Γ. Ραγκούσης: H κυβέρνηση να δώσει νέα παράταση, για να προλάβουν οι ενδιαφερόμενοι στη Σαλαμίνα να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους επί του αναρτημένου δασικού Χάρτη

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά,  Γ. Ραγκούσης, την επιτακτική ανάγκη να δώσει άμεσα ο αρμόδιος Υπουργός νέα  παράταση μετά την 31η.05.2022, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι στη Σαλαμίνα, να προλάβουν να υποβάλλουν ορθά τις αντιρρήσεις τους επί του αναρτημένου δασικού Χάρτη. 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πρωτοβουλία του  Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ ΠειραιάΓιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν σήμερα 22 Βουλευτές και Βουλεύτριες  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με την οποία καλούν τον Υπουργό δώσει νέα παράταση μετά την 31η.05.2022, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι στη Σαλαμίνα να προλάβουν να υποβάλλουν ορθά τις αντιρρήσεις τους επί του αναρτημένου δασικού Χάρτη, καθώς τότε λήγει για τους ενδιαφερόμενους η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων. 

Ειδικότερα είναι χαρακτηριστικό, πως σε σύνολο 11.000 εμφανιζόμενων δασικών εκτάσεων έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα περίπου 1.000 αντιρρήσεις, δηλαδή, έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις μόνο γύρω στο 10% των δασικών και ο  μόνος τρόπος να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους οι ενδιαφερόμενοι είναι μέσω της υποβολής αντιρρήσεων. Συνακόλουθα και με δεδομένο ότι  ο Υπουργός προέτρεπε τους πολίτες να μην προβούν σε αντιρρήσεις, καθώς επίκεινται νομοθετικές αλλαγές, αλλά και λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας και του υψηλού κόστους, παράλληλα με τη δυσβάσταχτη οικονομική πίεση από την εξόφληση λογαριασμών ρεύματος και δόσεων ΕΝΦΙΑ, ερωτάται αν τελικά ο ίδιος προτίθεται να δώσει νέα  παράταση μετά την 31η.05.2022, οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους ενδιαφερόμενους στη Σαλαμίνα επί του αναρτημένου δασικού χάρτη.    

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση: 

Αθήνα, 25.05.2022 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον κ. Υπουργό  

Περιβάλλοντος & Ενέργειας 

ΘΕΜΑ: Σαλαμίνα: Επιτακτική η ανάγκη να δοθεί νέα παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων κατά του δασικού Χάρτη. 

Οι ενδιαφερόμενοι στο νησί της Σαλαμίνας χάνουν στις 31 Μαΐου την προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων, κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη που αναρτήθηκε εντός του έτους 2021, καθώς λήγει η σχετική προθεσμία. 

Δυστυχώς, η μέχρι τώρα ανταπόκριση των πολιτών υπήρξε χαμηλή, εξαιτίας  του γεγονότος ότι οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες άλλαζαν περιεχόμενο είτε λόγω της αναμόρφωσής τους από τις δασικές υπηρεσίες είτε λόγω αλλαγής του θεσμικού πλαισίου , ο ίδιος ο Υπουργός μάλιστα προέτρεπε τους πολίτες να μην προβούν σε αντιρρήσεις καθώς επίκεινται νομοθετικές αλλαγές αλλά και λόγω, της πολυπλοκότητας της διαδικασίας καιτου υψηλού κόστους, παράλληλα με τη δυσβάσταχτη οικονομική πίεση από την εξόφληση λογαριασμών ρεύματος και δόσεων ΕΝΦΙΑ. 

Από την άλλη πλευρά, οι ενδιαφερόμενοι αναγκάζονται ν’ απευθύνονται σε μηχανικούς, όπου εκτός του υψηλού κόστους υπηρεσιών, αντιμετωπίζουν και μεγάλες καθυστερήσεις, λόγω φόρτου εργασίας του κλάδου με την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου. Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και σε όσους αναζητούν τη συνδρομή νομικών. 

Όμως, παρά τις θριαμβολογίες των υπουργών τα λάθη και τα προβλήματα των δασικών χαρτών παραμένουν με αποτέλεσμα αυτή στη στιγμή, να εμφανίζονται ως δασικές πάνω απ΄ το 90% των εκτάσεων στη Σαλαμίνα, παρόλο που έχουν αποδοθεί σε άλλες  χρήσεις με διοικητικές πράξεις εξοπλισμένες με το τεκμήριο νομιμότητας. Και ο μόνος τρόπος να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους οι ενδιαφερόμενοι είναι μέσω της υποβολής αντιρρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό, πως σε σύνολο 11.000 εμφανιζόμενων δασικών εκτάσεων έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα περίπου 1.000 αντιρρήσεις. Δηλαδή, έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις μόνο γύρω στο 10% των δασικών. 

Για όλους τους ανωτέρω αντικειμενικούς λόγους, ερωτάσθε: 

  1. Προτίθεσθε να παρέμβετε άμεσα, ώστε να δοθεί νέα  παράταση μετά την 31η.05.2022, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι στη Σαλαμίνα, να προλάβουν να υποβάλλουν ορθά τις αντιρρήσεις τους επί του αναρτημένου δασικού Χάρτη; 

Οι ερωτώντες βουλευτές 

Ραγκούσης Γιάννης 

Αβραμάκης Ελευθέριος 

Αλεξιάδης Τρύφωνας 

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία) 

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος 

Βαρεμένος Γιώργος 

Βέττα Καλλιόπη 

Δρίτσας Θεόδωρος 

Ηγουμενίδης Νίκος 

Θραψανιώτης Εμμανουήλ 

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά) 

Λάππας Σπυρίδων 

Μάλαμα Κυριακή 

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης) 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος 

Μουζάλας Γιάννης 

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος) 

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα 

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης) 

Πούλου Παναγιού (Γιώτα) 

Σαντορινιός Νεκτάριος 

Χρηστίδου Ραλλία 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί