Μητέρα Τοπαλούδη: Εν μέρει αισθάνομαι δικαιωμένη, εν όλω όχι – Εδώ και τώρα αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

«Θα κάτσουν 20 χρόνια και θα βγουν. Εδώ και τώρα αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Πολύ θα παρακαλέσω τον πρωθυπουργό να ακούσει εμάς τις μάνες των δολοφονημένων παιδιών. Δεν μπορεί μόνο οι δολοφόνοι να έχουν δικαιώματα»

«Εν μέρει αισθάνομαι δικαιωμένη, εν όλω όχι. Θα κάτσουν 20 χρόνια και θα βγουν. Εδώ και τώρα αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Πολύ θα παρακαλέσω τον πρωθυπουργό να ακούσει εμάς τις μάνες των δολοφονημένων παιδιών. Δεν μπορεί μόνο οι δολοφόνοι να έχουν δικαιώματα» τόνισε μεταξύ άλλων η Κούλα Αρμουτίδου-Τοπαλούδη, μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, μετά την ανακοίνωση της ποινής από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο για τους δύο κατηγορουμένους.

«Δικαίωση στιγμιαία. Ήταν το ανώτατο που μπορούσε να επιβληθεί. Τέτοια ειδεχθή εγκλήματα θα πρέπει να καταδικάζονται σε όσους βαθμούς και να πάνε κάποιοι» τόνισε ο Γιάννης Τοπαλούδης και ευχαρίστησε ονομαστικά τα μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου.

Προηγουμένως, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο επέβαλε ομόφωνα την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή, όπως και πρωτόδικα, στους δύο καταδικασθέντες, τον 26χρονο Ροδίτη Μανώλη Κούκουρα και τον 24χρονο αλβανικής καταγωγής Αλέξανδρο Λουτσάι για τη δολοφονία και τον ομαδικό βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη, το 2018 στη Ρόδο.

Με την εκφώνηση της ετυμηγορίας το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα με την πρόεδρο της έδρας ωστόσο να παρατηρεί: «Παρακαλώ! Δεν είμαστε σε θέατρο!».

Τακτικοί δικαστές και ένορκοι υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση επί των ποινών, καταλήγοντας ομόφωνα ότι η αρμόζουσα ποινή για τους δύο νεαρούς άνδρες είναι η ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία από πρόθεση και η 15ετης κάθειρξη για τον ομαδικό βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μέλη του ακροατηρίου φώναξαν: « Καμία άλλη δολοφονημένη, να μην ξεχαστεί τi κάναν στην Ελένη. Καμία άλλη δολοφονημένη».

Παρούσες στο δικαστήριο σε ένα κλίμα απόλυτης αλληλεγγύης, βρέθηκαν εκτός από τη Μάγδα Φύσσα, οι μητέρες της Ερατούς και της Μυρτούς, μητέρες που έχασαν τις κόρες τους από τα χέρια των συντρόφων τους στη Φολέγανδρο και τη Μυτιλήνη αντίστοιχα.

Κανένα ελαφρυντικό

Νωρίτερα, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο αποφάσισε ομόφωνα να απορριφθούν όλα τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Στο άκουσμα της απόφασης η μητέρα της άτυχης φοιτήτριας Κούλα Αρμουτίδου πλησίασε το εδώλιο όπου κάθονται οι δυο καταδικασθέντες και είπε στον κατηγορούμενο με καταγωγή από τη Ρόδο: «Να τους καμαρώσω θέλω… θέλω να σε δω».

Ένταση στην αίθουσα

H δήλωση του συνηγόρου του Ροδίτη καταδικασθέντα σχετικά με την ανθρωποκτονία την οποία χαρακτήρισε «μη αποτρόπαιο έγκλημα» προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της οικογένειας της Ελένης Τοπαλούδη.

«Είσαι υπερασπιστής του φονιά ! Τι λες ρε; Ντροπή σου! Τα κωλόπαιδα, τα τέρατα άκου δεν ήταν αποτρόπαιο» ήταν μερικά από τα όσα ακούστηκαν εντός της δικαστικής αίθουσας.

Πρόεδρος: Έχουν και αυτοί έναν πόνο…

Συνήγορος: Και το σέβομαι όσο δεν μπορεί να φανταστεί κανείς…

Ποια ελαφρυντικά ζήτησαν – Τι απάντησε η εισαγγελέας

Ειδικότερα, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζήτησε κατά περίπτωση την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μετεφηβικής ηλικίας, της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη και της παραβίασης της εύλογης διάρκειας της δίκης. Παράλληλα, ζήτησε την εφαρμογή του 113 ΠΚ για τους νεαρούς ενήλικες δράστες. Η πολιτική αγωγή αποχώρησε από την αίθουσα υποστηρίζοντας πως η αγόρευση της υπεράσπισης εκφεύγει των ελαφρυντικών και επαναλαμβάνει ζητήματα ουσίας.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, οι κατηγορούμενοι πράγματι πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια, πλην όμως «προκύπτει πως από τον τρόπο τέλεσης, το σχεδιασμό, τη μεθοδευμένη δράση και την απαξίωση της έννομης τάξης, ότι η πράξη δεν μπορεί να αποδοθεί σε μια μετεφηβική ανωριμότητα». Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά τους ως «συνειδητή επιλογή στα πλαίσια εγκληματικού σχεδίου», οποία «έλαβε χώρα για να ικανοποιηθεί με αρρωστημένο τρόπο η γενετήσια ορμή τους και να συγκαλυφθεί η εγκληματική τους πράξη».

Παράλληλα, κατά την εισαγγελέα, οι καταδικασθέντες «για αρκετά χρόνια έκαναν χρήση ναρκωτικών παραβιάζοντας το νόμο», ενώ δεν προέκυψε ότι υπήρξε μεταμέλεια και ψυχική συντριβή για την πράξη. «Υπήρξε μια προσχηματική συγγνώμη για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού» εξήγησε η εισαγγελέας, επισημαίνοντας ότι φυγοδικούσαν επί μια βδομάδα και μόνο αφού οι αρχές κατέληξαν στον έναν κατηγορούμενο υπήρξε ομολογία. Τέλος, ως προς τη μείωση της ποινής για παραβίαση της εύλογης διάρκειας της δίκης, υποστήριξε ότι δεν έχει υπάρξει καθυστέρηση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί