Αν. Ξανθός: Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση για ριζική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας

Τοποθέτηση του Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κ. Ανδρέα Ξανθού, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για το Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία του 21ου Αιώνα 

Ο Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Ανδρέας Ξανθός στην ομιλία  του στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα την παρουσίαση του «Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία στον 21ο αιώνα» που χρηματοδοτήθηκε από το  «Ίδρυμα Μποδοσάκη» , ανέφερε  ότι μετά την εμπειρία  μιας σφοδρής κρίσης δημόσιας υγείας  όπως η πανδημία πρέπει να υπάρξει ένας αναστοχασμός για το μέλλον και για την αναγκαία αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, αλλά και των υπηρεσιών δημόσιας υγείας της χώρας.  Τόνισε επίσης ο Α.Ξανθός  ότι «επί των στρατηγικών  κατευθύνσεων του Σχεδίου Δράσης είμαστε απολύτως σύμφωνοι» γιατί χρειαζόμαστε την «αλλαγή παραδείγματος» στην πολιτική υγείας που εισηγείται , και τη ριζική  αναδιοργάνωση  του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με έμφαση στην  ολοκληρωμένη φροντίδα  στην κοινότητα, στη μετατόπιση του κέντρου βάρους στις υπηρεσίες ΠΦΥ και Δημόσιας Υγείας, στην Πρόληψη και  στην Προαγωγή της Υγείας, στην  παρέμβαση στους κοινωνικούς προσδιοριστές της ασθένειας και στην εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγεία. 

Ο Α. Ξανθός δήλωσε ακόμα ότι είναι πολύ ορθή και επιστημονικά τεκμηριωμένη η ρητή αναφορά στο Σχέδιο ότι « η Υγεία είναι πολιτική (και όχι τεχνοκρατική) επιλογή και ότι ένα κρατικό σύστημα Δημόσιας Υγείας αποτελεί επένδυση για την βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.  

Στο καταληκτικό σχόλιο του ο Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε ότι από την τοποθέτηση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας δεν φαίνεται  να υπάρχει η πολιτική βούληση αυτό το Σχέδιο Δράσης  να αποτελέσει τη βάση ενός συγκροτημένου και συνεκτικού νομοθετήματος, το οποίο θα οδηγήσει σε μια σοβαρή μεταρρύθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας της χώρας.  

Το βίντεο από την ομιλία:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί