Μάιος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων και Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

Δράσεις με ελεύθερη είσοδο/συμμετοχή από 18 έως 29 Μαΐου 2022

Διεθνής Ημέρα Μουσείων, Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

«Η Δύναμη των Μουσείων»

Με την επιλογή του θέματος αυτού το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμεί να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Καινοτομία στο Μουσείο: Το νέο Ψηφιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου!

Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Μουσείου, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στα ΜΜΕ σύντομου ενημερωτικού video σχετικά με το έργο ΕΣΠΑ «Καινοτόμες δράσεις ψηφιακής προβολής και εξωστρέφειας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου», που είναι σε εξέλιξη. 

Το έργο περιλαμβάνει εργασίες για την ψηφιοποίηση/τεκμηρίωση υλικού από τις συλλογές του Μουσείου, τη δημιουργία μιας σύγχρονης Δικτυακής Πύλης, την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών περιήγησης και ξενάγησης στο χώρο της μόνιμης έκθεσης του ΑΜΗ, καθώς και προμήθεια εξοπλισμού για την υποστήριξη και τον διαρκή εμπλουτισμό του πληροφοριακού συστήματος. Η Δικτυακή Πύλη και οι ψηφιακές εφαρμογές θα είναι διαθέσιμες για το κοινό έως το τέλος του 2022. 

«Από τα μινωικά τάλαντα στα κρητικά νομίσματα. Η πορεία στον χρόνο μιας καινοτομίας στη Μεγαλόνησο».

Ξενάγηση με θέμα την καινοτομία του νομίσματος από τον Κλεάνθη Σιδηρόπουλο, αρχαιολόγο-νομισματολόγο του ΑΜΗ.

Η ξενάγηση επικεντρώνεται στα εκθέματα του ΑΜΗ που σηματοδοτούν τους σταθμούς της πορείας στη χρήση μετάλλων ως μέσων συναλλαγής. Από τα μινωικά τάλαντα, στους γεωμετρικούς σιδερένιους οβελούς, τις χρυσές ράβδους και χελώνες του «θησαυρού» του Τεκέ, τους ενεπίγραφους χάλκινους λέβητες (Ιδαίο, Αγ. Πελαγία) μέχρι την κοπή των πρώτων αργυρών νομισμάτων σε κρητικές πόλεις τον 5ο αι. π.Χ.

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, 11.00.

Σημείο συνάντησης: Εκδοτήρια εισιτηρίων του ΑΜΗ.

«Αρχαίων Ιάματα. Ο Θεός Ασκληπιός στη Λεβήνα»

Περιοδική έκθεση που διοργανώνεται από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σε συνεργασία με το Μουσείο Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς.

Ξεναγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου στην περιοδική έκθεση και σε επιλεγμένα εκθέματα των μόνιμων Συλλογών.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022, 18.00.

Οι αρχαιολόγοι του ΑΜΗ Κατερίνα Αθανασάκη και Ειρήνη Νικολακοπούλου παρουσιάζουν τις αντιλήψεις, δοξασίες και πρακτικές των Μινωιτών σχετικά με την ασθένεια και την ίαση. 

Σάββατο 21 Μαΐου 2022, 12.00.

Η αρχαιολόγος του ΑΜΗ Μαρία Κυρίμη παρουσιάζει την περιοδική έκθεση με γλυπτά και επιγραφές των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων που αφηγούνται τη σχέση των αρχαίων Κρητών με τις πρακτικές ίασης.

Σημείο συνάντησης για τις ξεναγήσεις: Εκδοτήρια εισιτηρίων του ΑΜΗ.

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2022

Πέμπτη 26 Μαΐου – Κυριακή 29 Μαΐου 2022

  1. «Εξερευνούμε τα φυτά και τα ζώα στο ΑΜΗ». 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα  για μαθητές Δημοτικών Σχολείων Α-Γ Δημοτικού.

Πέμπτη 26 Μαΐου και Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, 09:00-13:00.

Υπεύθυνος εκδήλωσης: Κλειώ Τζανάκη, αρχαιολόγος του ΑΜΗ.

Τηλ./Όνομα επικοινωνίας: Κλειώ Τζανάκη: 2810279064, 12:00-14:00.  

  1.  «Βότανα και αγριολούλουδα της Κρήτης στο Μουσείο». 

Ξενάγηση, με τη συμμετοχή του κοινού, σε επιλεγμένα εκθέματα που μαρτυρούν την πολυεπίπεδη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον στην Εποχή του Χαλκού. Ανάμεσά τους, τοιχογραφίες, πινακίδες, κεραμική, κοσμήματα, παλαιοβοτανικά κατάλοιπα κ.ά., ως υλικές μαρτυρίες του πολύχρωμου φυτικού κόσμου, που απεικονίζεται άλλοτε με φυσιοκρατικό τρόπο και άλλοτε με φαντασία στη μινωική τέχνη.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022, 18:00.

Υπεύθυνοι εκδήλωσης: Κατερίνα Αθανασάκη, αρχαιολόγος ΑΜΗ, Μανόλης Αβραμάκης, γεωπόνος – βοτανικός, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας  Κρήτης.

Σημείο συνάντησης: Εκδοτήρια εισιτηρίων του ΑΜΗ.

  1. «Η θάλασσα στο Μουσείο!»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα-ξενάγηση για τον θαλάσσιο κόσμο στην εικονογραφία των Μινωιτών, για ενήλικες και παιδιά.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα-ξενάγηση επικεντρώνεται στα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου που αναπαριστούν ή απεικονίζουν τη χλωρίδα και πανίδα του θαλάσσιου κόσμου. Τοιχογραφίες και αγγεία με περίτεχνες παραστάσεις από τον βυθό, κοσμήματα και διακοσμητικά πλακίδια σε σχήμα ψαριών, τρίτωνες και κοχύλια, συνθέτουν τον συναρπαστικό κόσμο της θάλασσας, όπως τον απέδωσαν ιδιαίτερα παραστατικά οι Μινωίτες καλλιτέχνες. Με άξονα επιλεγμένα εκθέματα, οι αρχαιολόγοι παρουσιάζουν τα είδη που απεικονίζονται στις παραστάσεις και συζητούν την ιδιαίτερη σχέση των Μινωιτών με τη θάλασσα τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στη σφαίρα της ιδεολογίας. 

Σάββατο 28 Μαΐου 2022, 11.00.

Υπεύθυνοι εκδήλωσης: Ειρήνη Νικολακοπούλου, αρχαιολόγος ΑΜΗ, Δήμητρα Μυλωνά, ζωοαρχαιολόγος, Ινστιτούτο Μελέτης Αιγαιακής Προϊστορίας Ανατολικής Κρήτης, INSTAP SCEC.

Σημείο συνάντησης: Εκδοτήρια εισιτηρίων του ΑΜΗ.  

  1. «Ανακαλύπτουμε το τοπίο της Φαιστού»

Εκδρομή στη Φαιστό και την εύφορη πεδιάδα της Μεσαράς, όπου αναπτύχθηκε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της Κρήτης στην Εποχή του Χαλκού, με ξενάγηση από αρχαιολόγους του Μουσείου. Στην ξενάγηση θα παρουσιαστεί η οικιστική ιστορία του λόφου και η σχέση του με το φυσικό περιβάλλον, που όπως φαίνεται από γεωμορφολογικές μελέτες, ήταν διαφορετικό από το σημερινό.

Κυριακή 29/5/2022. Ώρα αναχώρησης: 9.00.  

Χώρος Συνάντησης: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Υπεύθυνοι εκδήλωσης: Στέλλα Μανδαλάκη, αρχαιολόγος, Προϊσταμένη ΑΜΗ, Ειρήνη Γαλλή, αρχαιολόγος ΑΜΗ.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2810279110, Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-13.00. 

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του Covid 19. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί