Για τα πετσοταϊσμένα μέσα η συμμετοχή 170.000 πολιτών στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν… αποτυχία

Η συμμετοχή περίπου 170.000 πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήταν στην πραγματικότητα αποτυχία σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, ο οποίος επιχείρησε να αποδομήσει τη σημασία της διαδικασίας αναμασώντας λίγο-πολύ τους ισχυρισμούς της Ν.Δ. Τα ρεπορτάζ και οι αρθρογράφοι του φιλοκυβερνητικού Τύπου αναλώθηκαν σε συγκρίσεις της προσέλευσης στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με αυτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., εξυμνώντας το δεύτερο ως τον ισχυρότερο πόλο της Κεντροαριστεράς. Παράλληλα, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος αντιμετώπισε με ειρωνεία την επανεκλογή Τσίπρα χωρίς αντίπαλο, καταφεύγοντας στις παλιομοδίτικες αναφορές σε Τσαουσέσκου και Στάλιν.

Τα Νέα είχαν τίτλο «Πρόεδρος με “σταλινικό” ποσοστό 99,05%» συνοδευόμενο από το ειρωνικό σχόλιο «Αγνοείται το υπόλοιπο 0,95%». Μολονότι όμως αμφισβητούν σαφώς την εγκυρότητα της διαδικασίας, τα Νέα σπεύδουν να προσθέσουν ότι «οι ψηφοφόροι “σταμάτησαν” στους 150.000» επιχειρώντας να δείξουν ότι το ενδιαφέρον των πολιτών ήταν μικρό. Ο Ελεύθερος Τύπος τιτλοφόρησε το θέμα «Με ποσοστό… Τσαουσέσκου κέρδισε τον “Κανένα”!», ενώ ο υπότιτλος έκανε λόγο για «Επανεκλογή-παρωδία του Τσίπρα».

Η μόνη εφημερίδα που δεν πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και έκανε πρώτο θέμα τις εσωκομματικές εκλογές του ήταν η Δημοκρατία, η οποία επίσης επιχείρησε να υπονομεύσει τη σημασία της όλης διαδικασίας. «Νίκησε, αλλά… έτρεχε μόνος» ήταν ο τίτλος της εφημερίδας, συνοδευόμενος από το σχόλιο «Πέρασαν κάτω από τον πήχη». Η Δημοκρατία έκανε λόγο για «πολιτικό σόου χαμηλού βεληνεκούς», κατηγορώντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι «Πανηγυρίζουν για τους μόλις 160.000 που συμμετείχαν. Μεγάλος θόρυβος για τα 15χρονα και την αναξιόπιστη διαδικασία».

Νέα: Πέρασε κάτω από τον πήχη του ΠΑΣΟΚ

Στο ρεπορτάζ των Νέων ο τίτλος υποστήριξε πως «Πέρασε κάτω από τον πήχη του ΠΑΣΟΚ», ενώ ο υπότιτλος ισχυρίστηκε πως «Η επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα με 99,05% από μια μαζική διαδικασία στην οποία ψήφισαν περισσότερα από 150.000 μέλη ικανοποιεί την Κουμουνδούρου, αλλά είναι αμφίβολο εάν μπορεί να προσδώσει κάποια δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ». Τα Νέα πρόσθεσαν ότι «η αναλογία χθες ήταν περίπου 1 προς 8 (παλαιό μέλος ανά νέο μέλος). Στις κάλπες ανά την Ελλάδα έβλεπες κυρίως τη συσπείρωση των μπετοναρισμένων ψηφοφόρων του 2019. Με εμφανές ένα όχι μαζικό, μα διακριτό και υπαρκτό ρεύμα νέων ηλικίας 17-25 ετών».

Παπαχρήστος: Γηραιός πολιτικός ο Τσίπρας

Στο πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα επικεντρώθηκε ο αρθρογράφος των Νέων Γιώργος Παπαχρήστος εμφανίζοντάς τον ως… παλαιό και παρωχημένο πολιτικό. «Ό,τι και να λέει, όπως και να το υποστηρίζει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, μία είναι η αλήθεια: είναι ο γηραιότερος όλων πολιτικός αρχηγός. Αυτά τα χρόνια που ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ τα έχει πει όλα.  Ό-λα! Δεν έχει πλέον τίποτε να προσθέσει» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαχρήστος. Ο αρθρογράφος υποστήριξε ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήταν ηλικιωμένοι και χωρίς πάθος, συγκρίνοντάς τους με «τους 180.000 παθιασμένους ΠΑΣΟΚους που την περασμένη Κυριακή απέδωσαν και πάλι στην παράταξη το όνομα και τα σύμβολά της».

Μολονότι, σύμφωνα με τον Γ. Παπαχρήστο, η μεγάλη απειλή για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ, ο αρθρογράφος σπεύδει να παροτρύνει τον Τσίπρα να αποποιηθεί της διεκδίκησης της πρωθυπουργίας. «Μία είναι (η λύση): αφού, όπως υποστηρίζει, τον απασχολεί τόσο σοβαρά το μέλλον της χώρας… Α βγει και να δηλώσει ότι αναλαμβάνει αυτός πρωτοβουλία… Μια απλή δήλωση είναι, του τύπου: Δεν διεκδικώ να γίνω πρωθυπουργός σε μια προοδευτική διακυβέρνηση. Αποσύρω κάθε υποψηφιότητα και θέτω το συμφέρον της χώρας πάνω από το δικό μου προσωπικό όφελος» πρότεινε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαχρήστος στον ηγέτη του, υποτίθεται, πιο αδύναμου πόλου της Κεντροαριστεράς.

Ελεύθερος Τύπος: Επανεκλογή-παρωδία

Στο ρεπορτάζ για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο Ελεύθερος Τύπος κάνει λόγο για «επανεκλογή-παρωδία, με τους ψηφοφόρους να μην ξεπερνάνε αυτούς του ΠΑΣΟΚ, αν και προσήλθαν μέχρι και 15χρονα στις κάλπες», ενώ δεν παραλείπει αναφορά στα «σταλινικά» ποσοστά επανεκλογής του Τσίπρα. «Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε, αν και υποψήφιος χωρίς αντίπαλο, ότι η χθεσινή Κυριακή ήταν Κυριακή της δημοκρατίας και ότι τα 172.000 μέλη που ψήφισαν στις εσωκομματικές κάλπες είναι αριθμός με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Ελεύθερος Τύπος.

Στη συνέχεια, έσπευσε να ισχυριστεί πως ο Αλ. Τσίπρας «δεν έκανε γνωστό ακριβώς με ποιο σκεπτικό θα συμβεί αυτό όταν η Ν.Δ. συγκέντρωσε 400.000 μέλη και πλέον στην εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και το ΚΙΝ.ΑΛ. 270.000 στην εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ μία εβδομάδα πριν 175.000 μέλη του KIN.ΑΛ. ψήφισαν για αλλαγή ονόματος και συμβόλων».

Αμυράς: Η διχαστική ρητορική απωθεί τους πολίτες της Κεντροαριστεράς

Ο Πάνος Αμυράς στη στήλη του στον Ελεύθερο Τύπο συνέχισε την επιχείρηση αποδόμησης με άρθρο που έφερε τον τίτλο «Η επένδυση στην οργή δεν έχει πια οπαδούς». Ο αρθρογράφος ισχυρίστηκε πως «οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έστειλαν ισχυρό μήνυμα συσπείρωσης όπως επιθυμούσαν στην Κουμουνδούρου». Ο Π. Αμυράς πρόσθεσε ότι ο Τσίπρας «όσο περιορίζεται ο χρόνος προς τις εθνικές εκλογές και βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας τόσο εστιάζει την αντιπολιτευτική του γραμμή στον ακραίο λόγο και τη διχαστική ρητορική, στοιχεία δηλαδή που απωθούν τους πολίτες της Κεντροαριστεράς».

Συγκρίσεις ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και από Δημοκρατία και Εστία

«Μπροστά στην αγωνία του να μην εμφανιστεί η οργανωτική και όχι μόνο ανεπάρκειά του, ο Τσίπρας ακόμα και 15χρονους επιστράτευσε, στους οποίους παραχώρησε δικαίωμα ψήφου βλέποντας εκ των υστέρων ότι η προσπάθειά του να μετατρέψει τις εσωκομματικές κάλπες σε εθνικό δημοψήφισμα ναυάγησε στα ρηχά» υποστήριξε στο ρεπορτάζ της η Δημοκρατία, χωρίς να παραλείψει τις συγκρίσεις με τους πολίτες που προσήλθαν στις εσωκομματικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ.

Η Εστία επίσης αναφέρθηκε στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., χωρίς όμως χτύπημα στο πρωτοσέλιδο. Στο ρεπορτάζ που έφερε τον τίτλο «Η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ για παρουσίαση συμμέτοχης στις εκλογές του. Για πρώτη φορά εψήφισαν και 15χρονοι», η Εστία επέμεινε ότι «η σύγκρισις των εσωκομματικών εκλογών μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε ξεκάθαρα νικητή το δεύτερο».

Κώστας Παπαγιάννης, Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί