Κατάθεση στεφάνων σήμερα στο Μνημείο της Μάχης Κρήτης στην εκδήλωση τιμής και μνήμης από την Π.Ε. Ηρακλείου

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Μάχης Κρήτης στο Ηράκλειο τιμήθηκε σήμερα από τις αρχές του τόπου η 81η επέτειος από τη Μάχη της Κρήτης που οργάνωσε η Π.Ε. Ηρακλείου.

Δείτε:

Στις εκδηλώσεις για τον επίσημο εορτασμό της Μάχη της Κρήτης οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου

Το πρωί πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος. Για τη Μάχη της Κρήτης μίλησε η κ. Περυσινάκη Εμμανουέλα, Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μύρωνα.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο και τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο της «Μάχης Κρήτης» από: τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Υφυπουργό Πολιτισμού-Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τους βουλευτές Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκο Ηγουμενίδη, Χάρη Μαμουλάκη,  Γιώργο Λογιάδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, τον ανώτερο διοικητή φρουράς Ηρακλείου Στέφανο Σίμο, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, κομμάτων, φορέων, και ενώσεων αποστράτων. 

Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των τεσσάρων συμμαχικών κρατών Ελλάδας, Μ. Βρετανίας, Αυστραλίας, Ν. Ζηλανδίας από την Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου. 

 Στ. Αρναουτάκης: Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά τους Ήρωες της Μάχης της Κρήτης

Στη δήλωση του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την Ιστορική επέτειο της  Μάχης της Κρήτης, αναφέρει:

«Η Μάχη της Κρήτης, κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων. Σήμερα 81 χρόνια μετά, στεκόμαστε με τιμή και σεβασμό απέναντι στον ατέλειωτο κατάλογο των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο νησί. Τιμούμε όλους τους Κρητικούς αγωνιστές, αλλά και όλους τους συμμάχους γιατί πολέμησαν με όλες τους τις δυνάμεις και αντιστάθηκαν πέρα από το αναμενόμενο.

Η Μάχη της Κρήτης έφερε στο προσκήνιο αξίες και ιδανικά, που είναι ακόμα και σήμερα το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μια Ευρώπη που δοκιμάζεται και κλονίζεται από τον εξελισσόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

 Στα μαρτυρικά χωριά της Κρήτης από το Μάη του ΄41 και για τέσσερα χρόνια η ιστορία σταμάτησε. Η βαρβαρότητα περίσσεψε. Την ίδια στιγμή όμως με το αίμα των Κρητικών αγωνιστών το ελεύθερο πνεύμα πήρε σάρκα και οστά. Αυτό το πνεύμα τιμούμε σήμερα. Αυτούς τους αγωνιστές, τους δικούς μας προγόνους. Τιμούμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και αφιέρωσαν τη ζωή τους στα συλλογικά ιδανικά, τους άντρες, τις γυναίκες, τα παιδιά της Κρήτης.  Τιμούμε κάθε γωνιά της Κρήτης, κάθε γωνιά της πατρίδας μας που έγινε τόπος μαρτυρίου από τις ναζιστικές δυνάμεις.»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης μετά την λήξη της τιμητικής εκδήλωσης στο Μνημείο Μάχης Κρήτης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Τιμούμε με σεβασμό και ταπεινότητα τους ήρωες προγόνους μας, τους ήρωες συμπατριώτες μας που έχασαν τη ζωή τους λόγω της θηριωδίας, του παραλογισμού, του φασισμού, της παραφροσύνης των Γερμανών κατακτητών. Τιμούμε τη μνήμη των ηρώων, των  Κρητικών που αντιστάθηκαν, πολέμησαν, θυσιάστηκαν, αλλά παρέμειναν σταθεροί στις αξίες και τις αρχές της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας. Έχουμε ιερή υποχρέωση να μεταλαμπαδεύουμε από γενιά σε γενιά τις αξίες και τα ιδανικά των ηρώων μας, και να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και ελπίδας για μας και τα παιδιά μας».

Γ. Λογιάδης, βουλευτής ΜΕΡΑ25:

Η Μάχη της Κρήτης, αποτελεί ορόσημο στην παγκόσμια ιστορία. Συγκλόνισε και συγκινεί ακόμα για την πρωτοφανή αντίσταση που έδειξε ο άμαχος πληθυσμός ενάντια στον Γερμανό κατακτητή.

Η Μάχη της Κρήτης μπορεί να πότισε με το αίμα των προγόνων μας τα χώματα του νησιού, έπληξε όμως ανεπανόρθωτα τον εχθρό που ποτέ ξανά δεν επιχείρησε άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά τη διάρκεια του πόλεμου.

Απλοί πολίτες- ήρωες αντιστάθηκαν με ηρωισμό. Αυτό το νησί με τη γενναιότητα και την αυταπάρνησή του κατάφερε το ακατόρθωτο. Ένας υπερήφανος λαός απέναντι σε έναν αδίστακτο κατακτητή, έδειξε δύναμη ψυχής και μεγαλείο.

Χρέος μας να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορία του τόπου μας και ζωντανή τη μνήμη των προγόνων μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί