Τα πρώτα κρούσματα της «ευλογιάς των πιθήκων» ανακοίνωσαν Ιταλία και Σουηδία

Η Ιταλία διέγνωσε το πρώτο κρούσμα από ευλογιά των πιθήκων στο νοσοκομείο Spallanzani της Ρώμης. Το κρούσμα ανακοινώθηκε, την Πέμπτη από το νοσοκομείο, το οποίο διευκρίνισε ότι ο ασθενής έφτασε από διακοπές στα Κανάρια Νησιά και βρίσκεται σε απομόνωση.

Το νοσοκομείο πρόσθεσε ότι υπάρχουν άλλα δύο ύποπτα κρούσματα που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκε και στη Σουηδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το άτομο που νοσεί ζει στην Στοκχόλμη και οι ειδικοί ερευνούν εάν υπάρχουν και άλλα μολυσμένοι πολίτες στη χώρα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν στη χώρα δεν είναι γνωστό πως μολύνθηκε το συγκεκριμένο άτομο το οποίο υποβάλλεται σε θεραπεία και η κατάσταση της υγείας του δεν είναι ανησυχητική.

Η Ιταλία και η Σουηδία έρχονται έτσι να προστεθούν στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που αναφέρουν κρούσματα, μαζί με τη Βρετανία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, ενώ ένα περιστατικό έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη τα ύποπτα κρούσματα είναι τουλάχιστον 36, τα περισσότερα σε άνδρες.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στη Βρετανία, τη χώρα με τα περισσότερα περιστατικά, οι ασθενείς δεν συνδέονταν μεταξύ τους, ένδειξη ότι η ασθένεια μπορεί να εξαπλώνεται στην κοινότητα.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής ασθένεια συγγενική με την πολύ φονικότερη ευλογιά, η οποία εξαλείφθηκε από τον πλανήτη τη δεκαετία του 1980.

Η ασθένεια, η οποία μεταδίδεται με τη στενή επαφή, ενδημεί στην κεντρική και δυτική Αφρική, είναι όμως εξαιρετικά σπάνια σε άλλες χώρες.

Συνήθως η ασθένεια είναι ήπια και εκδηλώνεται με πυρετό και χαρακτηριστικό εξάνθημα με εξογκώματα.

Όπως επισημαίνει το Reuters, τα κρούσματα στη Βρετανία αποδίδοναι στο στέλεχος της Δυτικής Αφρικής, το οποίο προκαλεί το θάνατο στο 1% των περιπτώσεων, και είναι λιγότερο επικίνδυνο από το στέλεχος του Κονγκό, του οποίου η θνητότητα φτάνει το 10%.

«Αυτό το ξέσπασμα είναι σπάνιο και ασυνήθιστο» δήλωσε η επιδημιολόγος Σούζαν Χόπκινς, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA). «Το πού ακριβώς και το πώς [οι άνθρωποι] μολύνθηκαν παραμένει υπό επείγουσα έρευνα», ανέφερε η υπηρεσία στην ανακοίνωση.

Μέχρι σήμερα είχαν καταγραφείο μόνο οκτώ περιπτώσεις μετάδοσης της ασθένειας εκτός Αφρικής, επισήγμανε ο Τζίμι Ουίτγουορθ, καθηγητής στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, ο οποίος χαρακτήρισε την τρέχουσα κατάσταση «άκρως ασυνήθιστη».

Ο καθηγητής εκτίμησε, τέλος, ότι το ξέσπασμα ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής ίσως συνδέεται με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών της Covid-19 και την άφιξη των πτήσεων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί