Ν. Ηγουμενίδης: Σήμερα η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Νομό Ηρακλείου

Σήμερα θα συζητηθεί στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Hρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη προς τον Υπουργό Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Νομό Ηρακλείου. Ο Υπουργός καλείται από τον βουλευτή να απαντήσει, πρώτον, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για την ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Νομό Ηρακλείου τόσο με μόνιμο προσωπικό, όσο και με το απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό. Και, δεύτερον, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει στο σχεδιασμό ανάπτυξης νέων ΤΟΜΥ και νέων δομών ΠΦΥ με βάση το επιστημονικό εργαλείο του Χάρτη Υγείας της Κρήτης στο Νομό Ηρακλείου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής αναφέρει τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις που ενώ έχουν σχεδιαστεί για την αναβάθμιση της ΠΦΥ δεν έχουν μέχρι σήμερα προχωρήσει και που πρέπει να υλοποιηθούν. Μεταξύ αυτών:

1. Το κτίριο ΙΚΑ του Αγίου Μηνά, να γίνει πρότυπο Ακαδημαϊκό Κέντρο Υγείας αστικού τύπου.

2. Να θεσμοθετηθούν δυο νέα Κέντρα Υγείας: Μαλεβιζίου και Χερσονήσου

3. Τα Περιφερειακά Ιατρεία (Π.Ι.) Αρχανών του ΚΥ Αρκαλοχωρίου, Τυμπακίου (Πολυδύναμο ΠΙ) και Αγ. Δέκα του ΚΥ Μοιρών, και Εμπάρου του ΚΥ Βιάννου, να γίνουν ιατρεία 16ωρης λειτουργίας.

4. Να θεσμοθετηθούν 10 νέες ΤΟΜΥ στον αστικό ιστό του Ηρακλείου, καθώς και νέα ΠΙ σε Μάταλα, Βαγιωνιά (ΚΥ Μοιρών) και Στάβιες (ΚΥ Χάρακα).

5. Να θεσμοθετηθούν Κέντρα Ψυχικής Υγείας σε Μοίρες και Αρκαλοχώρι.

6. Να θεσμοθετηθούν σταθμοί του ΕΚΑΒ στην Μάρθα, στις Αγίες Παρασκιές και Τυμπάκι.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης σημειώνει στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησής του ότι στο Νομό Ηρακλείου «η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποψίλωσε σκόπιμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) από το απαραίτητο προσωπικό, ενώ το νέο σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια απαξιώνει τις δημόσιες δομές σε όφελος του ιδιωτικού τομέα υγείας».

Ειδικά για το Νομό Ηρακλείου υπογραμμίζει ο βουλευτής ότι «η ΝΔ στον όποιον σχεδιασμό της σκοπίμως παραγκωνίζει το μόνο ασφαλές επιστημονικό εργαλείο, δηλαδή τον «Χάρτη Υγείας της Κρήτης» ο οποίος αποτελεί τον αναγκαίο οδικό χάρτη των δομικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν στην ΠΦΥ στο Νομό Ηρακλείου».

Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής είναι προγραμματισμένη στις 15:00 και μεταδίδεται ζωντανά από το Κανάλι της Βουλής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί