Ερντογάν: Η Τουρκία δεν βλέπει θετικά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πανικός στο ΝΑΤΟ

«Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», τόνισε σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως υποστήριξε, οι συγκεκριμένες χώρες είναι «παράδεισος» για τρομοκράτες- εννοώντας μέλη του PKK. Σημειώνεται ότι προκειμένου να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ οι δύο χώρες πρέπει να υπάρχει ομοφωνία.

Με τις δηλώσεις του, ο Ερντογάν εκτιμάται ότι «κλείνει το μάτι», για μια ακόμη φορά, στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν

«Εμείς παρακολουθούμε για τις εξελίξεις σχετικά με την Σουηδία και την. Φινλανδία  όμως δεν έχουμε θετικές σκέψεις στο ζήτημα. Διότι οι προηγούμενες διοικήσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ έκαναν ένα λάθος σχετικά με την Ελλάδα, και ξέρετε τη στάση που τηρεί η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία αφού παίρνει απο πίσω της και το ΝΑΤΟ. Ως Τουρκία δεν θέλουμε να κάνουμε ένα δεύτερο λάθος.

Oi Σκανδιναβικές χώρες έχουν μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας τρομοκρατικών οργανώσεων.  Το.  PKK και το DHKP- C έχουν τις φωλιές τους στη Σουηδία και στην Ολλανδία. Βρίσκονται μέχρι και εντός του Κοινοβουλίου   τους. Στο σημείο αυτό δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά».

Πανικός στο ΝΑΤΟ

Πανικός έπεσε στο ΝΑΤΟ, μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι διαφωνεί με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να αποσαφηνίσει τη θέση της Άγκυρας, ενώ τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν από αύριο επαφές για το θέμα στην άτυπη σύνοδο των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο. Από αμερικανικής πλευράς, η υφυπουργός Εξωτερικών, που είναι αρμόδια για τις ευρωπαϊκές και τις ευρασιατικές υποθέσεις επιβεβαίωσε ότι και η Αμερική θα εμπλακεί στη διαδικασία των αποσαφηνίσεων.

Μιλώντας με δημοσιογράφους η Κάρεν Ντόνφριντ είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ που θα φιλοξενηθεί το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε σήμερα με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο, σε ένα τηλεφώνημα που κράτησε λίγο πάνω από μισή ώρα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Ο Φινλανδός πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι «παρουσίασε τα επόμενα βήματα της Φινλανδίας ενόψει της ένταξής» της στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι η χώρα του «είναι βαθύτατα ευγνώμων απέναντι στις ΗΠΑ για τη στήριξη» που της παρέχουν.
Η Τουρκία απείλησε σήμερα να μπλοκάρει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί παρά μόνο εάν εγκριθεί ομόφωνα το αίτημα από όλες τις χώρες-μέλη του Συμφώνου.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι επανέλαβε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα στήριζε το αίτημα ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε έτοιμος να υποδεχτεί τις δύο χώρες «με ανοιχτές αγκάλες».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί