Γιούροβα προς Αρβανίτη: «Συστημικά Ζητήματα με το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα»

Τοποθέτηση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left & μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ε/Κ, Κώστα Αρβανίτη, στον δομημένο διάλογο με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Věra Jourová στην Επιτροπή LIBE

Για «συστημικά ζητήματα που έχουμε ανακαλύψει» και θα «αντικατροπτίζονται» στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα στην επερχόμενη εκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου και την κατάστασή του στα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ έκανε λόγο η Βέρα Γιούροβα απαντώντας στον Κώστα Αρβανίτη.

Η Αντιπρόεδρος Αξιών & Διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε έμμεσα τα λεγόμενα του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία / The Left, παρά το οτι ακολουθώντας την σταθερή τακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να τοποθετηθεί στην ουσία συγκεκριμένων περιπτώσεων, όπως η δίωξη Τουλουπάκη, στην οποία, αναφέρθηκε ονομαστικά ο Κώστας Αρβανίτης. 

Ο Ευρωβουλευτής, που πήρε το λόγο εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας της Αριστεράς, αναφέρθηκε ονομαστικά και στη σκοτεινή υπόθεση παρακολούθησης του Δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αλλά ιδιαίτερα στην περίπτωση της Πολωνίας, εγκαλώντας την Επιτροπή γιατί επιμένει ακόμη να «μελετά τα στοιχεία» την ώρα που πεθαίνουν έγκυες γυναίκες, εξαιτίας της νομοθεσίας που απαγορεύει ουσιαστικά της αμβλώσεις στη χώρα.

Ακόμη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην περιφρόνηση του Έλληνα Υπουργού Δικαιοσύνης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς, ενώ είχε κληθεί, έστειλε τον ΓΓ του υπουργείου και μάλιστα για να διαβεβαιώσει πως το Ν/Σ για την προστασία των Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος αναρτάται για διαβούλευση την επόμενη μέρα, δέσμευση που από την ημέρα της ακρόασης (28 Απριλίου) δεν έχει ακόμη τηρηθεί! 

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στη διαδικασία του «δομημένου διαλόγου» στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής LIBE, o Κώστας Αρβανίτης σημείωσε με έμφαση πως η ΕΕ δεν πρέπει να κάνει πίσω και να υποκύψει σε λογικές περιορισμού και παραβιάσεων του Κράτους Δικαίου, λογικές που ταιριάζουν στην πολιτική αντίληψη Πούτιν, όπως είπε χαρακτηριστικά, μια παρατήρηση που βρήκε σύμφωνη την Επίτροπο Γιουροβα, η οποία συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως το καθεστώς Πούτιν είναι «ένα απολυταρχικό καθεστώς, μια δικτατορία (…) δεν είναι αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης που θέλουμε στην Ευρώπη».

Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα της παρέμβασης του Κώστα Αρβανίτη στο διάλογο με την Αντιπρόεδρο Αξιών & Διαφάνειας της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, και η απάντηση της Επιτρόπου:

Παρέμβαση Κώστα Αρβανίτη:

Αξιότιμη κυρία Γιούροβα,

Προσωπικά είμαι πολύ ικανοποιημένος για την πρόταση οδηγίας για τα SLAPPs. Σας έχω ταλαιπωρήσει κι εγώ με ερωτήσεις, έχουμε σοβαρό θέμα και στην Ελλάδα. Εχουμε κάποιες παρατηρήσεις, αλλά είναι μια καλή αρχή. 

Είπατε όμως για την Πολωνία πως θα προχωρήσουμε όταν θα έχουμε επαρκή στοιχεία. Τι να πουν κι αυτές οι γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους, επειδή το σύστημα τους απαγορεύει το δικαίωμα στην άμβλωση; Δεν μπορούν να μιλήσουν. Τι άλλα στοιχεία δηλαδή; Τι αλλα στοιχεία μπορούμε να περιμένουμε όταν εκεί, διαπιστώσαμε μαζί με τον πρόεδρο Αγκιλάρ και άλλους συναδέλφους της Επιτροπής LIBE, ότι παρακολουθούσε η κυβέρνηση τους αντιπάλους της; Είδαμε ότι υπάρχει μονοπωλιακή κατάσταση του τύπου, ότι υπάρχουν διώξεις δικαστικών λειτουργών, ότι διορίζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης τον δικαστή του Πρωτοδικειου! Απλές υποθέσεις! Αυτός είναι για μένα ο κίνδυνος και είναι πολύ σοβαρός. Και δεν μπορώ να καταλάβω, ως άνθρωπος που αγαπάει την Ευρώπη, πιστεύει στην Ένωση, πώς έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά για το Κράτος Δικαίου. 

Και να σας εξηγήσω γιατί το λέω. Ο άνθρωπος που παρακολουθείται στην Ελλάδα, δημοσιογράφος, λέγεται Θανάσης Κουκάκης. Ήρθε ο ΓΓ του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Επιτροπή μας. Τον ρωτήσαμε: «Παρακολουθείται;» Είπε «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση». Η έρευνα απέδειξε ότι παρακολοθείται, από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Ποιος έχει στην ευθύνη του την ΕΥΠ; Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας! Είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός μιας Ευρωπαικής Δημοκρατικής χώρας να ελέγχει διοικητικά την ΕΥΠ, τη Δημόσια Τηλεόραση και το Πρακτορείο Ειδήσεων;

Δεύτερον, διώκονται δικαστικοί στην Ελλάδα. Η κυρία Τουλουπάκη για την υπόθεση Novartis. Τί θα κάνουμε με αυτή την ιστορία; Η κάθε κυβέρνηση που έρχεται θα διώκει τους άλλους αν έχουν ανοίξει ζητήματα;

Και το τελευταίο, κι εδώ θέλω μια απάντηση σαφή. Είπε ο ΓΓ στην Επιτροπή μας – δε μπορεί να μην έρχονται οι Υπουργοί Δικαιοσύνης όταν τους καλεί η LIBE και να στέλνουν στην καλύτερη περίπτωση Γενικό Γραμματεα και να λέει ψέματα! Ρωτήσαμε, πότε θα κατατεθεί η εναρμόνιση της οδηγίας για την προστασία των Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος; Ξέρετε τί μου είπε; Γέλαγε, «Α αύριο». Έχουν περάσει 13 μέρες από το «αύριο» της Ελληνικής Κυβέρνησης. Δεν μπορούν έτσι να χλευάζουν τους θεσμούς τα κράτη μέλη. 

Θεωρώ πως έχετε και ευαισθησία, και εδώ η Επιτροπή μας έχει ευαισθησία συνεργαζόμαστε συνάδελφοι από διαφορετικές πολιτικές ομάδες, δημοκράτες άνθρωποι. Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω, δεν πρέπει να υποκύψουμε στην πολιτική αντίληψη του Πούτιν, για το Κράτος Δικαίου. Εκεί θέλει να κερδίσει, ε δε θα του κάνουμε το χατίρι!

Απάντηση Βέρας Γιούροβα:

“Ευχαριστούμε κύριε Αρβανίτη, συμφωνώ με το τελευταίο που είπατε, δεν μπορούμε να δεχτούμε την άποψη του Πούτιν για το Κράτος Δικαίου, δεν υπάρχει Κράτος Δικαίου, ελευθερία ΜΜΕ, και λόγου. Είναι ένα απολυταρχικό καθεστώς, μια δικτατορία την οποία βλέπουμε, και πρέπει να συνεχίσουμε να εξηγούμε ότι δεν είναι αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης που θέλουμε στην Ευρώπη, χρειάζεται λοιπόν να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς σε αυτόν τον πόλεμο. Πολλές φορές εμείς στην Ευρώπη θεωρούμε δεδομένες αυτές τις αρχές γιατί νομίζουμε ότι είναι αυτόματες, αλλά δεν είναι. Οι Ουκρανοί το πληρώνουν με το αίμα τους.

Για την Ελληνική κατάσταση, σας διαβεβαιώνω ότι στην εκθεση για το Κράτος Δικαίου θα φανεί αυτό, αυτήν τώρα καταρτίζουμε, είχαμε συζητήσεις με τις Ελληνικές αρχές και

διάφορους ενδιαφερόμενους, και θα αντικατροπτίζονται τα συστημικά ζητήματα που έχουμε ανακαλύψει.

Όπως είπα στην αρχή δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε σε μεμονωμένες υποθέσεις και διαδικασίες, δεν μπορούμε να επικρίνουμε τις εσωτερικές σε κάθε χώρα πολιτικές μάχες και αντιμαχίες. Δεν μπορεί η Κομισιόν να παρεμβαίνει στις εσωτερικές

πολιτικές διαμάχες. Εμείς επικεντρωνόμαστε στο σύστημα και νομίζω ότι με πολύ

αντικειμενικό τρόπο θα εμφανίζεται η ελληνική κατάσταση στην έκθεση για το Κράτος

Δικαίου όσον αφορά στο δικαστικό σώμα, στην εισαγγελία και στα ΜΜΕ.

Θα σταματήσω εκεί που αρχίσατε, γιατί ήσασταν πολύ θετικός. Μιλήσατε για την νομοθεσία anti-SLAPP. Ήσασταν θετικός, σας ευχαριστώ. Δεν θέλουμε να έχουμε νομοθεσία που κάνει περισσότερο κακό από ότι όφελος. Να φαίνεται ποιος είναι ο δημοσιογράφος και αυτός που υπεραμύνεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Έχουμε λοιπόν βασίσει στον ορισμό του δημοσίου συμφέροντος αυτή την νομοθεσία που έχουμε θεσπίσει.

Τουλάχιστον τα μισά κράτη μέλη ως τώρα μου έχουν πει πως δεν είναι πεπεισμένα ότι

χρειάζεται. Εγώ πρέπει να το “πουλήσω” λοιπόν σωστά γιατί θεωρώ ότι είναι χρήσιμο και απαραίτητο. 

Ευχαριστώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί