Διεθνής διάκριση για τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κ. Ζοπουνίδη

Για το επιστημονικό και διδακτικό του έργο στις Επιστήμες Αποφάσεων και Μάνατζμεντ

Στις 9 Μαΐου 2022, κατά τη διάρκεια μια σεμνής τελετής στο Παρίσι, το CIHEAM (Home – CIHEAM), βράβευσε τον Καθηγητή Ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη για το επιστημονικό και διδακτικό του έργο στις Επιστήμες Αποφάσεων και Μάνατζμεντ.

Ο Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας στο Πολυτεχνείο Κρήτης (Ελλάδα), Διακεκριμένος Ερευνητής Καθηγητής στο Audencia Business School (Γαλλία) και Ακαδημαϊκός τόσο της Βασιλικής Ακαδημίας Διδακτόρων όσο και της Βασιλικής Ακαδημίας Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Επιστημών της Ισπανίας.

Είναι Editor-in-Chief στα ακόλουθα διεθνή περιοδικά:  International Journal of Corporate Finance and Accounting (IGI Global),   International Journal of Multicriteria Decision Making (Inderscience),   International Journal of Financial Engineering and Risk Management (Inderscience) και  Operational Research: An International Journal (Springer).

Είναι επίσης Associate Editor στα: New Mathematics and Natural Computation (World Scientific), Optimization Letters (Springer), International Journal of Banking, Accounting and Finance (Inderscience), International Journal of Data Analysis Techniques and Strategies (Inderscience), και το European Journal of Operational Research (Elsevier). Επίσης, είναι Πρόεδρος, από τις αρχές του 2012, της Εταιρείας Χρηματοοικονομικής Μηχανικής και Τραπεζικής (FEBS).

Ο Καθηγητής  Ζοπουνίδης είναι Book Series Editor: Multicriteria Decision Making  and Cooperative Management (Springer).

Ως αναγνώριση του επιστημονικού του έργου, έχει λάβει πολλά βραβεία από διεθνείς ερευνητικές εταιρείες όπως το Χρυσό Μετάλλιο και το Δίπλωμα Κοινωνικών και Ανθρωπίνων Επιστημών από το Διεθνές Ίδρυμα MOISIL και το Χρυσό Μετάλλιο και Δίπλωμα στην Επιχειρησιακή Έρευνα από την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας.  Έλαβε το βραβείο Edgeworth-Pareto από την International Society of Multicriteria Decision Making και το βραβείο Εξαιρετικής Συνεισφοράς στην Έρευνα στη Διοικητική   Επιστήμη και στη Λήψη Αποφάσεων από το Audencia Business School. Του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ο τίτλος του Επίτιμου Καθηγητή από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Έχει επιμεληθεί και συγγράψει πάνω από 100 βιβλία σε διεθνείς εκδοτικούς οίκους και περισσότερες από 500 ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, επιμελημένους τόμους, πρακτικά συνεδρίων και εγκυκλοπαίδειες στους τομείς της χρηματοοικονομικής, της λογιστικής, της επιχειρησιακής έρευνας και της επιστήμης της διοίκησης. Έχει 18.589 αναφορές, με δείκτη h 73 στο Google Scholar και Scopus h-index 42.

Συνεισφορά στο CIHEAM-MAICh

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης ξεκίνησε τη συνεργασία του με το CIHEAM-MAICh το 1987. Συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ του Πολυτεχνείου Κρήτης και του CIHEAM-MAICh, ιδιαίτερα με το Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων, όπου δίδαξε τα αντικείμενα της Χρηματοοικονομικής Διοίκησης και των Προηγμένων Τεχνικών Βελτιστοποίησης.

Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας, έχει επιβλέψει 39 μεταπτυχιακές διατριβές φοιτητών του CIHEAM-MAICh. Η εξαιρετική ποιότητα της έρευνας υπό την επίβλεψή του έχει οδηγήσει σε πολυάριθμες δημοσιεύσεις.

Πέραν των παραπάνω, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης έχει αξιολογήσει και άλλες 24 διατριβές φοιτητών του Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Έχει συνεργαστεί με το CIHEAM-MAICh σε πολλά διεθνή ερευνητικά προγράμματα και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ίδρυση του Παρατηρητηρίου Τουρισμού Δυτικής Κρήτης που παρακολουθεί τον τουρισμό στην Κρήτη για περισσότερα από 10 χρόνια.

Επίσης, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης έχει επίσης συν-επιμεληθεί τα ακόλουθα βιβλία που εκδόθηκαν από τον Springer σε συνεργασία με το CIHEAM-MAICh:

  • Food Policy Modelling as an Effective and Expeditious Response to Today’s Urgent Issues (2022)
  • Operational Research in Agriculture and Tourism (2020)
  • Sustainable Agriculture and Food Security (2018)
  • Agricultural Cooperative Management and Policy (2014)
  • Sustainable Food Chains and Ecosystems (2020)

Η στενή συνεργασία του CIHEAM-MAICh με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη, του οποίου η επιστημονική εμβέλεια είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, συνέβαλε επίσης στο καθεστώς αναγνώρισης των μεταπτυχιακών τίτλων του CIHEAM-MAICh από την ελληνική κυβέρνηση, όπως αναγράφεται στην ελληνική νομοθεσία.

Επίσης, έχει οργανώσει πολλά διεθνή συνέδρια στο CIHEAM-MAICh.

A couple of men standing in front of flags

Description automatically generated with low confidence

Στη φωτογραφία, είναι ο Γενικός Γραμματέας του CIHEAM, Mr. Placido Plaza και ο τιμώμενος Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης.

Two people holding a certificate

Description automatically generated with medium confidence

Στη φωτογραφία, είναι η Βιργινία Λαχανά (Human Resource Manager) ως εκπρόσωπος των φοιτητών με τους οποίους συνεργάστηκε ο τιμώμενος Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί