Έτσι «ανταμείβουν» τους ήρωες υγειονομικούς: Καθυστέρηση πληρωμής των δεδουλευμένων τους καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Tην καθυστέρηση πληρωμής των δεδουλευμένων των υγειονομικών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, δεν έχουν εκταμιευθεί τα αναγκαία κονδύλια για το 2ο  τρίμηνο 2022 (Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος), με αποτέλεσμα να καθυστερεί η πληρωμή της αποζημίωσης για εφημερίες, νυχτερινές βάρδιες, υπερωρίες και για δουλειά τις αργίες σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους των δημόσιων μονάδων υγείας, όπως συμβαίνει και στο ΠΑΓΝΗ. Οι υπερωρίες δεν έχουν πληρωθεί ούτε για το Μάρτιο, ενώ για Απρίλη δεν έχουν πληρωθεί ούτε εφημερίες, ούτε νυχτερινά, (ούτε υπερωρίες).

Η ανακοίνωση του Σωματείου

Για άλλη μια φορά καταγγέλλουμε την απαράδεκτη καθυστέρηση πληρωμής των δεδουλευμένων των εργαζόμενων. Δεν έχουν εκταμιευθεί τα αναγκαία κονδύλια για το 2ο  τρίμηνο 2022 (Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος), με αποτέλεσμα να καθυστερεί η πληρωμή της αποζημίωσης για εφημερίες, νυχτερινές βάρδιες, υπερωρίες και για δουλειά τις αργίες σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους των δημόσιων μονάδων υγείας, όπως συμβαίνει και στο νοσοκομείο μας. Οι υπερωρίες δεν έχουν πληρωθεί ούτε για το Μάρτιο, ενώ για Απρίλη δεν έχουν πληρωθεί ούτε εφημερίες, ούτε νυχτερινά, (ούτε υπερωρίες). 

Αυτή είναι η ανταμοιβή των «ηρώων», που δίνουν μάχη εδώ και πάνω από 2 χρόνια σε συνθήκες υποστελέχωσης και εντατικοποίησης, με εξουθενωτικά ωράρια, συνεχείς μετακινήσεις για “μπάλωμα” των κενών, χωρίς μάλιστα να αυξηθεί επαρκώς η κρατική χρηματοδότηση της υγείας, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη αποζημίωση για το σύνολο των υπερωριών τους. 

Ταυτόχρονα, παραμένει απαράδεκτα χαμηλή η αποζημίωση για τις εφημερίες και για την εργασία τις νύχτες και τις αργίες των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας, που υποχρεώνονται συχνά σε υπερεφημέρευση και διπλοβάρδιες, με πολλές χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικών αδειών.

Συνεχίζεται επίσης η αδικία σε βάρος των εργαζομένων, που παραμένουν σε αναστολή εργασίας, καθώς η σχετική οδηγία της Διεύθυνσης Εισοδηματικής Πολιτικής του ΓΛΚ για την εφαρμογή του άρθρου 61 του Ν.4872/21 για τη χορήγηση «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης» (το ήμισυ του βασικού μισθού), τους στέρησε αυθαίρετα την αναλογία που τους αντιστοιχεί για το χρονικό διάστημα των 8 τουλάχιστον μηνών, που εργάσθηκαν το 2021.

Αποτελεί όμως πρόκληση να καθυστερεί η πληρωμή δεδουλευμένων ή να μην καταβάλλεται η «έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ιδιαίτερα την παρούσα περίοδο, που είμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις στο ρεύμα, τα καύσιμα, είδη βασικής ανάγκης και την αβάσταχτη φορολογία. 

Δεν θα επιτρέψουμε τον εμπαιγμό των υγειονομικών από την κυβέρνηση, τις διοικήσεις και την ΥΠΕ, που από τη μία κάνουν τα νοσοκομεία κάτεργα, επικαλούμενοι το φιλότιμο των υγειονομικών και από την άλλη τους αφήνουν απλήρωτους, εκτεθειμένους στην ακρίβεια, για την οποία οι ίδιοι ευθύνονται!

Διεκδικούμε:

  • Να εκταμιευθούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) σε όλους τους εργαζόμενους
  • Να καταβληθεί αναλογία της «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης» στους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας
  • Να δοθεί ουσιαστική αύξηση στην αποζημίωση για εφημεριακή εργασία και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και Αργίες.
  • Να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία-καμία επιχειρηματική δραστηριότητα
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη και ασφαλή στελέχωση του νοσοκομείου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί