Ο Αν. Ξανθός για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Δήλωση του βουλευτή Ρεθύμνου και Τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κ. Α. Ξανθού για την «Παγκόσμια ημέρα του νοσηλευτή»

Η παγκόσμια ημέρα του νοσηλευτή αποτελεί μια αφορμή να αποτίσουμε φόρο τιμής σε ένα λειτούργημα που στήριξε και στηρίζει με αυταπάρνηση το καθημαγμένο δημόσιο σύστημα υγείας στην πιο βαθιά και παρατεταμένη υγειονομική κρίση. Ο συνδυασμός της πανδημίας από τον ιό SARS-CoV-2 με τη διαχείρισή της από μία ιδεοληπτικά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ήταν καταστροφικός και για τους ασθενείς και για τους υγειονομικούς. Πέρα από την απερίγραπτη αξία του νοσηλευτικού επαγγέλματος στα νοσοκομεία, είναι κομβικής σημασίας η συμβολή των νοσηλευτριών και νοσηλευτών σε άλλους τομείς της υγείας, όπως την κατ’ οίκον φροντίδα, την κοινοτική υγεία, τη σχολική νοσηλευτική, την προστασία και προαγωγή της δημόσιας υγείας κ.α.

Όμως οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου δε μπορούμε να αρκούμαστε σε εύσημα προς τους σκληρά εργαζόμενους και εργαζόμενες στον υγειονομικό τομέα. Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αναβάθμιση του νοσηλευτικού λειτουργήματος. Το μεγάλο δίδαγμα της πανδημίας είναι η ανάγκη για μια μεγάλη επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει παρουσιάσει συνολικό πρόγραμμα υγείας, στο οποίο περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το επάγγελμα των νοσηλευτών: 1. Στελέχωση με μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών, μηχανισμό αυτόματης αναπλήρωσης των ετήσιων αποχωρήσεων, μονιμοποίηση  συμβασιούχων που υπηρετούν ήδη στις Δημόσιες Δομές Υγείας καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 

  • Άμεση επιστροφή των νοσηλευτών/τριών που βρίσκονται σε αναστολή.
  • 2. Μισθολογική αναβάθμιση των νοσηλευτών και του υπόλοιπου προσωπικού  και ένταξη στα ΒΑΕ.
  • 3. Ενιαίος Νοσηλευτικός κλάδος που θα συμπεριλαμβάνει τις σημερινές διακριτές κατηγορίες νοσηλευτών των (ΠΕ-ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Νοσηλευτών (ΔΕ).
  • 4. Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ΕΝΕ που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τον εκδημοκρατισμό της λειτουργία της.
  • 5. Κρίσεις Νοσηλευτικής Υπηρεσίας με θεσμικές διαδικασίες που θα διασφαλίζουν  ισονομία και αξιοκρατία.
  • 6. Θεσμικά, Επαγγελματικά & Εκπαιδευτικά ζητήματα: Επαναλειτουργία του ΕΣΑΝ, νέο θεσμικό πλαίσιο των Νοσηλευτικών Επιτροπών (ΝΟΕ), Κατοχύρωση θεσμικού πλαισίου για τοποθετήσεις και μετακινήσεις του Νοσηλευτικού προσωπικού, Νοσηλευτική Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση κ.α.

Η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας προϋποθέτει απαραιτήτως ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και ειδικά του νοσηλευτικού επαγγέλματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τάσσεται σταθερά υπέρ  του δημοσίου συστήματος υγείας και έχει  την πολιτική βούληση να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις του.  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί