Εν κρυπτώ απόφαση για νέα αποστολή όπλων στην Ουκρανία – ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ: Ζητάμε την άμεση ενημέρωση των κομμάτων και της Βουλής

“Ενδεχόμενη αποστολή βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία εμπλέκει ακόμη περισσότερο τη χώρας μας σε έναν εξελισσόμενο πόλεμο”

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, χθες Δευτέρα, ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα 47 κράτη που θα κάνουν νέες αποστολές όπλων στην Ουκρανία.

Ο Λόιντ Όστιν ανέφερε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες, όπως η Ιταλία, η Νορβηγία και η Πολωνία που συμφώνησαν να στείλουν συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά.

Το ερώτημα είναι τι είδους είναι τα συστήματα πυροβολικού που θα επιλεγούν καθώς νωπή είναι η δήλωση που είχε κάνει ο Έλληνας υπουργός Άμυνας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής στα μέσα Απριλίου ότι δεν υπάρχει θέμα εκ νέου αποστολής όπλων στην Ουκρανία.

Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος «δεν υπάρχει περίπτωση να αποδυναμώσουμε οποιοδήποτε σύστημα άμυνας, ιδίως στα νησιά για να το πάρουμε από εκεί και να το στείλουμε στην Ουκρανία. Δεν θα αποδυναμώσουμε την άμυνα του ελληνικού εδάφους για να το στείλουμε στην Ουκρανία».

Να σημειωθεί ότι την ίδια ακριβώς θέση είχε εκφράσει και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, δηλώνοντας ότι «δεν θα αποδυναμωθεί η άμυνα των νησιών για να σταλούν όπλα στην Ουκρανία».

Η αλλαγή στροφής της κυβέρνησης, γίνεται λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του επίσημου ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ όπου η αμερικανική πλευρά είχε ζητήσει εκ νέου την αποστολή όπλων από την Ελλάδα στην Ουκρανία.

ΣΥΡΙΖΑ: Η αποστολή βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία εμπλέκει την χώρα σε έναν εξελισσόμενο πόλεμο

Τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας σχολιάζουν ο Θ. Δρίτσας, ο Γ. Τσίπρας και ο Γ. Κατρούγκαλος.

Αναλυτικά, η δήλωση των τομεαρχών Εθνικής Άμυνας και του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:

Σε χθεσινή δήλωσή του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Όστιν αποκάλυψε ότι «σήμερα πολλές χώρες ανακοίνωσαν νέες δωρεές κρίσιμων συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία». Πληροφορηθήκαμε έτσι από τον υπουργό μιας τρίτης χώρας ότι η χώρα μας έχει ανακοινώσει την αποστολή νέου βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία, για την οποία δεν υπάρχει στην Ελλάδα καμιά ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε ήδη στις βαλίτσες του για την Ουάσιγκτον τη δέσμευση για την αποστολή νέου οπλισμού, σε αντάλλαγμα για τη θερμή υποδοχή στην Ουάσιγκτον. Στο ίδιο πλαίσιο η κυβέρνηση αποσιώπησε επί δύο εικοσιτετράωρα το σοβαρότατο περιστατικό παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου να μη χαλάσει την επικοινωνιακή  εικόνα της επίσκεψης στις ΗΠΑ και της δήθεν αναβαθμισμένης Ελλάδας, ενώ η παραβίαση αυτή  λίγα μίλια από τη νέα αμερικανική βάση της  Αλεξανδρούπολης θα έπρεπε να αποτελέσει τρανταχτή απόδειξη της απειλής που συνιστούν οι ενέργειες της Τουρκίας. Εν τέλει ποιος ήταν ο σκοπός του ταξιδιού στις ΗΠΑ; Η προώθηση εθνικών συμφερόντων ή η επικοινωνία και ανταμοιβή του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του;

Ενδεχόμενη αποστολή βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία εμπλέκει ακόμη περισσότερο τη χώρας μας σε έναν εξελισσόμενο πόλεμο. Αυτό δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το λέει το Διεθνές Δίκαιο. Έχουν επίγνωση στο υπουργείο Άμυνας, στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Μαξίμου τι σημαίνει η εμπλοκή αυτή ή το μόνο που ενδιαφέρει είναι να γίνεται αρεστός ο Πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον; Πότε αποφασίστηκε μια τέτοια σοβαρότατη επιλογή; Με ποιες διαδικασίες; Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ; Αποφασίζεται η εμπλοκή της χώρας μας σε ένα πόλεμο στη γειτονιά μας και είναι όλα business as usual;

Οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Και την ίδια στιγμή δεν εξασφαλίζονται όροι αντιμετώπισης ενδεχόμενης νέας έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ζητούμε την άμεση ενημέρωση των κομμάτων και της Βουλής από τον υπουργό Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο σχετικά με τις αποστολές οπλισμού στην Ουκρανία και τις σχετικές ειλημμένες -όπως όλα δείχνουν- αποφάσεις. Γι’ αυτό το λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ταυτόχρονα, καταθέτει σήμερα επείγουσα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί