Μεγάλες διαδηλώσεις μετά το κρεσέντο αστυνομικής βίας στο ΑΠΘ

Τον ασκό του Αιόλου φαίνεται πως άνοιξαν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, που με τις πλάτες της κυβέρνησης, έβαλαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ μέσα στη Σχολή Θετικών Επιστημών προκειμένου να καταπνίξουν τις αντιδράσεις φοιτητών στην ανέγερση Βιβλιοθήκης εκεί όπου επί 34 χρόνια δραστηριοποιούνταν η κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό».

Δείτε: Η Ελλάδα του Μητσοτάκη: ΜΑΤ σέρνουν αιμόφυρτο φοιτητή στο ΑΠΘ -«Πονάω, δεν μπορώ να πάρω ανάσα» (βίντεο)

Μετά το όργιο αστυνομικής καταστολής νωρίς το μεσημέρι, που οδήγησε στον τραυματισμό τουλάχιστον τριών φοιτητών και τη σύλληψη ισάριθμων, αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Στην Κατεχάκη, έξω απ’ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συγκεντρώθηκαν δεκάδες άτομα μετά τις 5, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι σε εξέλιξη νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καμάρα με τη συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων και ομάδων του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στο μεταξύ, φουντώνουν και οι πολιτικές αντιδράσεις για την αστυνομική βία μέσα στο ΑΠΘ.

«Δε θέλουν ούτε την προστασία των φοιτητών, ούτε την δημιουργία ενός καλύτερου πανεπιστημίου. Θέλουν καταστολή, φόβο, face control και αυταρχισμό στις σχολές μας» καταγγέλλει μεταξύ άλλων η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι ντροπή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλύπτει τους καταστροφείς» σχολίασε η Ν.Δ. κάνοντας επίθεση προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.

Η ανακοίνωση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Η αστυνομία εκφοβίζει και ξυλοκοπεί τους φοιτητές/τριες του ΑΠΘ.

Μια εβδομάδα πριν τις φοιτητικές εκλογές η κυβέρνηση επιλέγει να προκαλέσει εικόνες άγριας καταστολής και τρομοκρατίας στο ΑΠΘ.

Η αστυνομία, η οποία παραμένει εντός του πανεπιστημίου, με πρόσχημα τις οικοδομικές εργασίες που γίνονται στη σχολή του Βιολογικού, πριν απο λίγο επιτέθηκε με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου/λάμψης σε φοιτητές/τριες που ζητούσαν ειρηνικά την αποχώρηση της. 

Τη στιγμή που τα ΜΑΤ χτυπούν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες την ώρα των μαθημάτων τους ο Πρύτανης Παπαϊωάννου διαλέγει πλευρά υπέρ της καταστολής και όχι της εκπαίδευση.

Ο Πρύτανης των ΜΑΤ και το υπουργείο είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για αυτές τις εικόνες. 

Δε θέλουν ούτε την προστασία των φοιτητών, ούτε την δημιουργία ενός καλύτερου πανεπιστημίου. 

Θέλουν καταστολή, φόβο, face control και αυταρχισμό στις σχολές μας.

Το μέλλον που θέλουν να πλάσουν είναι ζοφερό και δε μας χωράει. 

Δε θα τους περάσει. 

Η αστυνομία δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια, για αυτό και το σχέδιό τους θα μείνει στα χαρτιά.

Φίλης: Η κυβέρνηση τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της βίας και της αστυνομοκρατίας

«Η κυβέρνηση τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της βίας και της αστυνομοκρατίας στο ΑΠΘ, με στόχο την επιβολή της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» τονίζει σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης και σχολιάζει ότι:  «Με εντολές κυβερνητικών παραγόντων, με χειρισμούς του Πρύτανη των ΜΑΤ που ρίχνουν λάδι στη φωτιά και με πρόσχημα το επί 35ετία λησμονημένο “Στέκι του Βιολογικού”, την καταστροφή του και τη μετατροπή του σε Βιβλιοθήκη, έχει στηθεί στη Θεσσαλονίκη μία βεντέτα προκλήσεων που έχουν ως στόχο τη “νομιμοποίηση” στα μάτια της κοινής γνώμης της αποτρόπαιης ιδέας να εγκατασταθεί Πανεπιστημιακή Αστυνομία».

«Καταδικάζουμε την αστυνομική βία, τις προκλήσεις, τη ρίψη χημικών καθώς και την καταστροφή δημόσιας περιουσίας που πραγματοποιούν ομάδες ξένες προς το φοιτητικό κίνημα» τονίζει επίσης και συμπληρώνει: «Τα σχέδια για εκτεταμένες προβοκάτσιες που απεργάζονται οι αστυνομικές αρχές σε συνεργασία με συγκεκριμένη μερίδα του ακροδεξιού και φιλοκυβερνητικού καθηγητικού κατεστημένου θα πέσουν για μια ακόμη φορά στο κενό».

Επίθεση Ν.Δ. σε Τσίπρα

Πιστή στην προσφιλή τακτική της η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι ενώ κάνει δηλώσεις για τα πάντα «δεν έβγαλε μιλιά για τις εικόνες που προσβάλλουν τα ελληνικά πανεπιστήμια».

Με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, κατηγορεί επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «καλύπτει τους καταστροφείς», ενώ ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «να βάλει τέλος στην ανομία».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση για την επιδρομή των μπαχαλάκηδων με βαριοπούλες και την καταστροφή του χώρου όπου κατασκευαζόταν βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ, βγήκε σήμερα δια της νεολαίας του να καταγγείλει την αστυνομία, που είναι εκεί προκειμένου να προστατέψει το χώρο και να τον αποδώσει στις πανεπιστημιακές αρχές και τους φοιτητές. Ο κ.Τσίπρας που κάνει δηλώσεις για τα πάντα, δεν έβγαλε μιλιά για τις εικόνες που προσβάλλουν, τα ίδια τα ελληνικά πανεπιστήμια» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ και καταλήγει:

«Είναι ντροπή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλύπτει τους καταστροφείς. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στην ανομία και να συνδράμει τις πανεπιστημιακές αρχές του ΑΠΘ ώστε ο χώρος που με το «έτσι θέλω» βρισκόταν υπό κατάληψη επι 34 χρόνια, να γίνει χώρος μόρφωσης και πολιτισμού».

«Φτηνές προβοκάτσιες και στημένη ένταση» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι «η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα της ανομίας και της διάλυσης της δημόσιας παιδείας, προσπαθεί να υπερκαλύψει το αδιέξοδό της καταφεύγοντας στη συκοφαντία». 

«Έχοντας την κυρία ευθύνη για τη μετατροπή του ΑΠΘ σε πεδίο μάχης επενδύει στην πόλωση και στην καταστροφή. Θα όφειλε να είναι πιο προσεκτική. 

Ειδικά σήμερα που ένας νέος άνθρωπος που έμεινε προφυλακισμένος για μήνες απαλλάχθηκε οριστικά από τις κατασκευασμένες κατηγορίες σε βάρος του για τα θλιβερά γεγονότα της Νέας Σμύρνης. 

Ως εδώ με τις φτηνές προβοκάτσιες και τη στημένη ένταση. Πριν να είναι αργά» προσθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ΚΝΕ καταγγέλλει «οργανωμένο σχέδιο καταστολής» 

Η ΚΝΕ καταγγέλλει ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης και προβοκατόρικων ομάδων, που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές, τους συλλόγους και τους αγώνες τους και λειτουργούν μόνο ως οι καλύτεροι χορηγοί της έντασης της καταστολής, της συκοφαντίας και της επίθεσης της κυβέρνησης εναντίον της νέας γενιάς».

Όπως αναφέρει σε σχόλιό της, «αυτό το σχέδιο εξελίχθηκε με την απαράδεκτη ενέργεια της εισβολής πάνοπλων αστυνομικών δυνάμεων στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» και σημειώνει ότι «την ώρα που διεξάγονταν μαθήματα και χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονταν στον χώρο του Πανεπιστημίου, έφτασαν στο σημείο να κάνουν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης μέσα σε εσωτερικούς χώρους και διαδρόμους του Πανεπιστημίου».

«Είναι φανερό ότι έτσι φαντάζεται η κυβέρνηση το “σύγχρονο, ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο”, ανοιχτό στην καταστολή, την τρομοκρατία και την υποβάθμιση, κλειστό στη μόρφωση, τη φοιτητική μέριμνα, στις ανάγκες των φοιτητών» προσθέτει η ΚΝΕ και καταλήγει στο σχόλιό της:

«Θα μας βρουν απέναντί τους! Οι φοιτητές, δυναμώνοντας τους φοιτητικούς τους συλλόγους θα “κουρελιάσουν” τα σχέδια έντασης της καταστολής και διάλυσης των σπουδών τους. Τα Πανεπιστήμια να γίνουν πραγματικά χώροι μόρφωσης και πολιτισμού, αγώνα και διεκδίκησης δίκαιων αιτημάτων για το Πανεπιστήμιο του μέλλοντός μας».

Μ. Κριθαρίδης: Αδιανόητες εικόνες από την επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές/τριες εντός του ΑΠΘ

«Αδιανόητες και ντροπιαστικές»¬ χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης τις «εικόνες από την επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές και φοιτήτριες εντός του πανεπιστημιακού χώρου στο ΑΠΘ».

«Φοιτητές και φοιτήτριες να πνίγονται στα χημικά εντός του πανεπιστημιακού χώρου, να ξυλοφορτώνονται και να συλλαμβάνονται, μόνο σε καθεστώτα σαν αυτά του κ. Ερντογάν έχουμε ξαναδεί», σημειώνει ο ίδιος και κάνει λόγο για «τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, του ίδιου του πρωθυπουργού, μαζί με τους ανεκδιήγητους υπουργούς Παιδείας και δήθεν “Προστασίας του Πολίτη”, αλλά και της Πρυτανείας, που κάνει πλάτες στο βρώμικο κυβερνητικό “έργο” ακραίας βίας και καταστολής εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

«Να αποσυρθούν εδώ και τώρα τα ΜΑΤ από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Να αποδοθεί ο χώρος του δημοσίου πανεπιστημίου στους φοιτητές, τις φοιτήτριες και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Να αφεθούν ελεύθεροι όλες/οι οι συλληφθέντες. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να υπονομεύει τα δημόσια πανεπιστήμια για να θρέψει τις ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές ιδεοληψίες της», καταλήγει ο Μ. Κριθαρίδης.

Δεν βλέπει αστυνομική βία η Σύγκλητος

Στο μεταξύ, η Σύγκλητος του ΑΠΘ με ομόφωνη απόφαση κατά τη συνεδρίασή της για την άμεση δρομολόγηση της αποκατάστασης των ζημιών και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης του έργου στο Βιολογικό, ζητά την ανεύρεση και τιμωρία των δραστών που διέρρηξαν τα ξημερώματα της 7ης Μαΐου τον ισόγειο χώρο του Κτιρίου Βιολογίας και προκάλεσαν ζημιές. 

Στην απόφασή της η Σύγκλητος κάνει λόγο για επίθεση που «συνιστά βάναυση προσβολή στην ακαδημαϊκή ελευθερία και στον Έλληνα φορολογούμενο, που χρηματοδοτεί το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Επίσης καταδίκασε τα σημερινά επεισόδια τόσο στη Σχολή Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ)  όσο και στο Κτίριο Διοίκησης και τονίζει πως «οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών θα ξεκινήσουν άμεσα τις επόμενες μέρες». Μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Οι βάρβαρες και αντιδημοκρατικές ενέργειες όλων αυτών των ομάδων στρέφονται συνειδητά εναντίον του δημόσιου πανεπιστημίου, του μόνου που έχει ο ελληνικός λαός. Επιδιώκουν να καθορίσουν τις χρήσεις του δημόσιου χώρου και να επιβάλουν τον δικό τους νόμο ή αλλιώς να διαλύσουν ό,τι δεν μπορούν να ελέγξουν, μετατρέποντας κάθε τόσο το ΑΠΘ σε χώρο συγκρούσεων».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί