Στο ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 81ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης

Η Μάχη της Κρήτης, κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων. Η τελετή λήξης της 81ης επετείου έγινε στο ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε του Δήμου Πλατανιά Χανίων με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης – Π. Ε. Χανίων και των Δήμων Χανίων και Πλατανιά. 

«Σήμερα 81 χρόνια μετά, στεκόμαστε με τιμή και σεβασμό απέναντι στον ατέλειωτο κατάλογο των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο νησί. Τιμούμε όλους τους Κρητικούς αγωνιστές, αλλά και όλους τους συμμάχους γιατί πολέμησαν πέρα από τις δυνάμεις τους και αντιστάθηκαν πέρα από το αναμενόμενο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των επετειακών εκδηλώσεων. 

Παράλληλα, επεσήμανε πως τα γεγονότα εκείνα φέρνουν στο προσκήνιο αξίες και ιδανικά λόγω του πολέμου που είναι σε εξέλιξη στη σημερινή Ευρώπη. 

«Η Μάχη της Κρήτης έφερε στο προσκήνιο αξίες και ιδανικά, που είναι ακόμα και σήμερα το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μια Ευρώπη που δοκιμάζεται και κλονίζεται από τον εξελισσόμενο πόλεμο στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, μετά την κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των νεκρών ηρώων. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής χαιρετίζοντας την τελετή Λήξης των εορταστικών εκδηλώσεων, τόνισε: «81 χρόνια μετά όλοι μαζί αφήνουμε το λουλούδι της θύμησης και της τιμής στους τάφους των νεκρών μαχητών που υπακούοντας ο καθένας στο κάλεσμα της πατρίδας του, έβαψαν με το αίμα τους την κρητική γη». 

Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης υπογράμμισε πως «στεκόμαστε εδώ, σε αυτή την ξεχωριστή στιγμή, περήφανοι απόγονοι των γενναίων αυτών κρητικών, τιμώντας τη θυσία τους και στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για το τέλος κάθε πολέμου και κάθε είδους βίας σε όλη την γη». 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης μίλησε για τα ιστορικά γεγονότα, την προσφορά των συμμάχων και τον ηρωισμό των κρητικών, το μήνυμα και την απήχηση του στον κόσμο και στη σημερινή εποχή καθώς και την ανάγκη περαιτέρω αξιοποίηση του ιστορικού χώρου του αεροδρομίου. 

Το τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων τέλεσε ο Μητροπολίτης Κισσάμου & Σελίνου Αμφιλόχιος ενώ στο χαιρετισμό τους ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, βουλευτής Χανίων Βασίλης Διγαλάκης αναφέρθηκαν στα ιστορικά γεγονότα, το ισχυρό φρόνημα και την επιχειρησιακή ικανότητα των ένοπλων δυνάμεων της χώρας και το μήνυμα της θυσίας των κρητικών. Παραβρέθηκε ο βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης, καθώς και επίσημες αντιπροσωπείες και εκπρόσωποι από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, οι Δήμαρχοι της Π.Ε. Χανίων, οι Αρχηγοί του ΓΕΝ, του ΓΕΑ, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, και εκπρόσωποι τοπικών φορέων που κατέθεσαν στεφάνι. 

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με εντυπωσιακούς ελιγμούς από F – 16 και την ομάδα «Ζευς» από την 115 Πτέρυγα Μάχης καθώς και επίδειξη του αεροσκάφους Τ-6 ΤΕΧΑΝ ΙΙ της Ομάδας «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» που εδρεύει στην 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί