Το Ηράκλειο τίμησε σήμερα την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου

\

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου οργανώθηκαν σήμερα από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού (συμβολή Λ. Κνωσσού και Ιωνίας).
Το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό ναό του Αγ. Μηνά επίσημη Δοξολογία όπου χοροστάτησε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιος Βερνιδάκης. Για το ιστορικό των δραματικών ημερών μίλησε η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου: «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ν. Ηρακλείου» κ. Τσαγκαράκη Αντωνία.
Στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος και κατάθεση στεφάνων: από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης το Γ.Γ. Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανόλη Κουτουλάκη, τους βουλευτές Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκο Ηγουμενίδη, Χάρη Μαμουλάκη, Γιώργο Λογιάδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Ηρακλείου Γιώργο Καραντινό, τον Φρούραρχο Ηρακλείου ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων ταξίαρχο Στέφανο Σίμο, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, κομμάτων, φορέων, Ποντιακών Σωματείων-Συλλόγων, Μικρασιατών, ενώσεων αποστράτων.
Στ. Αρναουτάκης: Τιμούμε τα χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού
Σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αναφέρει:
«Τιμούμε με σεβασμό τα χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού. Οι Έλληνες του Πόντου, παρά τον ξεριζωμό, την προσφυγιά, την ανθρώπινη τραγωδία σε όλες τις διαστάσεις, εγκαταστάθηκαν στις νέες πατρίδες και αποτέλεσαν δύναμη δημιουργίας και προόδου. Διατήρησαν, παράλληλα, ζωντανή την παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα και τα ιδιαίτερα στοιχεία του πολιτισμού. Τιμώντας σήμερα, τον Ποντιακό Ελληνισμό, αναδεικνύουμε την ιστορική αλήθεια και συμβάλλουμε στη διατήρηση της ιστορικής γνώσης σημαντικών γεγονότων της νεότερης ιστορίας μας.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί