Ηράκλειο: Διαδήλωσαν κατά της νέας συμφωνίας για τις Βάσεις

Ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους δόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 12 Μάη με τη συγκέντρωση στην Πλ. Ελευθερίας και την πορεία στο κέντρο της πόλης που διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και οι ομάδες γυναικών της ΟΓΕ.

Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να ακυρωθεί η Συμφωνία για τις Βάσεις και να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο Ορφέας Δρακούλης, εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων Φυσικού, Βιολογικού και Επιστήμης Υπολογιστών, η Νατάσα Χουστουλάκη από τις ομάδες γυναικών του Ν. Ηρακλείου και ο Γιώργος Λενακάκης, εκ μέρους του σωματείου των Συνταξιούχων του ΙΚΑ. 

Στην κεντρική ομιλία, ο Γιάννης Δαλέζιος, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου, παρέθεσε διάφορα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η τροποποιημένη Συμφωνία για τις Βάσεις, μετατρέπει τη χώρα μας σε μια απέραντη και επικίνδυνη ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή εγκατάσταση. Έδειξε, επίσης, ότι πληθαίνει η συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις ασκήσεις πολέμου των Αμερικανών, ενώ έπεται και συνέχεια μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Τόνισε: «Όλες αυτές οι Συμφωνίες και διαβουλεύσεις δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων! Ήδη ζούμε τις βαριές οικονομικές συνέπειες από τις πολεμικές δαπάνες και την εμπλοκή μας στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών. Ξοδεύουμε για όπλα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Ξεπεράσαμε ακόμη και τις ΗΠΑ! Ήδη προσωπικό και εξοπλισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται για χρόνια στο εξωτερικό για να προασπίσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην αντιπαράθεσή τους με την Κίνα και τη Ρωσία για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας κι εμπορευμάτων. Κι αν η σύγκρουση στην Ουκρανία χειροτερέψει, νομίζετε ότι τα πολυδιαφημισμένα και χρυσοπληρωμένα Ραφάλ και Μπελαρά θα χρησιμοποιηθούν στο Αιγαίο;»

Στο τέλος κάλεσε κάθε σωματείο, μαζικό φορέα, φίλο της Ειρήνης να συμμετάσχει ενεργά στο διήμερο εκδηλώσεων της ΕΕΔΥΕ, με αποκορύφωμα την Κυριακή 22 Μάη στην Παγκρήτια διαδήλωση―διαμαρτυρία στα Χανιά και στην ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή Βάση της Σούδας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί