Ενημέρωση από το Ελληνικό Κτηματολόγιο προς τους Δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου , Χερσονήσου για τις δηλώσεις ιδιοκτησιών 

Συνάντηση με κλιμάκιο του Ελληνικού Κτηματολογίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη και τους Δημάρχους Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα και Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο ,είχε το μεσημέρι της Τετάρτης 25 Μαΐου στη Λότζια , ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, παρουσία και του Αντιδημάρχου Δημοτικής Περιουσίας Μανόλη Βασιλάκη. 

Ειδικότερα ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου Στέφανος Κοτσώλης, η Διευθύντρια Έργων Κτηματογράφησης Άρια Ιωαννίδη και άλλα επιστημονικά στελέχη της ίδια υπηρέσιας, στο πλαίσιο επισκέψεών τους σε Δήμους όλης της Κρήτης, ενημέρωσαν τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Δημάρχους Ηρακλείου , Μαλεβιζίου και Χερσονήσου, για την χαμηλή προσέλευση των δημοτών στο Κτηματολόγιο προκειμένου να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους, γεγονός που προβληματίζει έντονα τους αρμοδίους του Κτηματολογίου. 

Το κλιμάκιο ζήτησε τη συνδρομή των τοπικών αρχών για την ενεργοποίηση των πολιτών, οι οποίοι αρκετούς μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων, σε μεγάλο ποσοστό δεν έχουν σπεύσει ακόμα να κατοχυρώσουν τις ιδιοκτησίες τους. Είναι ενδεικτικό ότι στους Δήμους Ηρακλείου πλην της πόλης η οποία έχει ήδη κτηματογραφηθεί , Μαλεβιζίου και Χερσονήσου οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί φτάνουν σε ποσοστό  μόλις το  9,4%. Όπως σημείωσε ο κ. Κοτσώλης υπάρχουν δικηγόροι και μηχανικοί στα γραφεία του κτηματολογίου οι οποίοι βρίσκονται στη διάθεση των δημοτών , άνευ αμοιβής , για να τους καθοδηγήσουν στον εντοπισμό του ακινήτου τους στο χάρτη και στη σύνταξη της δήλωσης ιδιοκτησίας.

Παράλληλα τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στη δήλωση ιδιοκτησίας του κάθε δήμου και των κρατικών υπηρεσιών, καθώς και ειδικότερα ιδιοκτησιακά θέματα της κάθε περιοχής. 

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ιδιοκτησίας, έπειτα και  από την τελευταία παράταση  που έχει δοθεί, λήγει στις 30 Ιουνίου 2022. 

Θα ακολουθήσουν συσκέψεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κάθε Δήμου χωριστά, προκειμένου να γίνει εξειδίκευση των ζητημάτων και των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί