, από το γάλα που αγοράζει από 900 άλλους κτηνοτρόφους. 
  • Η μέση ποσότητα παράδοσης πρόβειου γάλακτος ανά παραγωγό στη χώρα, είναι περίπου 20 τόνοι ετησίως, ενώ για το γίδινο γάλα κάτι λιγότερο από 12!
  • Σχεδόν το 50% του αγροτικού εισοδήματος προέρχεται από επιδοτήσεις και ενισχύσεις. Άρα σχεδόν το σύνολο τον εκμεταλλεύσεων «τρέχουν» με επιχειρηματική ζημιά. 
  • Ο μέσος κτηνοτρόφος, όχι μόνο δεν μπορεί να προσελκύσει επενδυτές σαν την Hochland, αλλά δεν μπορεί να περάσει ούτε έξω από ελληνική τράπεζα.
  • Τα «χρηματοδοτικά» εργαλεία στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμα για τη συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων.
  • Μετά και τα τελευταία «επιτεύγματα» της κυβέρνησης, όσον αφορά στο κόστος παραγωγής (ενέργεια, ζωοτροφές, καύσιμα), πολλά κοπάδια οδηγούνται σε σφαγή, λόγω αδυναμίας συντήρησής τους.

Θα ήταν ευχής έργον κάθε Ελληνική κτηνοτροφική μονάδα να είναι έστω μια μικρή Greek Family Farm, αλλά, ας πει κάποιος στον πρωθυπουργό, ότι αυτό είναι πρακτικά ανέφικτο. Εκτός των άλλων μικροπροβλημάτων…, θα έπρεπε για κάθε κτηνοτρόφο να βρεθούν άλλοι 900 για να του δίνουν γάλα!

Η τελευταία απόπειρα του πρωθυπουργού να μας πείσει για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα, θυμίζει το παράδειγμα  του νέου που επέστρεψε από την Αμερική για να δουλέψει στην Ελλάδα, χωρίς να μας πει ότι θα δούλευε στο εργοστάσιο του πατέρα του!

Ας αφήσει ο κ. Μητσοτάκης τις φιέστες, τις νουθεσίες και τις ουτοπικές, λεκτικές ακροβασίες και ας αποτρέψει την «ολιστική» καταστροφή της κτηνοτροφίας. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ενόψει και της διαφαινόμενης επισιτιστικής κρίσης.

*Η Παναγιώτα Βράντζα είναι Κτηνίατρος – Πρώην Βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί