Στο Αναλόγιο παρουσιάζεται την Τετάρτη “ο Αμερικάνος” του Νίκου Αραπάκη

Μετά από μια μεγάλη απουσία ο Νίκος Αραπάκης επανέρχεται με το ιστορικό μυθιστόρημα “Ο Αμερικάνος”. Ο συγγραφέας αξιοποιεί το είδος για να μιλήσει για το σήμερα, καθώς στην εποχή στην οποία αναφέρεται βρίσκει κανείς πολλές ομοιότητες με το σήμερα.  

Η ιστορία μας εκτείνεται στο χρόνο, αλλά περισσότερο στο χώρο. Ο νεαρός Ισμαήλ, που μεγαλώνει στο Ρέθυμνο, φεύγει από την Κρήτη που ακόμα είναι οθωμανική για να καταλήξει στην «άγρια» Αμερική στην αρχή του ταραγμένου 20ου αιώνα. Ο παραλληλισμός είναι εμφανής. Ο ήρωας του Αραπάκη διασχίζει τη μισή γη σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.

Ο Ισμαήλ αλλάζει ονόματα σε κάθε τόπο. Προσπαθεί να αποκρύψει την ταυτότητα του διαπιστώνοντας τα εμπόδια και την έλλειψη κοινωνικής αποδοχής που αντιμετωπίζει ως μετανάστης. Ίσως, πάλι, η αλλαγή του ονόματος να σημαίνει πως ο μετανάστης μετατρέπεται αντικειμενικά σε κάποιον “άλλο”.

Η Αμερική των αρχών του 20ου αιώνα συνταράζεται από τις κοινωνικές συγκρούσεις. Είναι η εποχή που τα δικαιώματα των εργαζομένων  κερδίζονται με ποτάμια αίμα. Ο ήρωας μας λοιπόν ζει από κοντά τη μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων στο Κολοράντο όπου πρωταγωνιστεί ο ελληνικής – κι αυτός από το Ρέθυμνο – καταγωγής συνδικαλιστής Λούις Τίκας. Το τέλος της μεγάλης αυτής μάχης με τη σφαγή του Λάντλοου και το τραγικό τέλος του Τίκα συμβάλλει στη διαμόρφωση της ταξικής συνείδησης του ήρωα μας. 

Το μυθιστόρημα του Αραπάκη είναι μια εκτενής περιπέτεια. Η αξιοποίηση σημαντικών πτυχών της ιστορίας των Ελλήνων μεταναστών το καθιστά και πρωτότυπο, καθώς η ελληνική πεζογραφία έχει ελάχιστα ασχοληθεί με το θέμα.  Την ερχόμενη Τετάρτη 25 Μαΐου, στις 07.00 το απόγευμα ο Νίκος Αραπάκης θα είναι στο Αναλόγιο. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: ο Μάριος Διονέλλης, δημοσιογράφος και ο Γιάννης Τσιαούσης, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Νέλλη Κατσαμά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί