Νίκος Ηγουμενίδης σε Πλεύρη: Η Κυβέρνησή σας ούτε πιστεύει, ούτε θέλει, ούτε ενισχύει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας (βίντεο)

Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση για την παραχώρηση νευραλγικών υπηρεσιών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα άσκησε σήμερα από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε ενδεικτικά σε σειρά παραιτήσεων που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα από διευθυντές κλινικών μπροστά στην πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση: «Σειρά δραστηριότητες έμειναν ελεύθερες στον ιδιωτικό τομέα. Ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου του Ηρακλείου παραιτήθηκε. Θα μπορούσα να σας αραδιάσω μια σειρά παραιτήσεων διευθυντών κλινικών! Που δεν ανέχονται την κοροϊδία με την οποία τους αντιμετωπίζει η Κυβέρνησή σας!», ανέφερε προς τον Υπουργό Υγείας χαρακτηριστικά ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο βουλευτής είχε επίσης έντονο διάλογο με τον Υπουργό Αθανάσιο Πλεύρη, ο οποίος διακόπτοντας τον βουλευτή επιχείρησε να δικαιολογήσει την επιλογή της μαζικής μετακίνησης των γιατρών από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εισπράττοντας την άμεση απάντηση του Νίκου Ηγουμενίδη:

«Κύριε Υπουργέ, η λύση δεν ήταν να αδειάσουν οι δομές της Πρωτοβάθμιας. Ήταν να προσληφθούν γιατροί και στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας! Η ΠΦΥ είναι σημαντική για την πανδημία! Σας υπενθυμίζω ότι το 80% περιστατικών κορωνοϊού δεν χρειάζονταν νοσηλεία στα νοσοκομεία. Αυτό το 80% πώς το καλύψατε; Παίρνοντας κόσμο από την Πρωτοβάθμια και πηγαίνοντάς τον στα νοσοκομεία;», επεσήμανε στον Υπουργό ο βουλευτής τονίζοντας τη σημασία ενίσχυσης του ρόλου της ΠΦΥ.

Σχετικά με το ζήτημα των απογευματινών χειρουργείων και για το κόστος που θα επωμίζεται πλέον μέσα από το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης ο πολίτης και από την είσοδο των ιδιωτών, ρώτησε ο βουλευτής τον Υπουργό: «Μια απλή ερώτηση: Γιατί δεν καλύπτει το 100% του κόστους των απογευματινών ιατρείων ο ΕΟΠΥΥ; Γιατί θα μπει μέσα ο ΕΟΠΥΥ κ. Υπουργέ; Θέλετε να πείτε ότι στα πρωινά χειρουργεία μπαίνει μέσα ο ΕΟΠΥΥ επειδή τα καλύπτει εξ ολοκλήρου;».

Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Ηγουμενίδης στη διαφορετική προσέγγιση και στη διαφορά κουλτούρας με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Εμείς προβλέπουμε διοικητικό προσωπικό γιατί θέλουμε καταγραφή των περιστατικών. Θέλουμε καταγραφή των χρονίως πασχόντων γιατί είναι ευθύνη της πολιτείας η πρόληψη. Θέλουμε καταγραφή των νοσηλευόμενων στην περιοχή ευθύνης της δομής γιατί είναι ευθύνη της δομής η αποθεραπεία τους η οποία θα αποφορτίσει τα νοσοκομεία. Γι’ αυτό θέλουμε την καταγραφή των αρρώστων και όχι για αποζημίωση με το κεφάλι. Πόσο προσβλητικό είναι και για τους ασθενείς και για τους επαγγελματίες υγείας η καταγραφή για αποζημίωση με το κεφάλι!», παρατήρησε ο βουλευτής.

Αναφορικά με όσα απαιτούνται για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ο βουλευτής τόνισε ότι απαιτείται να σταλεί ένα διαφορετικό σήμα: «Έχουμε προτείνει από 2.000 ο βασικός μισθός στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό με ό,τι συμπαρασύρει τους μισθούς του προσωπικού, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των υγειονομικών, με κάλυψη των κενών που υπάρχουν».

Κλείνοντας την παρέμβασή του τόνισε προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας: «Το ερώτημα είναι: Γιατί να πληρώνει ο ιδιώτης; Γιατί αυτό θέλετε. Αυτή είναι η απάντηση. Η Κυβέρνηση της ΝΔ ούτε πιστεύει, ούτε θέλει, ούτε ενισχύει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η ιδεολογική εμμονή σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές σε συνδυασμό με την επιρροή επιχειρηματικών συμφερόντων τα οποία και ενισχύουν τη ΝΔ και στηρίζονται από τη ΝΔ, είναι ένα εκρηκτικό μείγμα που βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία. Η ΝΔ μάς κάνει να γνωρίζουμε την πιο εχθρική για το δημόσιο σύστημα υγείας πολιτική».

Το βίντεο από την ομιλία του Νίκου Ηγουμενίδη:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί