Να κατατεθεί σήμερα το πόρισμα της ΡΑΕ στη Βουλή ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Την ενημέρωση της Βουλής με πλήρη στοιχεία για τον υπολογισμό των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργεια ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συνεργασία υπέβαλε αίτημα για την άμεση κατάθεση, εντός της ημέρας, στην Βουλή του πορίσματος της ΡΑΕ ενόψει της προγραμματισμένης ενημέρωσης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τον πρόεδρο της ΡΑΕ, Α. Δαγούμα, την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο αίτημά τους, επικαλούνται δημοσιεύματα και δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας που θέλουν το πόρισμα της ΡΑΕ να βρίσκεται ήδη στη διάθεση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όμως, επισημαίνουν, «το πόρισμα δεν είναι διαθέσιμο προς αξιολόγηση από τους βουλευτές και την κοινωνία, τόσο ως προς τη μεθοδολογία όσο και ως προς τα συμπεράσματά του, για τα οποία υπάρχουν διαρροές επικοινωνιακού χαρακτήρα».

Θεωρούν λοιπόν επιβεβλημένη και αυτονόητη την κατάθεση του πορίσματος και στη Βουλή εγκαίρως και πριν από τη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και διαφάνεια ως προς τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας.

Το πλήρες κείμενο του αιτήματος

Προς τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Κοιν.: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
 

Θέμα: «Άμεση κατάθεση στη Βουλή του πορίσματος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών»

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή, αιτούμαστε την άμεση κατάθεση στα μέλη της Επιτροπής, εντός της ημέρας (10.05.2022), του πορίσματος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την ενημέρωση των μελών της από τον Πρόεδρο της ΡΑΕ, κ. Α. Δαγούμα, την Πέμπτη, 12.05.2022.

Σας επισημαίνουμε ότι με βάση χθεσινά δημοσιεύματα και του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αλλά και δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας, κ. Α. Σκέρτσου, το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής βρίσκεται ήδη στη διάθεση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε επιβεβλημένη και αυτονόητη την άμεση κατάθεση του εν λόγω πορίσματος στη Βουλή, προκειμένου να υπάρξει επαρκής και έγκαιρη ενημέρωση των μελών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά και ουσιαστικός διάλογος στην συνεδρίαση της Επιτροπής της ερχόμενης Πέμπτης.

Σε αντίθετη περίπτωση είναι προφανές ότι η Βουλή θα έχει στερηθεί -σε μια πολύ κρίσιμη συζήτηση, που απασχολεί σημαντικά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας – βασικών στοιχείων και πληροφοριών και αυτό είναι ανεπίτρεπτο εφόσον περιορίζει το εύρος, την αποτελεσματικότητα αλλά και τη διαφάνεια της συζήτησης.

Τα μέλη – Βουλευτές

της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

«Στα όρια του μαγειρέματος ο συμψηφισμός υπερκερδών»

Με δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra Channel», η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια «δεν χτυπούν το πρόβλημα στη ρίζα του. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 ακολουθεί μία πολιτική επιδότησης της αισχροκέρδειας. Με χρήματα του Κρατικού Προϋπολογισμού επιδοτεί έναν μηχανισμό σώρευσης υπερκερδών σε συγκεκριμένους παραγωγούς ενέργειας και δεν ανακουφίζει τους καταναλωτές, αυτό συνεχίζεται και μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη».

Όπως επισήμανε, παρέμβαση «την πηγή του προβλήματος θα σήμαινε επιβολή πλαφόν, όριο στη χονδρική και κατ’ επέκταση στη λιανική τιμή, πλαφόν στα κέρδη και φορολόγηση των υπερκερδών που σωρεύτηκαν τόσο καιρό. Αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να έχουν ληφθεί στο εσωτερικό της χώρας και δεν ελήφθησαν από τον κύριο Μητσοτάκη, γιατί είναι στρατηγική επιλογή του η προστασία αυτών των εταιρειών».

Και αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα των υπερβολικών χρεώσεων που πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν οι πολίτες, είπε ότι «περιγράφει με πάρα πολύ θολό τρόπο έναν μηχανισμό που θα θέσει σε εφαρμογή τον Ιούλιο, τον οποίο δεν έχουμε δει και μάλλον ακόμη δεν έχει συγγράψει, διότι δεν είναι γνωστός σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Και πρόσθεσε: «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για πλαφόν δεν δημιουργεί δημοσιονομικό κόστος. Η πρόταση της Ν.Δ. για τον μηχανισμό υπονοεί ότι θα πληρωθούν οι παραγωγοί ενέργειας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Σχολιάζοντας δε τις κυβερνητικές διαρροές για υπολογισμό των υπερκερδών στο επίπεδο των 600 εκατ. ευρώ, η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε πως «πρέπει να έρθουν όλα στο φως, τα στοιχεία και η μεθοδολογία πρέπει να τεθούν σε δημόσιο έλεγχο και να έρθουν στη Βουλή. Αν έχει γίνει κάποιου είδους συμψηφισμός μεταξύ υπερκερδών στη χονδρική και άλλων ζημιών στη λιανική για να καταλήξουν στο ποσό αυτό δεν είναι αποδεκτό, είναι στα όρια του “μαγειρέματος”».

Και ζήτησε «διαφάνεια» και να έρθουν «όλα στο φως».

Αίτημα συνάντησης με την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Στο μεταξύ, αίτημα συνάντησης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αρμόδια στελέχη ή συνεργάτες της Αρχής απέστειλαν οι τομεάρχες Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Περιβάλλοντός & Ενέργειας, Αλέξης Χαρίτσης και Σωκράτης Φάμελλος αντίστοιχα, με θέμα τον απαιτούμενο έλεγχο των κλάδων χονδρικής και λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ότι η συνάντηση με την Ανεξάρτητη Αρχή είναι επιβεβλημένη, αφενός λόγω της έκρηξης των τιμών στον κλάδο της ενέργειας που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες, αφετέρου λόγω της αδυναμίας της Κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ρύθμιση και τον έλεγχο της αγοράς ενέργειας, προκειμένου να προστατεύσει την ελληνική κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας από την αισχροκέρδεια.

Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Κάλεσε όλους τους βουλευτές, και της Νέας Δημοκρατίας, να το ξανασκεφτούν και να υπερψηφίσουν την τροπολογία.

Δείτε: Α. Τσίπρας: Στη ρήτρα Μητσοτάκη αντιτείνουμε τη ρήτρα πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος” (βίντεο)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί