Στις 15 Μαΐου το Ηράκλειο ψηφίζει Αλέξη Τσίπρα και πολιτική αλλαγή

Του Δημήτρη Κλαράκη*

Αυτή την Κυριακή 15 Μαΐου από τις 8:00 πμ ως τις 8:00 μμ, συμμετέχουμε, ψηφίζουμε όλες και όλοι για Πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα και στέλνουμε μήνυμα πολιτικής αλλαγής, ελπίδας και νίκης.

Η Ελλάδα έχει την ατυχία να έχει στη χειρότερη στιγμή τη χειρότερη κυβέρνηση. Η βενζίνη καλπάζει προς τα 2,5 ευρώ. 1.5 δις ευρώ χάθηκαν από τα νοικοκυριά, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις με την ρήτρα αναπροσαρμογής και κατέληξαν στα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας. Τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν εκτοξευθεί και με τον επίσημα καταγεγραμμένο πληθωρισμό σχεδόν στο 10%, ενώ οι δήθεν αυξήσεις των μισθών δεν καλύπτουν ούτε τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης από τον τιμάριθμο. Παράλληλα με την αύξηση του 1.6 ευρώ ανά μέρα, κατήργησαν ξανά τις τριετίες μειώνοντας έτσι ουσιαστικά τις αποδοχές των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση μοιραία και άβουλη παρακολουθεί και επιτρέπει την κερδοσκοπία σε βάρος των πολιτών. Δεν ακολούθησε ούτε το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στη διάρκεια της τελευταίας Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου ζήτησαν και έλαβαν μια εξαίρεση προκειμένου να λάβουν έκτακτα και προσωρινά μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να αντιμετωπίσουν την κρίση ενέργειας, μειώνοντας τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ούτε καν το παράδειγμα του Μακρόν στη Γαλλία που όρισε πλαφόν στις τιμές χονδρικής. Στην Ελλάδα ουσιαστικά με λεφτά των φορολογουμένων οι επιτελικοί κυβερνώντες επιδοτούν την κερδοσκοπία και αφήνουν την αγορά ανεξέλεγκτη για να πλουτίσουν κάποιοι σε βάρος των πολλών.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής εμφανίστηκε στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Αύγουστο του 21, δηλαδή πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και έτσι παρέχει υπερκέρδη στις εταιρείες επί 9 μήνες, με την ανοχή της κυβέρνησης.

Οι κυβερνώντες δεν είναι καν νεοφιλελεύθεροι. Πλιάτσικο κάνουν. Στην ελεύθερη αγορά το επιχειρηματικό ρίσκο το παίρνει ο ιδιώτης επιχειρηματίας. Στην Ελλάδα μετακυλίεται- όλο και το αναλαμβάνει πλήρως ο πολίτης. Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης μας είπε καθαρά ότι: Η ρήτρα αναπροσαρμογής προστατεύει τους παραγωγούς ρεύματος από την χρεοκοπία. Δηλαδή χρεοκοπεί ο κόσμος για να διασωθούν οι φίλοι τους, στους οποίους ιδιωτικοποίησαν αρχικά την ενέργεια και τώρα επιτρέπουν την κερδοσκοπία τους.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, Αντώνης Κοντολέων έχει άλλωστε δηλώσει: «Τέσσερις εταιρείες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο έβγαλαν υπερκέρδη ύψους 240 εκατομμύριων ευρώ μέσα σ’ έναν μήνα τον περασμένο Μάρτιο…..Η αγορά λειτουργεί στρεβλά και είναι ολιγοπώλιο τεσσάρων «παικτών, με ανεξέλεγκτες τις τιμές και τα κέρδη των παραγωγών ρεύματος και ειδικά των ηλεκτροπαραγωγών με φυσικό αέριο.

Ως προς το χρηματιστήριο ενέργειας αυτό θεσμοθετήθηκε το 2018 σε εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και Οδηγιών για την ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το λεγόμενο “Μοντέλο Στόχο” (Target Μodel). Ισχύει και λειτουργεί λοιπόν σε όλη την Ευρώπη αλλά στην Ελλάδα πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα γιατί εφαρμόζεται στρεβλά με ευθύνη της κυβέρνησης.

Στην πραγματικότητα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  το ηλεκτρικό ρεύμα, εν μέσω και μνημονιακών δεσμεύσεων, όχι μόνο δεν αυξήθηκε  αλλά μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 12%. Όλα τα υπόλοιπα είναι φτηνές δικαιολογίες. Ξεχνούν μάλλον ότι από τον Ιούλιο του 19 κυβερνά η δεξιά τον τόπο και έχει την πλήρη ευθύνη για ό,τι γίνεται.  Και χαρατσώνουν την κοινωνία και καλύπτουν την αισχροκέρδεια και μας λένε τζαμπατζήδες, όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου προ ημερών.

Θα το ανεχθούμε; Ως πότε;

Μόνη λύση και διέξοδος η άμεση προσφυγή στις κάλπες και ο σχηματισμός μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Στη Γαλλία οι σοσιαλιστές, οι αριστεροί, οι κομμουνιστές, οι πράσινοι συμπορεύονται σε κοινό πολιτικό μέτωπο στις βουλευτικές εκλογές απέναντι στο Μακρόν, στη Λεπέν, απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, στην ακροδεξιά, το απολίτκο ακραίο κέντρο.

Στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας έχει καλέσει σε μετεκλογική συνεργασία και σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης όλα τα αριστερά και κεντροαριστερά κόμματα, το ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, μετά τις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική.. Η ώρα των καθαρών θέσεων έφτασε. Όποιο προοδευτικό, αριστερό κόμμα δε θέλει εκλογές και δεν ξεκαθαρίζει τι θα πράξει μετεκλογικά αφήνοντας παράθυρο σωτηρίας στην δεξιά παρέα που μας κυβερνά θα κριθεί και θα καταδικαστεί στην κάλπη. Όποιο προοδευτικό, αριστερό κόμμα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες κάλπες αρνούμενο το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος θα συνθλιβεί στις δεύτερες κάλπες, με ενισχυμένη αναλογική.

Όποιο προοδευτικό, αριστερόκόμμα επιλέξει να στηρίξει τη δεξιά να σχηματίσει κυβέρνηση, απλά θα αυτοκτονήσει και θα εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη της χώρας.

Στις 15 Μαΐου ψηφίζουμε όλοι και στέλνουμε μήνυμα. Η Κρήτη, το Ηράκλειο των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων πρωτοστατεί στη νέα αρχή, στην πολιτική αλλαγή. Δικαίωμα να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα έχουν όλα τα μέλη και όλοι όσοι έλθουν εκείνη τη μέρα στην κάλπη και εγγραφούν, σε οποιοδήποτε από τα 35 εκλογικά τμήματα του νομού.

Κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εγγεγραμμένο ως τις 21/03/2022 σε οποιαδήποτε Οργάνωση της Κρήτης και αν ανήκει, μπορεί να ψηφίσει και για Πρόεδρο και για μέλη της Κ.Ε σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα σε οποιοδήποτε νομό της Κρήτης πχ εγγεγραμμένο μέλος σε οποιαδήποτε Οργάνωση του νομού Ηρακλείου μπορεί να ψηφίσει σε οποιοδήποτε από τα 35 εκλογικά τμήματα του νομού Ηρακλείου ή σε οποιοδήποτε άλλο εκλογικό τμήμα τον εξυπηρετεί εκτός νομού, στα Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι.

Τα εγγεγραμμένα μέλη ως 21/03/2022 ψηφίζουν παράλληλα και για τα 16 μέλη της Κ.Ε που θα εκλεγούν από την Κρήτη, σε ενιαίο Παγκρήτιο ψηφοδέλτιο.

Τα νέα μέλη, ήτοι όσοι εγγράφονται μετά τις 21/03/2022 ακόμα και τη μέρα της ψηφοφορίας, ψηφίζουν για Πρόεδρο σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα προσέλθουν να εγγραφούν και να ψηφίσουν.

Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς, προοδευτικούς πολίτες του Ηρακλείου, να έρθουν στα 35 εκλογικά τμήματα του νομού και να δηλώσουν παρόντες, με τη συμμετοχή και την ψήφο τους, σ αυτή την κορυφαία διαδικασία, σε μια γιορτή δημοκρατίας.

Στις 15 Μαΐου γυρνάμε σελίδα.

Για την πολιτική αλλαγή

*Ο Δημήτρης Κλαράκης είναι δικηγόρος, Συντονιστής Ν.Ε Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί