Συνάντηση στο ΤΕΕ/ΤΑΚ με κλιμάκιο του Ελληνικού Κτηματολογίου

Την Τετάρτη 25 Μάϊου πραγματοποιήθηκε υβριδική συνάντηση στα γραφεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ,  μεταξύ της ΔΕ και στελέχη του φορέα ΄΄Ελληνικό Κτηματολόγιο,  κ. Στέφανο Κοτσώλη Γενικό Διευθυντή,  κ. Ευαγγελία Φύσσα Επιβλέπουσα, κ. Δημήτρη Κωστούλα Τομεάρχη, κ. Ιωάννα Ρουβέλλα   Νομικό, κ. Άρια Ιωαννίδη Διευθύντρια Έργων και κ. Γεωργία Σακαρέλλου Διευθύνουσα Συμβούλου. 

Σκοπός  της συνάντησης ήταν η εξέλιξη  της Κτηματογράφησης των Καλλικρατικών Δήμων Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου  της ΠΕ Ηρακλείου η οποία έχει ξεκινήσει από τις 21-11-2021.

Ο Πρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΑΚ, κ. Γεώργιος Ταβερναράκης, ανέφερε ότι   σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μόλις το 10% των ακινήτων έχουν δηλωθεί  λόγω του ότι η έναρξη της Κτηματογράφησης ξεκίνησε την περίοδο της υγειονομικής κρίσης του covid19 και συνεχίζεται εν μέσω της ενεργειακής κρίσης  με αποτέλεσμα οι πολίτες αφενός να δυσκολεύονται στην συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών που πρέπει να κατατεθούν και αφετέρου το οικονομικό κόστος επιβάρυνσης για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής δήλωσης Κτηματολογίου δεν είναι καθόλου αμελητέο. 

Επιπρόσθετες αιτίες καθυστέρησης είναι η αποχή των Συμβολαιογράφων από τα καθήκοντά τους  για την κατοχύρωση των τίτλων ιδιοκτησίας των πολιτών καθώς και  η συνεχής διόρθωση των Δασικών Χαρτών και η υποβολή Αντιρρήσεων. Επίσης, επισημάνθηκε  η υποστελέχωση του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου,  και εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κάλυψη του κόστους  απασχόλησης μιας δικηγόρου στο συγκεκριμένο γραφείο πραγματοποιείται από το ΤΕΕ/ΤΑΚ. 

Τα μέλη της ΔΕ πρότειναν την παράταση της Κτηματογράφησης μέχρι 31-12-2022 καθώς και την πραγματοποίηση ημερίδας από τα στελέχη του φορέα ΄΄Ελληνικό Κτηματολόγιο΄΄ για ενημέρωση των μηχανικών και κατ’ επέκταση των πολιτών.

Τα στελέχη του φορέα ΄΄Ελληνικό Κτηματολόγιο΄΄ δήλωσαν με τη σειρά τους ότι κατανοούν τις δυσκολίες των πολιτών και των μηχανικών αλλά πρωταρχικός σκοπός είναι η ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης της ΠΕ Ηρακλείου για να διασφαλίσει ο κάθε πολίτης τα δικαιώματα των ιδιοκτησιών του. Επίσης , δεσμεύθηκαν για την πραγματοποίηση ημερίδας με σκοπό την ενημέρωση των συναδέλφων μηχανικών του ΤΕΕΤΑΚ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Γεώργιος Ταβερναράκης, η Αντιπρόεδρος της ΔΕ κ. Φανή Μαράκη, και τα μέλη της ΔΕ κ. Ειρήνη Βρέντζου, κ. Μαρία Ξυλούρη, κ. Χαρά Τριαματάκη, κ. Αντώνης Μαυρογιάννης, κ. Κώστας Μπάκιντας, καθώς  και ο κ. Γιάννης Ατσαλής, Πρόεδρος της Νομαρχιακής Λασιθίου του  ΤΕΕ/ΤΑΚ και πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λασιθίου,  ο  κ. Γεώργιος Δρακωνάκης μέλος του Συλλόγου ΑΤΜ, ο κ. Νικόλαος Ραπάνης  Πρόεδρος του Επιστημονικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Μηχανικών Σητείας, η κ. Μαρία Λυδάκη μέλος του ΣΠΜΕ, και ο κ. Κώστας Πανταζής Πρόεδρος του ΣΕΜΠΧΑ. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί