Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας

Η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου. 

Η οικογένεια αποτελεί πρωταρχικό κύτταρο και οργανικό μέλος της κοινωνίας κάθε αλλαγή της οποίας επηρεάζει την οικογένεια και τους θεσμούς της. 

Την Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας, αφιερώνει ο σύλλογος ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΡΗΤΗΣ «Ζαχαρίας Κ. Μπαντουβάς» CRETAN PALLIATIVE CARE στην οικογένεια.

Είναι ευρέως γνωστό ότι όταν αρρωσταίνει ΕΝΑΣ στην οικογένεια, αρρωσταίνει ΟΛΗ η οικογένεια!

Η ανακουφιστική φροντίδα θεωρεί την οικογένεια βασικό μέλος της ομάδας παροχής υπηρεσιών προς το ασθενές μέλος της και από την ίδρυσή της την συμπεριέλαβε στους κόλπους της ως «συνεργάτη» για την κάλυψη των συναισθηματικών και σωματικών αναγκών του ασθενή. Τα μέλη της οικογένειας συχνά δρουν ως «φυσικοί» φροντιστές συμπληρώνοντας τις λειτουργίες και το έργο των επαγγελματιών υγείας και παρέχοντας σημαντική υποστήριξη στον ασθενή. Επίσης προσφέρουν ενθάρρυνση, επιβεβαίωση, ακρόαση, προστασία αλλά και μια απλή συντροφιά με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από εκείνων των επαγγελματιών ή των «γνωστών» τους, διότι οι δεσμοί με το πρόσωπο που νοσεί είναι διαφορετικής ποιότητας. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό, ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός, ανεξάρτητα από το χώρο νοσηλείας του ασθενούς.

Η οικογενειακή φροντίδα δεν επιδέχεται χρονικούς και τοπικούς περιορισμούς. Τα καθήκοντα που οι οικογενειακοί φροντιστές αναλαμβάνουν τις περισσότερες φορές είναι πολύπλευρα, πολλαπλά και επώδυνα.

Η Ανακουφιστική Φροντίδα προσφέρει μια σημαντική συνεισφορά στην ανακούφιση του βάρους των συγγενών/φροντιστών σε ασθενείς με σοβαρό και χρόνιο νόσημα. Η ευημερία των ασθενών και συγγενών είναι στενά συνδεδεμένες. Συχνά αποδεικνύεται, ότι η κατάσταση του ασθενούς σταθεροποιείται, όταν παρέχεται και στον οικογενειακό φροντιστή η απαραίτητη υποστηρικτική φροντίδα και η ανάλογη βοήθεια. 

Οι συνηθέστεροι τρόποι παρέμβασης για την ψυχολογική στήριξη των χρόνια ασθενών στηρίζονται στην πληροφόρηση, την αξιοποίηση της κοινωνικής υποστήριξης, στη χρήση ειδικών παρεμβατικών και θεραπευτικών στρατηγικών και τεχνικών, στην οικογενειακή θεραπεία, καθώς και στην παρέμβαση στο προσωπικό υγείας και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Οι στόχοι των προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής παρέμβασης είναι η μείωση της δυσφορίας και των άλλων αρνητικών συναισθημάτων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και οι στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες.

Ο Π.Ο.Υ. καθιστά σαφές, ότι οι ασθενείς  και οι οικογένειες τους, πρέπει να θεωρούνται ως “Unit of Care”, μια “Μονάδα Φροντίδας”.

Η συνολική φροντίδα του ασθενή δεν θα είναι το ίδιο πετυχημένη, εάν η Διεπιστημονική ομάδα στήριξης, δεν είναι το ίδιο εστιασμένη στις ανάγκες των συγγενών, όπως στις ανάγκες των ασθενών.  

Ο Σύλλογος ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ «Ζαχαρίας Κ. Μπαντουβάς» στέκεται πάντα αρωγός και υποστηρίζει έμπρακτα την δομή της οικογένειας, οργανώνοντας   και παρέχοντας ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση και ενθάρρυνση κάθε δεύτερη Τετάρτη του μήνα σε μια συνάντηση αυτοβοήθειας στον όμορφο και άνετο, νέο μας χώρο στην διεύθυνση Γεωργίου Γεωργιάδου 64 Α στο Κομμένο Μπεντένι. Βοηθώντας ταυτόχρονα όσους έχουν ανάγκη να επανακτήσουν και να δυναμώσουν την ελπίδα μέσα τους, να αποδεχτούν τη νόσο και να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση. 

Για δωρεάν συμμετοχή και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-17:00 στα τηλέφωνα +30 6940759100,  +30 2810 528736.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί