Κρυπτονομίσματα: Χάθηκαν 200 δισ. δολ. σε μία ημέρα

Πάνω από 200 δισ. δολάρια «χάθηκαν» σε μόλις ένα 24ωρο στα κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με υπολογισμούς της CoinMarketCap.

Η μεγάλη βουτιά οφείλεται στην κατάρρευση του stablecoin TerraUSD.

Το Bitcoin υποχώρησε έως και 10% την τελευταία ημέρα στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ το Ethereum υποχώρησε έως και 16%.

Το τεράστιο ξεπούλημα έχει εξαπλωθεί αστραπιαία στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, με αναλυτή να θυμίζει τη λειτουργία των τραπεζών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

Το Ethereum έχει πλέον χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας του φέτος, το Bitcoin έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας του από τον Ιανουάριο και το Luna με το 98% της αξίας του να εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Η κατάρρευση του Peg στο TerraUSD είχε κάποιες δυσάρεστες και προβλέψιμες διαρροές. Έχουμε δει ευρεία ρευστοποίηση σε BTC, ETH και στα περισσότερα νομίσματα ALT», δήλωσε στο Reuters ο Richard Usher, επικεφαλής του τμήματος διαπραγμάτευσης OTC στον Όμιλο BCB, προσθέτοντας ότι οι κινήσεις θυμίζουν τις τράπεζες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

Το TerraUSD, το οποίο σκαρφάλωσε πρόσφατα στα 10 κορυφαία με βάση την αγοραία αξία, ήταν περίπου στα 50 σεντς την Πέμπτη, σύμφωνα με τα στοιχεία τιμών της CoinGecko.

Τα Stablecoins είναι ψηφιακές μάρκες που συνδέονται με την αξία παραδοσιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως το δολάριο ΗΠΑ. Εξαιτίας αυτού ευνοούνται στις αγορές κρυπτογράφησης σε περιόδους αναταραχής.

«Το περιστατικό με το Terra προκαλεί πανικό στη βιομηχανία, καθώς το Terra είναι το τρίτο μεγαλύτερο σταθερό νόμισμα στον κόσμο», δήλωσε στο Reuters η Ipek Ozkardeskaya, ανώτερη αναλυτής της Swissquote Bank. Αλλά η TerraUSD «δεν μπορούσε να κρατήσει την υπόσχεσή της να διατηρήσει μια σταθερή αξία σε όρους δολαρίων ΗΠΑ».

Η αιμορραγία των κρυπτονομισμάτων συμπαρασύρει και τις μετοχές εταιρειών που συνδέονται με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Ενδεικτικά η εταιρεία fintech BC Technology στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση 6,7%. Η ιαπωνική Monex Group- η οποία ελέγχει τις TradeStation και Coincheck- έκλεισε με απώλειες 10% στο Τόκιο.

Καθώς οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προχωρούν σε αυξήσεις επιτοκίων για να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, οι επενδυτές χάνουν την όρεξή τους για τα ψηφιακά νομίσματα και άλλα ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού. Οι έντονες διακυμάνσεις δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο το γεγονός ότι το Bitcoin έχει χάσει πια και το κρίσιμο ψυχολογικό όριο των 30.000 δολαρίων γεννά φόβους για έναν κατήφορο δίχως τέλος.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί