Δ. Κουτσούμπας από το Ηράκλειο: Να μπουν στο επίκεντρο οι λαϊκές ανάγκες

Στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», στο Ηράκλειο, μίλησε το βράδυ του Σαββάτου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επισκέπτεται την Κρήτη. 

Μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, άνθρωποι που συμπορεύονται μαζί του στον αγώνα έδωσαν το «παρών», επιβεβαιώνοντας και με την παρουσία τους την επιλογή της μαχητικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ.

«Ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», ήταν το σύνθημα με το οποίο υποδέχτηκαν στο βήμα τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Τη συγκέντρωση άνοιξε η Νικολέττα Χριστοδουλοπούλου, γραμματέας της ΤΕ Ηρακλείου. Αμέσως μετά την ομιλία του Δ. Κουτσουμπα ακολουθούν παρεμβάσεις.

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

“Φίλοι και φίλες,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ φτάνει σήμερα και δω, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Αποστολέας τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που δίνουν τη μάχη παντού. Σε κάθε χώρο δουλειάς, μόρφωσης, σε κάθε πόλη και χωριό, για να ενισχυθεί η εργατική – λαϊκή πάλη, να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης, να μπουν στο επίκεντρο οι λαϊκές ανάγκες.

Παραλήπτης κάθε εργάτης, βιοπαλαιστής αγρότης και αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας, κάθε νέος – νέα, κάθε γυναίκα, που ανησυχεί και ταυτόχρονα αγανακτεί… Που δεν συμβιβάζεται με τη μιζέρια, αναζητά αν υπάρχει και πού βρίσκεται η διέξοδος για τον λαό.

Σε όλους αυτούς, σε όλους εσάς, λέμε καθαρά: Ναι, υπάρχει διέξοδος για τον λαό.

Κι αυτή δεν βρίσκεται στον δρόμο που μας έφερε ως εδώ, στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, δρόμο μόνιμα ανοιχτό για τα κέρδη μιας χούφτας ομίλων, αλλά πάντα κλειστό για τις ανάγκες της εργατικής τάξης, του λαού.

Δεν βρίσκεται στον δρόμο του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών του, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, εκεί που ανταλλάσσουν την αντιλαϊκή σκυτάλη τα κόμματα και οι κυβερνήσεις τους… Πότε ένας, πότε περισσότεροι, ανάλογα με το πόσοι κάθε φορά χρειάζονται για να βγει πέρα η αντιλαϊκή κούρσα.

Η διέξοδος για τον λαό βρίσκεται στον δικό του δρόμο. Εκεί όπου θα συναντιούνται οι εργάτες με τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων…

Εκεί που θα ενισχύουν τη δική τους κοινωνική συμμαχία και θα παλεύουν όχι μόνο να πάρουν ανάσες ανακούφισης, να σταθούν όρθιοι, αλλά θα προσπαθούν να βγάλουν από τη μέση τα εμπόδια, και θα στεριώνουν την απόφασή τους να τραβήξουν μπροστά για τις δικές τους ανάγκες.

Εκεί, το ΚΚΕ διαθέτει όλες του τις δυνάμεις. Καταθέτει το δικό του σχέδιο, τη δική του πολιτική πρόταση διεξόδου που αφορά ακριβώς το πώς θα ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες.

Δηλαδή, όλα αυτά που, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να τα απολαμβάνει ο λαός σήμερα, στον 21ο αιώνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, του τα στερούν! Γυρίζοντάς μας πίσω, πριν δύο αιώνες, στην εποχή της 1ης!

Και από εδώ, στο Ηράκλειο της Κρήτης, θέτουμε το κρίσιμο ερώτημα:

Ποιο κόμμα, απ’ αυτά που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία ή μερίδιο απ’ αυτή, όπως είναι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, έχει τέτοιο σχέδιο; Σχέδιο δηλαδή που να απαντά έστω στο ελάχιστο σ’ αυτά που θα ήθελε να έχει ο εργαζόμενος για να ζει καλά, αυτός και τα παιδιά του…

Δηλαδή, να έχει:

• μια δουλειά που να μπορεί να του εξασφαλίζει καλό μισθό, Ασφάλιση, μια καλή σύνταξη,

• να έχει δωρεάν καλές υπηρεσίες Υγείας,

• Παιδεία για τα παιδιά του που δεν θα την ακριβοπληρώνει,

• αθλητισμό, πολιτισμό, ζωή σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον και

• χωρίς την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα που προκαλεί πλέον η απειλή μιας πολεμικής σύγκρουσης.

Δίνουμε όμως την ίδια απάντηση που δίνετε κι εσείς:

Κανένα από τα αστικά κόμματα που έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα, δεν έχει τέτοιο σχέδιο. Ούτε στα λόγια υπονοεί πως έστω κάποια στιγμή, κάτι μπορεί να αλλάξει προς το ριζικά καλύτερο για τη ζωή του λαού. Όλη η συζήτηση αφορά απλά κάποιες μικροβελτιώσεις, πολλές από τις οποίες είναι προεκλογικού χαρακτήρα. Κι αυτές, αν και όποτε το επιτρέψουν οι «αντοχές της οικονομίας»!

Μόνο που αυτή η οικονομία αντέχει και παρα-αντέχει όταν πρόκειται να μπουκώσει με ζεστό χρήμα, με επιδοτήσεις τις μεγάλες επιχειρήσεις. Όταν πρόκειται να εξασφαλίσει επιπλέον φοροαπαλλαγές και νέα προνόμια στο κεφάλαιο. Όταν, όμως, πρόκειται για την ανακούφιση των εργαζομένων, του λαού, υψώνεται πάντα ένας τοίχος: Μια η κρίση, μια η ανάπτυξη που έρχεται και δεν πρέπει να γυρίσει πίσω, μια η δημοσιονομική προσαρμογή, μια το δημόσιο χρέος… Και τώρα οι συνέπειες του πολέμου. Και πάντα προέχει η υπεράσπιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας των λίγων!

Μόνο το ΚΚΕ έχει σχέδιο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, σχέδιο επεξεργασμένο, επιστημονικό, που πατάει στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, αξιοποιεί το εργατικό επιστημονικό δυναμικό της και δίνει την απάντηση στο κρίσιμο ζήτημα:

Ναι, ο λαός αυτού του τόπου μπορεί να ζήσει όπως του αξίζει, όπως ορίζει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, με τον ίδιο να κάνει κουμάντο στην κοινωνία και την οικονομία.

Ελάτε λοιπόν να βαδίσουμε μαζί αυτόν τον δρόμο, να βρεθούμε πλάι – πλάι στο σωματείο, στον σύλλογο, στον μαζικό φορέα, στις εκλογές με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ παντού!

Ακόμα και αν δεν συμφωνούμε σε όλα, συμφωνούμε όμως ότι πρέπει να δυναμώσει η συλλογική οργάνωση, ο αγώνας, η συσπείρωση δυνάμεων, ο συντονισμός της πάλης, για όλα τα καυτά κι επείγοντα προβλήματα. Να δυναμώσουμε τη συζήτηση και ταυτόχρονα την πάλη για τη διέξοδο, την προοπτική, δίνοντας ελπίδα στον λαό.

«Ό,τι γράφει δεν ξεγράφει», λέει καμιά φορά ο λαός μας. Και αυτό ισχύει απόλυτα για το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης, όποιος κι αν αναλάβει να το τρέξει μόνος του ή με τη βοήθεια άλλων. Και στην οικονομία, οι εξελίξεις γράφονται ήδη με μελανά χρώματα για τον λαό! Εξελίξεις που δείχνουν πως ήδη η ΕΕ και η Ευρωζώνη βρίσκονται μπροστά σε νέα οικονομική κρίση, ενώ αυξάνει η πιθανότητα σοβαρής επιβράδυνσης συνολικά της διεθνούς οικονομίας.

Όταν λοιπόν οι εξελίξεις στην οικονομία γράφονται με μελανά χρώματα, ο καθένας καταλαβαίνει ότι το αισιόδοξο κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η ελληνική κυβέρνηση, με την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας μέσα στο 2022 και τους ρυθμούς ανάπτυξης, δεν προκύπτει από πουθενά!

Βέβαια η κυβέρνηση, για να καθυστερήσει τις όποιες δυσοίωνες εξελίξεις στην οικονομία, ποντάρει, όπως έκαναν άλλωστε όλες οι κυβερνήσεις, στον κλάδο του Τουρισμού. Και τι δεν έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια για την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, για τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον Τουρισμό. Τελευταία, μάλιστα, αρέσκονται να μιλούν για τουριστικό θαύμα. Τώρα, το ποιους αφορά αυτό το θαύμα μπορούν να το πουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του κλάδου κι εδώ στην Κρήτη, η οποία κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στον τομέα του Τουρισμού.

Αλήθεια, μπορούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να μιλούν για θαύμα, επειδή όπως δείχνουν φέτος οι προβλέψεις για αφίξεις, θα ξεπεράσουν το 2019 και τα έσοδα από τον τουρισμό θα απογειωθούν; Μόνο που από το 2019 έως σήμερα οι εργαζόμενοι και στον Τουρισμό πλήρωναν τα σπασμένα της πανδημίας και της κρίσης.

Οι μόνοι που δικαιούνται να μιλούν για «θαύμα» είναι οι μεγαλοξενοδόχοι, που μπορεί τώρα να κλαψουρίζουν για την αύξηση του κόστους λόγω της ακρίβειας, όμως ξέρουν πως η κυβέρνηση δεν θα τους αφήσει έτσι. Όλο και κάποιο πακέτο στήριξης θα τους δώσει. Αυτοί που μπορεί να κλαψουρίζουν, είναι οι ίδιοι που πριν την πανδημία είχαν τεράστιους τζίρους που ξεπέρασαν τα 3 δισ. Είναι οι ίδιοι που μέσα στην πανδημία δεν έμειναν άπραγοι. Έφτιαξαν τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία. Είναι οι ίδιοι, μεγαλοξενοδόχοι, που μέσα στο 2021 προχώρησαν σε εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης των μονάδων τους, δαπανώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Είναι οι ίδιοι μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού που κάλυψαν τις ανάγκες τους με μεγάλα κρατικά πακέτα στήριξης.

Μπορούν όμως οι εργαζόμενοι να μιλούν για τουριστικό θαύμα;

Όταν φέτος η εντατικοποίηση της δουλειάς τσακίζει κόκαλα;

Αφού τα ξενοδοχεία φαίνεται ότι θα δουλέψουν το πολύ με το 60%-70% του προσωπικού, την ώρα που οι πληρότητες είναι στο 100%, ειδικά τον Ιούλη – Αύγουστο;

Όταν επικρατούν ατομικές συμφωνίες που υπονομεύουν την κλαδική, αλλά και τις τοπικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας;

Όταν δουλεύει μόνο το 70% των εποχικών εργαζομένων του 2019, κι αυτοί με εξαντλητικούς ρυθμούς δουλειάς, χωρίς ρεπό και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με καταστρατήγηση των όρων της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας;

Μέχρι και ρήτρα μη αποδέσμευσης έως και 3.000 ευρώ εφάρμοσε μεγαλοξενοδόχος, εδώ στην Κρήτη.

Και μετά αναρωτιούνται γιατί υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού!!! Κι έχουν το θράσος να στοχοποιούν και τα νέα παιδιά γιατί δεν πάνε να δουλέψουν…

Πού να δουλέψουν στις γαλέρες του Τουρισμού για μόλις μερικούς μήνες και μάλιστα σ’ αυτές τις συνθήκες που η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις θα εξανεμίσουν το όποιο εισόδημά τους;

Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στον Τουρισμό, όχι μόνο δεν είδαν ποτέ τα «κοινά οφέλη» από τα εκατομμύρια των τουριστών και τα δισεκατομμύρια των εισπράξεων του κλάδου, αλλά πληρώνουν πανάκριβα και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το «τουριστικό θαύμα» που διαμορφώθηκε στις γαλέρες των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι tour operators, οι αεροπορικές εταιρείες, οι ξενοδοχειακοί όμιλοι.

Όμως αυτό που έχει την αξία του είναι να δει κανείς ότι στον κλάδο του Τουρισμού φανερώνονται όλες οι μεγάλες αντιθέσεις του καπιταλιστικού συστήματος που σαπίζει. Που από τη μια εξασφαλίζει τεράστια πλούτη στους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους. Ενώ στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας τη δυνατότητα να απολαμβάνει έστω και λίγες μέρες διακοπών.

Όμως ο τουρισμός, η αναψυχή είναι ανθρώπινη ανάγκη, καθολικό λαϊκό δικαίωμα, που έχει άμεση σχέση με την αναπλήρωση της εργατικής δύναμης, και όχι εμπόρευμα.

Γι’ αυτό και το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τον τουρισμό και την αναψυχή ως αναπόσπαστο στοιχείο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, της σοσιαλιστικής οικονομίας, στην οποία οι πλουτοπαραγωγικές πηγές θα είναι πραγματική λαϊκή περιουσία. Σ’ αυτές τις συνθήκες, η αναψυχή και η ξεκούραση θα αποτελούν κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και όχι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Θα απολαμβάνουν τις ομορφιές της χώρας μας, όπως η Κρήτη, που είναι γεμάτη ομορφιές. Αλλά και όλης της χώρας με σύγχρονες υποδομές, που τώρα αδυνατούν σε ένα μεγάλο ποσοστό, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Ο τουρισμός θα γίνει δικαίωμα και γέφυρα πραγματικής φιλίας, γνωριμίας και συνεργασίας των λαών.

Φίλες και φίλοι,

Ό,τι γράφει δεν ξεγράφει. Και στο πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης έχει ήδη γραφτεί πως θα στηριχθούν οι μεγάλοι όμιλοι, ιδιαίτερα της «Πράσινης Ανάπτυξης». Μέσα και από το Ταμείο Ανάκαμψης, αυτό το νέο υπερμνημόνιο που όλα τα κόμματα έχουν στηρίξει.

Η μόνη διαφορά τους είναι πού, σε ποιους ομίλους θα καταλήξουν αυτά τα κονδύλια, που θα πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι, ο λαός.

Κι αυτή η «πράσινη μετάβαση», αυτός ο κοινός αστικός στόχος που μοιράζονται η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ αλλά και οι άλλοι, θα δώσει τη δυνατότητα στο κεφάλαιο να επενδύσει τα κεφάλαιά του, προσδοκώντας μεγάλα κέρδη.

Και μη μας πουν πάλι για την προστασία του περιβάλλοντος, αυτοί που χρόνια το θυσιάζουν στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Γιατί, και τα μικρά παιδιά μπορούν να καταλάβουν πως η καπιταλιστική ανάπτυξη, ακόμα και αν βαφτίζεται «πράσινη», ουδεμία σχέση έχει με την προστασία του περιβάλλοντος.

Εκτός αν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ προστασία του περιβάλλοντος εννοούν τη συστηματική απαξίωση και κατεδάφιση ακόμα και των ελάχιστων μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας, τη μετατροπή του περιβάλλοντος σε εμπόρευμα, το να παραδίδονται τα δάση, τα βουνά μας, οι θάλασσες, τα ποτάμια και οι λίμνες σε επιχειρηματικούς ομίλους. Όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, και δω στην Κρήτη, όπου πανέμορφες περιοχές έχουν παραδοθεί στο τουριστικό κεφάλαιο.

Εκτός αν εννοούν προστασία του περιβάλλοντος τη μετατροπή κάθε βουνού σε εργοτάξιο για να μπουν ΑΠΕ, όπως συμβαίνει με τις ανεμογεννήτριες σε βουνά της Κρήτης. Αυτή την «πράσινη μετάβαση» ήδη την πληρώνει ο λαός με την ακρίβεια στην Ενέργεια, η οποία δεν πρόκειται να ανακοπεί με τα σχέδιά τους. Σχέδια που από κοινού προωθούν και προβάλλουν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Όπως, το να γίνει η Κρήτη ενεργειακός κόμβος, λόγω της ηλεκτρικής διασύνδεσής της με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Αν θέλουν να μάθουν οι λαϊκές οικογένειες της Κρήτης τι σημαίνει «ενεργειακός κόμβος», ας ρωτήσουν τις λαϊκές οικογένειες στη Βόρεια Ελλάδα, που χρόνια τώρα αυτά τους λένε. Αγωγοί φυσικού αερίου πάνε κι έρχονται στη Βόρεια Ελλάδα. Όμιλοι θησαυρίζουν, αλλά οι λαϊκές οικογένειες εξακολουθούν να βυθίζονται στην ενεργειακή φτώχεια.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την ακρίβεια στην Ενέργεια μπορούν να δώσουν ανάσα στα λαϊκά νοικοκυριά και εδώ στην Κρήτη που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπα με την απειλή διακοπής του ρεύματος. Μπορούν να δώσουν ανάσα στους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους και επαγγελματίες που συσσωρεύουν χρέη πάνω στα χρέη αλλά και στους βιοπαλαιστές αγρότες.

Και όταν μιλάμε για τους αγρότες, μιλάμε πλέον για την επιβίωσή τους, αφού η εκτίναξη του κόστους παραγωγής ήδη έχει ως συνέπεια τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου κατά 25% τον τελευταίο χρόνο, αφού οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να σφάζουν παραγωγικά σε γάλα ζώα, προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά, λόγω κόστους των ζωοτροφών. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις αγροτικές καλλιέργειες, όπου πολλά στρέμματα κινδυνεύουν να μείνουν ακαλλιέργητα, λόγω έλλειψης εργατικών χεριών και μεγάλου κόστους παραγωγής.

Στηρίζουμε τα αιτήματά τους, που πλέον η ικανοποίησή τους είναι ζήτημα επιβίωσης. Ζήτημα αξιοπρεπούς διαβίωσης είναι και να στηριχτούν οι σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι. Για τους οποίους, μήνες μετά τον σεισμό, τα προβλήματα παραμένουν και επιδεινώνονται. Οι μεγάλες ζημιές στα σπίτια και τις υποδομές δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί, οικογένειες εξακολουθούν να μένουν στα κοντέινερ, που κι αυτά δεν επαρκούν, και όλοι αγωνιούν πώς θα ορθοποδήσουν.

Για άλλη μια φορά θα το ξαναπούμε: Πως αυτό που επείγει, είναι οι αποζημιώσεις και η αποκατάσταση των ζημιών για να μην τους βρει κι άλλος χειμώνας στα κοντέινερ.

Είπαμε: Ό,τι γράφει δεν ξεγράφει. Και στο πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης έχει ήδη γραφτεί με μεγάλα γράμματα η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σχέδια τα οποία όλοι χωρίς καμιά εξαίρεση υπηρέτησαν και υπηρετούν.

Και η κατάληψη των ελληνικών τάνκερ από ιρανικές ένοπλες δυνάμεις που, όπως φαίνεται, είναι αντίποινα γιατί οι ελληνικές αρχές είχαν κατασχέσει πριν λίγο καιρό δικό τους φορτίο πετρελαίου, σύμφωνα με τις οδηγίες των ΗΠΑ, αποδεικνύει στην πράξη τους κινδύνους της εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ.

Και αναφερόμαστε: Και στην κυβέρνηση της ΝΔ που έδωσε μαθήματα προσήλωσης στα σχέδια των ΗΠΑ με το ταξίδι του Μητσοτάκη, αναφερόμαστε και για τον ΣΥΡΙΖΑ επίσης, και για το ΠΑΣΟΚ. Γιατί μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ψήφισε τελικά την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία στη Βουλή, αλλά η δική του κυβέρνηση την προετοίμασε. Κι αν κάνει τον διαφωνούντα τώρα που είναι στην αντιπολίτευση, δεν το κάνει γιατί βλέπει τους πραγματικούς κινδύνους από τη μετατροπή της χώρας μας σε αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο, αλλά γιατί δεν είδε περισσότερα ανταλλάγματα για την ελληνική άρχουσα τάξη.

Όπως και τώρα, που συνεχώς κλιμακώνεται η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ούτε τις βάσεις – ορμητήριο βλέπει, ούτε την αποστολή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ούτε τη νέα αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία που στερεί από τη χώρα κρίσιμα μέσα για την άμυνά της και ήδη έχει προκαλέσει και την οργή, την αντίδραση της Ρωσίας.

Βέβαια την αντίδραση της Ρωσίας έχει προκαλέσει συνολικά η εμπλοκή των ελληνικών υποδομών, δηλαδή των βάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας. Και τέτοιες υποδομές είναι και η βάση της Σούδας, αλλά και η νέα «Σούδα του βορρά», το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, απ’ όπου γιγαντιαίες στρατιωτικές δυνάμεις προωθούνται στα σύνορα με τη Ρωσία.

Μάλιστα το δημοσίευμα που αναφέρει ότι η Ρωσία έκανε εικονική προσβολή της βάσης της Σούδας, η οποία έχει αυξημένη δραστηριότητα στον πόλεμο της Ουκρανίας, επιβεβαιώνει πόσο επικίνδυνη είναι η εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν τον πόλεμο μέσω των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων.

Αυτή είναι η «ασφάλεια» που παρέχει στον λαό της Κρήτης, συνολικά στον ελληνικό λαό, η προσήλωση στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Που τώρα, με τη νέα συμφωνία, σημαίνει επέκταση της βάσης της Σούδας, νέες βάσεις και υποδομές για τα πολεμικά σχέδια των Αμερικάνων.

Την ίδια «ασφάλεια» που νιώθει ο λαός της Κρήτης, νιώθει τώρα και ο λαός της Αλεξανδρούπολης, που, όπως και δω, έτσι και κει, κάνουν ό,τι μπορούν τα διάφορα επιτελεία για να τον πείσουν για τα δήθεν οφέλη που θα αποκομίσει η τοπική κοινωνία!!! Προς το παρόν το μόνο που βλέπουμε είναι η ασυδοσία των Αμερικανών ναυτών, αυτή που εσείς ζείτε χρόνια.

Αλλά να μην είμαστε άδικοι, βλέπει και την τουρκική επιθετικότητα να κλιμακώνεται, απόδειξη πως οι αμερικανοΝΑΤΟικές υποδομές, οι βάσεις, όχι μόνο δεν αποτελούν «ασπίδα προστασίας» για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά αντίθετα αποτελούν μαγνήτη επιθέσεων. Μέχρι την Αλεξανδρούπολη έφτασαν τα τουρκικά μαχητικά!! Λίγες μόλις μέρες μετά την ψήφιση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ και το ταξίδι του Μητσοτάκη. Τέτοια είναι η στήριξη των ιμπεριαλιστών συμμάχων στην Ελλάδα, που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ βαφτίζουν «διαφωνίες» τις προκλητικές αξιώσεις της Τουρκίας, ενώ η ΕΕ δίνει συμβουλές για «καλή συνεργασία»!!!

Λογικό. Πώς αλλιώς, χωρίς «καλή συνεργασία», θα προχωρήσουν οι επικίνδυνοι συμβιβασμοί για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο με τις ευλογίες όλων τους;

Μόνο που αυτές οι επικίνδυνες εξελίξεις δεν κλείνουν τα μέτωπα, αλλά ανοίγουν μεγαλύτερα και πιο επικίνδυνα για τον λαό μας.

Στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, πέρα από κάποιες υποσημειώσεις – αναγκαίες διαφορές ανάμεσά τους για να παίζεται το παιχνίδι του συστήματος – ό,τι γράφει δεν ξεγράφει. Και η αλήθεια είναι πως γράφει με μεγάλα γράμματα, το πώς, σε ποιες συνθήκες και με τις λιγότερες δυσκολίες, θα υλοποιηθούν οι κοινοί για τα αστικά κόμματα στρατηγικοί στόχοι του κεφαλαίου. Μόνο που αυτούς τους στόχους πληρώνει και θα συνεχίζει να πληρώνει ο λαός με την ακρίβεια, τη φτώχεια και την ανασφάλεια. Κι όταν υπάρχουν δυσκολίες για το αστικό πολιτικό σύστημα, δεν φτάνει ένας, μπορεί να χρειαστεί και δεύτερος κυβερνητικός συνέταιρος για να βγει η δουλειά. Το έργο το έχουμε ξαναδεί και θα το ξαναδούμε.

Σε όσους περιμένουν ακριβώς αυτό, δηλαδή, να δουν το κόμμα τους ξανά στην κυβερνητική καρέκλα, όπως πιθανά συμβαίνει με τους λαϊκούς ανθρώπους που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, τους λέμε:

Μη σας ξεγελάνε τα φτιασιδώματα! Αυτό που εμφανίζεται σαν «νέο», είναι μέρος του παλιού και σάπιου πολιτικού συστήματος. Και αν φαίνεται ότι έχει αλλάξει, παγίδα είναι για να εγκλωβίσει τον λαό. Τώρα, όμως, δεν είμαστε ούτε στο 2012, ούτε στο 2015. Είμαστε 10 χρόνια μετά και τα είδαμε όλα. Πώς, με ποια παλιά και νέα κόμματα στήνονται οι παγίδες στον λαό!

Χώρια που ορισμένοι από αυτούς τους κυρίους δεν είναι καθόλου νέοι. Έχουν μαζέψει μπόλικη αντιλαϊκή προϋπηρεσία και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, υπηρετώντας τους στόχους του κεφαλαίου. Και τα χέρια τους δεν είναι λυμένα, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δεμένα με τις δεσμεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, της δήθεν «πράσινης μετάβασης», των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Ας αφήσουν λοιπόν αυτά που ξέρουν. Όπως τα ξέρει και το ΠΑΣΟΚ, ο «παλιός» κι ας προσπαθεί να εμφανιστεί ως ο «νέος» της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.

Τώρα αυτό που αξίζει να δούμε είναι τι δρόμους μπορεί να ανοίξει η αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Και οι φοιτητικές εκλογές ήταν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα που σκόρπισε χαμόγελα όχι μόνο στα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έδωσαν και δίνουν μια μεγάλη μάχη μέσα στα αμφιθέατρα, αλλά και σε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους, που αναθάρρησαν όταν άκουσαν ξανά το σύνθημα «Πανσπουδαστική 1η δύναμη».

Εδώ λοιπόν, υπάρχει η ελπίδα. Στη συμπόρευση με το ΚΚΕ μέσα στους αγώνες, στο κίνημα, στις εκλογές, στις βουλευτικές, στις δημοτικές και περιφερειακές.

Εμείς δεν διαχωρίζουμε καμιά μάχη. Σήμερα δίνουμε τη μάχη μέσα στο κίνημα, να δυναμώσουν οι αγώνες για όλα τα επείγοντα ζητήματα, για τον μισθό, τη Συλλογική Σύμβαση, την επιβίωση. Προσπαθούμε, αυτοί οι αγώνες να βάζουν στο στόχαστρο τις κυβερνήσεις, το σύστημα και την εξουσία του. Επιδιώκουμε να ανοίξουμε τον δρόμο για το δικό μας πρόγραμμα εργατικής – λαϊκής διακυβέρνησης, στην οποία και μόνο θα συμμετέχει το ΚΚΕ. Γιατί αυτό είναι το πρόγραμμα που θα γράφει και δεν θα ξεγράφει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού.

Ελάτε λοιπόν να βαδίσουμε μαζί αυτόν τον δρόμο.

Γιατί τελικά μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής με το ΚΚΕ.”

Οι παρεμβάσεις για αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκαν στην σημερινή εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου

Δ. Φλυντζανής: Είναι αναγκαία η αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Στην πολιτική εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, απεύθυνε χαιρετισμό ο Δημήτρης Φλυντζανής, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο  Βενιζέλειο-Πανάνειο Γενικό Νοσοκομείο, ο οποίος ανέφερε: 

Καλησπέρα σε όλους.

Σας ευχαριστώ για την τιμή και την πρόσκληση που μου κάνατε, προκειμένου να περιγράψω την εμπειρία μου από τη συμπόρευσή μου με το ΚΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα, που είχε και έχει ως πρωταρχικό μου στόχο την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Καταρχήν να σας συστηθώ. Ονομάζομαι Φλυτζανής Δημήτρης και είμαι Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής.

Η πρώτη μου επαφή με τον χώρο της Υγείας έγινε το 2008. Έκτοτε εργαζόμουν ανελλιπώς με συνεχείς συμβάσεις, υπηρετώντας το ΕΣΥ, ώσπου διορίστηκα τέλη του 2021 στο ΓΝ Βενιζέλειο – Πανάνειο με την προκήρυξη 2Κ/2019, η οποία έγινε με αυξημένη μοριοδότηση για το επικουρικό προσωπικό, μία λύση που όπως αποδείχθηκε στην πράξη, δεν είναι η ενδεδειγμένη για το ζήτημα των συμβασιούχων.

Είμαι άνθρωπος που πάντα ενδιαφερόμουν για τα κοινά, παρακολουθούσα την επικαιρότητα και συμμετείχα σε διάφορες δράσεις ως πολίτης. Η συνδικαλιστική μου δραστηριότητα ουσιαστικά ξεκίνησε μετά την πρόσληψή μου το 2013 στο ΓΝ Βενιζέλειο – Πανάνειο, καθώς αμέσως διαπίστωσα τις επιπτώσεις της κρίσης των μνημονίων στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων και κατ’ επέκταση στη δημόσια Υγεία.

Η έλλειψη μόνιμου προσωπικού ήταν και είναι το σημαντικότερο πρόβλημα του ΕΣΥ. Η αναγκαιότητα παραμονής του επικουρικού προσωπικού έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει σταδιακά το 2014 ένας αγώνας σε πανελλαδικό επίπεδο, ο οποίος οργανώθηκε σε μεγάλο βαθμό για το επικουρικό προσωπικό μέσα από τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο), με τη στήριξη του ΠΑΜΕ.

Προς αυτήν την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκαν:

  • Προσπάθειες οργάνωσης του επικουρικού προσωπικού σε πανελλαδικό επίπεδο
  • Αμέτρητες συναντήσεις με πρωτοβάθμια σωματεία νοσοκομείων για την οργάνωση του αγώνα
  • Συμμετοχή σε πορείες και συγκεντρώσεις σε νοσοκομεία, στην 7η ΥΠΕ και στο υπουργείο Υγείας
  • Συναντήσεις με διοικήσεις νοσοκομείων, τη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, με πολιτικούς παράγοντες και τοπικούς βουλευτές και με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας
  • Δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο
  • Συμμετοχή σε ραδιοφωνικές εκπομπές και σε διαδικτυακές συζητήσεις
  • Αμέτρητες επιστολές και ανταλλαγή αλληλογραφίας με πολιτικό προσωπικό και ΜΜΕ
  • Επικοινωνία με εργατολόγους για τη νομική εξέταση της υπόθεσης των συμβασιούχων

Ο αγώνας αυτός συνεχίζεται ακόμα και σήμερα με στόχο πλέον την παραμονή όλων των συμβασιούχων στο ΕΣΥ, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Όλη αυτή η εμπειρία επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν «σωτήρες» ούτε «ατομικές λύσεις», υπάρχει η συλλογική αγωνιστική δράση.

Κατά τη γνώμη μου, είναι αναγκαία η αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ σε ένα Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα συνδικάτα και κάθε οργάνωση που θέλει έμπρακτα να αγωνιστεί για τα εργατικά συμφέροντα.

Είναι πλέον μονόδρομος να γίνει μία ουσιαστική προσπάθεια δημιουργίας γερών δεσμών με τις μάζες της εργατικής τάξης και της νεολαίας και τη συμμαχία με μαχόμενες δυνάμεις για τη συγκρότηση αγωνιστικής πλειοψηφίας.

Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί λυσσαλέα να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, κατεδαφίζοντας το ΕΣΥ, με στόχο την πλήρη εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της Υγείας.

Στις δομές του ΕΣΥ, η εντατικοποίηση της εργασίας είναι τρομακτική, ενώ οι συνάδελφοι που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εργολαβικοί) έχουν φτάσει το 40% του προσωπικού, ευρισκόμενοι σε εργασιακή ομηρία. Ταυτόχρονα η άρνηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, οι αναστολές εργασίας, η μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και η παράδοση υπηρεσιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο, οδηγούν τελικά στην κατάργηση της μονιμότητας.

Οι μισθοί μας είναι καθηλωμένοι εδώ και μια δεκαετία, με τον πληθωρισμό σήμερα να είναι πάνω από 10% και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και την ακρίβεια να θερίζουν.

Βιώνουμε μία ολομέτωπη επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους, στους νέους, στους επιστήμονες, με τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, την καθήλωση των μισθών, την τρομακτική ακρίβεια, τους ειδικούς φόρους, τη γιγάντωση των πολεμικών δαπανών, τον αυταρχισμό και την καταστολή. Από την άλλη μεριά, οι μεγαλοεπιχειρηματίες γεύονται όλο και περισσότερα προνόμια, φοροαπαλλαγές, υψηλά ποσοστά κερδοφορίας.

Σε αυτό το περιβάλλον συνεχίζεται η προσπάθεια κατάπνιξης κάθε φωνής αντίστασης στα κυβερνητικά σχέδια με την εφαρμογή του αντιεργατικού και αντισυνδικαλιστικού νόμου Χατζηδάκη.

Απέναντι στα παραπάνω χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά στη βάση του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλοι όροι για την αντιστροφή της κατάστασης.

Ως μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝ Βενιζέλειο – Πανάνειο, αλλά και ως εκπρόσωπος του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στο ΔΣ του Νοσοκομείου, δέχομαι καθημερινά τη συμπαράσταση των συναδέλφων στον αγώνα που δίνουμε, πολλοί εκ των οποίων όμως φοβούνται να εκφραστούν ελεύθερα και να συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις μας. Ακόμη και εγώ έχω δεχτεί απειλές. Υπάρχει ένα κλίμα εκφοβισμού και τιμωρίας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αυτό θα κάνουμε…

Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε». 

Καλλιόπη Διακάκη: «Δίνω το “παρών” στο πλευρό του ΚΚΕ, στον δρόμο της πάλης με βάση τις σύγχρονες ανάγκες»

Στην πολιτική εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, απεύθυνε χαιρετισμό η Καλλιόπη Διακάκη, ειδικευόμενη στην ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ, η οποία σημείωσε:

«Καλησπέρα,

Ονομάζομαι Καλλιόπη Διακάκη και είμαι ειδικευόμενη ιατρός στο ΠΑΓΝΗ. Ένιωσα την ανάγκη να πω και εγώ δυο λόγια σήμερα, καθώς θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που δεν μας επιτρέπει να παραμένουμε παρατηρητές.

Υπήρξα ενεργό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2015, έχοντας την ελπίδα ότι το εγχείρημα αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα προς μια θετική κατεύθυνση για τον λαό. Όπως και αρκετοί ακόμα πρώην σύντροφοι, έζησα τη ματαίωση των προσδοκιών μου, λόγω της πλήρους αφομοίωσης αυτού που κάποτε φάνταζε διαφορετικό και ελπιδοφόρο, από το σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν αποτέλεσε τον φορέα ανατροπής και ελπίδας, αλλά έστειλε μαζικά τον κόσμο που τον πίστεψε σπίτι του, έχοντας καλλιεργήσει την καταστροφική λογική της ανάθεσης και του σωτήρα που θα λύσει όλα τα προβλήματα. Εφτά χρόνια μετά, βασικά προβλήματα της καθημερινότητας όχι μόνο δεν έχουν λυθεί, αλλά ο λαός βιώνει τις τραγικές συνέπειες των επιλογών τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων και κυβερνήσεων, και αναζητάει μουδιασμένος έναν ρόλο και μια διέξοδο.

Σε αυτή τη συγκυρία, βρέθηκα να εργάζομαι στον χώρο της Υγείας, όπου ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας τα προϋπάρχοντα προβλήματα διογκώθηκαν ακόμα περισσότερο, τόσο για τους εργαζόμενους στο χώρο αυτόν, όσο και για τους ασθενείς. Και μέσα σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκει την ευκαιρία να διαμορφώσει το νέο ΕΣΥ, πατώντας σε όσα νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα σύστημα Υγείας που δεν θα είναι δημόσιο και δωρεάν για όλους, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις επιταγές της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, ο λαός μας βιώνει μια άνευ προηγουμένου φτωχοποίηση, εργασιακή ανασφάλεια αλλά και φόβο για το μέλλον του, καθώς βρίσκεται στο στόχαστρο των κυβερνητικών επιλογών για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Σε αυτήν ακριβώς τη συγκυρία, βλέπω τόσο στον χώρο εργασίας μου όσο και μέσα στην κοινωνία, τις κομμουνίστριες και τους κομμουνιστές να παλεύουν από τα κάτω, με στόχο την οργάνωση του λαού απέναντι στα μικρά και στα μεγάλα προβλήματα. Η στάση αυτή είναι για εμένα η μοναδική απάντηση στην αδράνεια και η μόνη διέξοδος. Μετά από αρκετά χρόνια προσωπικής πολιτικής αδράνειας λοιπόν, δίνω σήμερα το “παρών” στο πλευρό του ΚΚΕ, στον δρόμο της συνεχούς πάλης με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Και επειδή βρισκόμαστε στο Κηποθέατρο, θα κλείσω με μια φράση του Καζαντζάκη “ο λαός δεν σώζεται, ο λαός σώζει”.

Καλούς αγώνες». 

Δ. Δουλουφάκης: «Συμπόρευσή με το ΚΚΕ για να τους κάνουμε να νιώσουν φόβο»

Στην πολιτική εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, απεύθυνε χαιρετισμό ο Δημήτρης Δουλουφάκης, φαρμακοποιός, μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ένωσης Συλλογών γονέων Δήμου Ηρακλείου, ο οποίος επεσήμανε: 

«Σύντροφοι και συντρόφισσες, καλησπέρα.

Η ιδεολογική μου ταυτότητα κάθε άλλο πάρα κοντά στο ΚΚΕ ήταν, σίγουρα ήμουν ένας άνθρωπος με ηθική, με αίσθημα δικαιοσύνης, ανθρωπιά, ακεραιότητα. Όλες αυτές οι αρετές δεν σε κάνουν όμως κομμουνιστή. Έτσι, όταν μου ζητήθηκε να κάνω τη σημερινή παρέμβαση, ανέτρεξα στις προσωπικές μου σκέψεις όλα αυτά τα χρόνια, που με βοήθησαν στην ιδεολογική μου πορεία και ωρίμανση, ώστε τελικά να προσεγγίσω τον κομμουνισμό αποκτώντας ταξική συνείδηση ξεπερνώντας την όποια προκατάληψη, πλάνη αν θέλετε που με κρατούσε σαν άγκυρα πίσω.

Τι με βοήθησε σε αυτή την πορεία. Το “γιατί”!

Το “γιατί” ξέρετε είναι μία εξαιρετική ερώτηση, που αν κάποιος την κάνει σε οτιδήποτε τον προβληματίζει, ξανά και ξανά καταλήγει και φτάνει πάντα στην αλήθεια. Έτσι οπότε αναρωτιόμουν, γιατί υπάρχει ανισότητα; Γιατί υπάρχει εκμετάλλευση; Γιατί γίνονται πόλεμοι; Γιατί υπάρχει φτώχεια; Σε όλα αυτά τα “γιατί” η απάντηση κατέληγε να είναι πάντα ίδια: γιατί κάποιος κερδίζει και κερδίζει πολλά, μέσα σε ένα σύστημα που λέγεται καπιταλισμός.

Το θέμα όμως της παρέμβασης, μην το ξεχνάμε, είναι γιατί με το ΚΚΕ; Δεν υπάρχουν αλλά κόμματα που να σε εκφράζουν; Να σε καλύπτουν ιδεολογικά; Να απαντάνε στα γιατί σου;

Όχι!

Γιατί 100 χρόνια τώρα το ΚΚΕ δεν έχει βάλει νερό στο κρασί του, γιατί παραμένει σταθερό, καθώς αυτό που πρεσβεύει δεν μπορεί να δεχτεί τον καπιταλισμό, ξέρει ότι δεν μπορεί να υπάρχει λίγη εκμετάλλευση, λίγη ανισότητα, λίγη συσσώρευση πλούτου. Να δεχτεί ότι υπάρχει κάλος καπιταλισμός! Δεν υπάρχει παρά μόνο η ανατροπή του!

Γιατί το ΚΚΕ και οι άνθρωποί του όταν χρειάστηκε βγήκαν μπροστά, αγωνίστηκαν, έχυσαν αίμα και θυσιάστηκαν!

Θέλω να κλείσω με μια μικρή προσωπική ιστορία. Τον Οκτώβριο που μας πέρασε βρίσκομαι στην Αθήνα, στη ΓΣ του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των φαρμακοποιών, εκλεγμένος καθώς είμαι με την “Πανεπιστημονική”. Οι παρατάξεις πλην εμάς είναι μια του ΣΥΡΙΖΑ και 7-8 δεξιές, ξέρετε αυτές που δήθεν μαλώνουν μεταξύ τους και στο τέλος ψηφίζουν τα ίδια μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μου ήταν τρομερά παράξενο η επίθεση που δεχτήκαμε εμείς σαν παράταξη, όχι προς την άλλη δήθεν παράταξη της αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να πει κάποιος ότι εκφράζει την αντιπολίτευση, όχι προς τους άλλους δήθεν αντίπαλους τους που παλεύουν μεταξύ τους για την καρέκλα, αλλά σε εμάς, μια παράταξη των εννιά απέναντι σε 170 εκπροσώπους να δέχεται απευθείας επίθεση. Τότε περισσότερο από ποτέ συνειδητοποίησα κάτι σημαντικό, ότι κάτι καλό κάνουμε, για να τους φοβίζουμε τόσο! Ε λοιπόν ναι, μας φοβούνται, για αυτό και η προπαγάνδα και η λάσπη όπου βρεθούν! Αφού μας φοβούνται ας τους κάνουμε λοιπόν να νιώσουν τον φόβο ακόμα περισσότερο, με τη συμπόρευσή μας μαζικά με το ΚΚΕ!».

Κ. Δερμιτζάκης: Με μπροστάρη το ΚΚΕ για να αναπτερωθούν οι ελπίδες του λαού

Στην πολιτική εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, απεύθυνε χαιρετισμό ο Κώστας Δερμιτζάκης, πρώην βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Θεωρώ μεγάλη τιμή για μένα το γεγονός πως παρευρίσκομαι σε μια συγκέντρωση του ΚΚΕ και ότι έχω τη δυνατότητα να σας απευθύνω το λόγο.

Δυστυχώς η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας είναι μια μεθοδευμένη πορεία, που είχε ως αποτέλεσμα η πατρίδα μας να έχει μετατραπεί σε αποικία χρέους με όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά πλήρως υποταγμένες και υπάκουες στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών. Η ένταξη στην ΕΕ, η συστηματική και υποχρεωτική υποταγή σε όλες τις επιμέρους συμφωνίες, αρχής γενομένης από το Μάαστριχτ και όλα τα μνημόνια, διέλυσαν κι αυτόν ακόμα τον ανεπαρκή παραγωγικό ιστό της χώρας, έφεραν τη φτωχοποίηση και συνεχίζουν να φτωχοποιούν τα λαϊκά στρώματα, ενώ η οικονομική ολιγαρχία παραμένει στο απυρόβλητο κερδοσκοπώντας σε βάρος του λαού.

Η χώρα πλέον δεν παράγει σχεδόν τίποτα και οι βασικές λαϊκές ανάγκες καλύπτονται με εισαγωγές. Ακόμα και τα δανεικά που μας δίνουν, μας τα παίρνουν πίσω με μεγάλα επιτόκια και με τα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ το χρέος παρόλο που ξεπουλάμε τον δημόσιο πλούτο αυξάνεται συνεχώς. Ο λαός πρέπει πια να το καταλάβει μια και καλή πως δεν έχει καμιά ασπίδα, πως δεν υπάρχει καμία προοπτική, καμιά ελπίδα με αυτούς τους πολιτικούς και αυτά τα κόμματα που πειθήνια υπηρετούν τη διεθνή και ντόπια οικονομική ολιγαρχία και τους τραπεζίτες.

Ένα απλό επιχείρημα που πρέπει να θέτουμε διαρκώς στον λαό είναι αυτό. Ποιος μας οδήγησε ως εδώ; Μα αυτοί που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης, που με ψέματα και κάλπικες υποσχέσεις υφαρπάζουν την ψήφο του: η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον είναι ένα κεντρώο συστημικό αρχηγικό κόμμα. Αντί λοιπόν να τους επιβραβεύουμε, θα πρέπει να τους τιμωρήσουμε.

Στον αντίποδα όλων αυτών των δυνάμεων στέκεται το ΚΚΕ, το οποίο έχει κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια μια έντιμη αγωνιστική συνεπέστατη στάση και αποτελεί το μοναδικό οχυρό των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων μέσα και έξω από τη Βουλή με σαφείς και καθαρές θέσεις. Αυτή η αλήθεια, παρόλο που αναγνωρίζεται από μεγάλη μερίδα του λαού μας, δεν αντικατοπτρίζεται στα εκλογικά ποσοστά. Τι πρέπει να γίνει κατά την ταπεινή μου γνώμη;

Πρέπει το ΚΚΕ, τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του να βγουν πολύ πιο θαρρετά, με πολλή εξωστρέφεια και να προβάλλουν τις θέσεις του Κόμματος, κυρίως να απαντήσουν δυνατά στα σαθρά επιχειρήματα της αντίδρασης και όλων των αντικομμουνιστών ότι τάχα το ΚΚΕ είναι βολεμένο και δεν θέλει να κυβερνήσει. Να διακηρύξουν δυνατά και καθαρά ότι το ΚΚΕ προβάλλει καθαρή πρόταση διακυβέρνησης της χώρας μαζί με το εργατικό και λαϊκό κίνημα, ότι ακόμα και η ενδυνάμωσή του θα δώσει νέα διάσταση και προοπτική μεγαλύτερης επιτυχίας στους αγώνες και στο κίνημα που θα μάχεται ενάντια σε όσους καταπατούν το δίκιο, τη δουλειά και την ελευθερία τους λαού μας.

Έχουμε πλήθος παραδειγμάτων που οι αγώνες δικαιώθηκαν, όπου η οργανωμένη πάλη με μπροστάρη τις δυνάμεις του ΚΚΕ αντιστάθηκαν σθεναρά. Ο αγώνας των λιμενεργατών στο λιμάνι του Πειραιά, των εκπαιδευτικών και των δασκάλων, των εργαζομένων στην «e-food» είναι ένας φάρος διεκδίκησης και νίκης του κινήματος. Πρέπει λοιπόν να αναδείξουμε όλοι μαζί ακόμα πιο έντονα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα, όπως για παράδειγμα η υποστελέχωση του ΕΣΥ, με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ζωής των ξένων εργατών που εγκαταλείπουν τη χώρα μας, την ακρίβεια που υπήρχε πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή εξάρτηση, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος με τις λεγόμενες ”πράσινες επενδύσεις” όπως αυτές των ανεμογεννητριών και άλλα.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Παρ’ όλη την προσωπική μου πικρία και απογοήτευση που αποκόμισα από τη συμμετοχή μου στον ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφιση του γ’ μνημονίου της απόλυτης υποταγής, θέλω να κλείσω με μια νότα αισιοδοξίας έχοντας στραμμένο το βλέμμα στα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, των κατά τόπους ΕΛΜΕ και συνολικά στους αγώνες των εργαζομένων. Ο καπιταλισμός διεθνώς βρίσκεται σε αδιέξοδο. Οι αντιθέσεις και οι σπασμωδικές κινήσεις είναι εμφανείς. Ο πόλεμος προβάλλει ως λύση ματοκυλώντας τους λαούς.

Είναι η ώρα να αντιστρέψουμε τη ζοφερή εικόνα. Είναι πιστεύω η ώρα και ταυτόχρονα είναι επιτακτική ανάγκη σε τούτες τις κρίσιμες στιγμές που ζούμε, να δημιουργηθεί ένα μεγάλο Παλλαϊκό Μέτωπο με μπροστάρη το ΚΚΕ ώστε να αναπτερωθούν οι ελπίδες του λαού. Είναι ώρα το ΚΚΕ να απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα συγκρότησης ενός τέτοιου μετώπου σε όσους και όσες συμφωνούν στους βασικούς άξονες του Προγράμματός του. Είναι η ώρα να είμαστε θαρραλέοι, δυνατοί, αποφασιστικοί. Αγωνιζόμαστε, όπως έκανε πάντα το ΚΚΕ, για το δίκιο, τη λευτεριά και αξιοπρέπεια του λαού μας, για έναν κόσμο καλύτερο και δικαιότερο.

Για τον κομμουνισμό.

Για μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι δεν θα συνθλίβονται από μια βάρβαρη καθημερινότητα, από την τρομοκρατία του κράτους, από την ακρίβεια, από τις αδυσώπητες ανάγκες που γεννά το σύστημα, από την κατευθυνόμενη ενημέρωση και τη στοχοποίηση του μυαλού.

Τώρα είναι η ώρα να αγωνιστούμε ενάντια στο σύστημα που θέλει τον άνθρωπο εργαλείο προς χρήση και όχι ελεύθερο σκεπτόμενο πολίτη.

Θα δικαιωθούμε γιατί ό,τι κι αν κάνουν, ό,τι κι αν μηχανεύονται οι καπιταλιστές ο άνθρωπος είναι ταγμένος να πετά ψηλά, να’ ναι ολοένα πιο λεύτερος.

Καλούς αγώνες». 

Ά. Σταματάκης: «Μόνο το ΚΚΕ θα στηρίξει το λαό στους δύσκολους καιρούς που έρχονται»

Στην πολιτική εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, απεύθυνε χαιρετισμό ο Άρης Σταματάκης, ποιητής, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, εφοριακός, πρώην Διευθυντής Οικονομικής Επιθεώρησης Κρήτης και Δωδεκανήσου, πρώην αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικονομικών Επιθεωρητών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, σημείωσε τα εξής: 

«Καλώς όρισες σύντροφε Γραμματέα,

Συναγωνιστές, φίλοι και σύντροφοι, 

Ο τίτλος της τελευταίας μου ποιητικής συλλογής είναι ”Ασκήσεις Σιωπής”. Οι ποιητές ασκούνται στη σιωπή. Όταν όμως πρέπει και επιβάλλεται να μιλήσουν, ο λόγος τους είναι εκκωφαντικός και κρυστάλλινος. Σε περιόδους μεγάλων συγχύσεων, όταν οι έμποροι των ιδεών προσπαθούν να θολώσουν και να παραποιήσουν τα πάντα, έτσι ώστε να τα κάνουν πιο ελκυστικά και εμπορεύσιμα, εμείς οφείλουμε να εξηγούμε στον κόσμο ποιο είναι το γνήσιο και το αληθινό. Οι αληθινοί ποιητές πρέπει είναι η πυξίδα που δείχνει σταθερά το Βορρά.

Η Αριστερά δεν είναι προς πάσα χρήση. Έχει αξίες ακατάλυτες και διαχρονικές. Πιστεύει στην αξιοπρέπεια, στην ισότητα και την ευημερία κάθε Ανθρώπου. Πολεμά συνεχώς να επιβάλει τη μη εκμετάλλευση Ανθρώπου από Άνθρωπο. Η Αριστερά πιστεύει στην Ειρήνη και στην αδελφοσύνη των Λαών. Στη συνεργασία και τη συμπόρευση της Ανθρωπότητας.

Τον καιρό αυτό οι πολεμικές συγκρούσεις κορυφώνονται γύρω μας. Όλες οι κυβερνήσεις μετά τη μεταπολίτευση στήριξαν με τον τρόπο τους τις βάσεις του ΝΑΤΟ και μάλιστα τις πλήθυναν για την… προστασία μας. Μας είπαν ότι η βάση της Αλεξανδρούπολης θα είναι η ασπίδα μας κατά της Τουρκίας.

Πριν όμως από λίγες μέρες τα τουρκικά Φαντομ πλησίασαν στα δυόμισι μίλια το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και επιχείρησαν εικονικό βομβαρδισμό. Όταν η κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε στη «συμμαχία» μας είπαν να τα βρούμε μόνοι μας με την Τουρκία που εξακολουθεί να κατέχει παράνομα τη μισή Κύπρο.

Η χώρα μας έχει γίνει μπάτε σκύλοι αλέστε.

Η Εθνική Κυριαρχία ιδιαίτερα στο Αιγαίο και τα νησιά μας παραβιάζεται κάθε μέρα εξακολουθητικά από τους υποτιθέμενους ΝΑΤΟικούς μας συμμάχους. Μέχρι πότε; Μετά το εκκωφαντικό χειροκρότημα του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, η κατάσταση επιδεινώνεται και οι παραχωρήσεις συνεχίζονται. Τώρα, εδώ στο Ηράκλειο, δίπλα στα σπίτια μας κάνουν νέα βάση. Το παλιό αεροδρόμιο το κάνουν βάση επιθετικών ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ και πολεμικών drones. Δεν τους αρκούν τα 1.200 επιθετικά ελικόπτερα στην Αλεξανδρούπολη. Σε μας οι τοπικοί άρχοντες έλεγαν ότι θα το κάνουν πάρκα και παιδικές χαρές.

Μη μας ξεγελούν λοιπόν όλοι αυτοί που μας παρουσιάζονται με τη λεοντή της Αριστεράς. Είναι κοινοί χαμαιλέοντες.

Όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης έχουν ένα κοινό γνώρισμα: Έκαμαν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Δικαιώματα όπως η Κατοικία, η Εργασία, η Υγεία και η Κοινωνική Ασφάλιση, το εργατικό οκτάωρο είναι πια παρελθόν. Και το πιο φτωχό σπίτι πληρώνει ΕΝΦΙΑ και οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται. Η ανεργία καλπάζει στο 30% και ο λαός μας βλέπει για πρώτη φορά μετά την Κατοχή τον εφιάλτη της πείνας πολύ κοντά του.

Συναγωνιστές φίλοι και Σύντροφοι.

Να μη σταυρώσουμε τα χέρια. Τώρα πιο πολύ από κάθε άλλη φορά θα μας σώσει ο Αγώνας μας και η συσπείρωση γύρω από τις γνήσιες και αληθινά Εθνικές και Λαϊκές δυνάμεις. Και είναι πάντα ίδιες. Είναι αυτές που οργάνωσαν την Εθνική Αντίσταση και μετά τον λοιμό της Αθήνας την Κατοχή πήραν στα άξια χέρια τους τον επισιτισμό του Λαού και τον έσωσαν.

Όλοι εμείς που παλέψαμε τίμια στη ζωή μας για τις ιδέες της Αριστεράς ξέρουμε καλά ποιο είναι το κοινό πατρικό μας σπίτι. Και ξέρουμε πως θα μας ανοίγει πάντα τη ζεστή και ασφαλή αγκαλιά του.

Αγαπητοί συναγωνιστές, φίλοι και σύντροφοι.

Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είδαμε τα πρόσωπα που ήταν στα πρώτα καθίσματα και θυμηθήκαμε. Πώς ξεκίνησε και με ποιους κατέληξε. Ο Αριστερός ΣΥΡΙΖΑ …ανανεώνεται και με υλικά κατεδάφισης. Έτσι θεωρεί ότι χτίζεται το… νέο! Δυστυχώς είναι η χρήσιμη εναλλακτική του συστήματος.

Χρέος μας είναι να δυναμώσουμε όσο μπορούμε το ΚΚΕ. Είναι το μοναδικό κόμμα που θα στηρίξει τον λαό μας στους δύσκολους καιρούς που έρχονται.. Έχει τη δύναμη, την πείρα και την Ιστορία.”

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί