Περιβαλλοντικό έγκλημα στον Παλίγκρεμνο για την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας – Προσφεύγει στη δικαιοσύνη ο Δήμος Αγίου Βασιλείου

Στον Παλίγκρεμνο, στο σημείο που γίνονται οι χωματουργικές εργασίες για την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας πήγε σήμερα η αστυνομία μετά την ενημέρωση της εισαγγελέως, και τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο δήμος Αγίου Βασιλείου στην προσπάθεια του να αποτρέψει το περιβαλλοντικό έγκλημα που συμβαίνει την περιοχή.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χαρά Βηλαρά για το goodnet.gr δεν κατέστη δυνατό να σταματήσουν οι εργασίες διότι ο ιδιώτης διαθέτει οικοδομική άδεια και τα μηχανήματα βρίσκονται εντός της ιδιοκτησίας του.
Η αναφορά του δήμου στηρίζεται στο γεγονός ότι ο ιδιώτης έχει ξεκινήσει εργασίες για την κατασκευή της ξενοδοχειακής μονάδας στο σημείο, χωρίς να έχει λάβει άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την διαπλάτυνση του δρόμου στην οποία έχει προχωρήσει για να περνούν τα οχήματα, ενώ έχουν εντοπιστεί και άλλες παρανομίες.
Οι αστυνομικοί αποχώρησαν τονίζοντας στους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο αλλά και στον δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη που βρέθηκε στην περιοχή, πως πήγαν να διαπιστώσουν παράβαση σχετικά με το μονοπάτι της περιοχής αλλά από τη στιγμή που τα μηχανήματα ήταν στην ιδιοκτησία του ιδιώτη για την οποία έχει νόμιμη οικοδομική άδεια, δεν μπορούν να τους σταματήσουν.
Υπενθυμίζουμε ότι η επένδυση περιλαμβάνει την κατασκευή υπόσκαφης τουριστικής μονάδας, πάνω στον βράχο του Παλίγκρεμνου που είναι σπουδαίας γεωλογικής και ιστορικής σημασίας, αναρριχητικό πεδίο, σήμα κατατεθέν του Πλακιά, πασίγνωστο και ανέπαφο από ανθρώπινη παρέμβαση εδώ και δεκαετίες.
Ο κ. Ταταράκης τόνισε σε δηλώσεις του στο goodnet.gr πως έχει ενημερώσει ήδη το δασαρχείο ώστε να εξετάσει άμεσα τυχόν παρανομίες που έγκεινται στην αρμοδιότητά του.
Επίσης, σε δηλώσεις του σήμερα στον Team fm ο δήμαρχος τόνισε πως ο δήμος είναι σε επαγρύπνηση. “Εγκρίναμε χθες την άσκηση ένδικων μέσων ενάντια στην οικοδομική άδεια που έχει εκδοθεί και εξουσιοδοτήσαμε τον νομικό μας σύμβουλο να προσβάλλει την οικοδομική άδεια στα διοικητικά δικαστήρια, να καταγγείλει την παράνομη διάνοιξη του δρόμου στον εισαγγελέα, την αστυνομία, την Υπηρεσία δόμησης Ρεθύμνου, τη Δ/νση Δασών και τη Δ/νση Περιβάλλοντος και να υποβάλει αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων αναφορικά με την παράνομη διάνοιξη του δρόμου στα πολιτικά δικαστήρια. Σήμερα καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά στην αστυνομία.
Έγινε μια μεγάλη διαπλάτυνση η οποία είναι παράνομη, περνά μεσά από δασικές εκτάσεις, υπάρχει ρέμα που δεν έχει οριοθετηθεί και δεν έχει λάβει άδεια από το δήμο για τη διαπλάτυνση του δρόμου”.
Ο κ. Ταταράκης σημείωσε ότι ο δήμος προσπαθεί να σταματήσει την παρέμβαση που θα καταστρέψει το περιβάλλον, διότι δυστυχώς το κράτος δεν έχει φροντίσει να κηρύξει την περιοχή μνημείο της φύσης.
Κάτοικοι της περιοχής και φορείς έχουν ξεσηκωθεί, βλέποντας το τοπίο να αλλοιώνεται και αγωνιούν για το μέλλον του Παλίγκρεμνου με τη ιδιαίτερη γεωολογική και ιστορική σημασία για τον οποίο η πολιτεία έχει αδιαφορήσει.
Επιπλέον, πολίτες που βρίσκονται στο σημείο σήμερα κάνουν λόγο για μεγάλη επικινδυνότητα λόγω των εργασιών, καθώς τα μπάζα εναποτίθενται στην άκρη του γκρεμού, χωρίς να τηρούνται μέτρα προστασίας κι ενώ από κάτω στην παραλία βρίσκονται λουόμενοι, αφού η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει.
Αξιζει να σημειωθεί οτι την Κυριακή το πρωί προγραμματίζεται εκδήλωση – διαμαρτυρία στον Παλίγκρεμνο από φορείς και κατοίκους για την ανάδειξη του θέματος και την ενημέρωση των πολιτών.

Χαρά Βηλαρά goodnet.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί