Συμμετέχει η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου στη στάση εργασίας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την Π.Φ.Υ.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου, μέσω της οποίας γνωστοποιεί οτι θα συμμετέχει στη στάση εργασίας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Π.Φ.Υ., την Τρίτη 10 Μάϊου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, από τις 11:00 έως τις 15:00.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

H EΓΕΣΥΝΗ συμμετέχει στη πανελλαδική στάση εργασίας 11:00-15:00, που έχουν προκηρύξει ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ για την Τρίτη 10 Μάϊου, ημέρα ψήφισης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την Π.Φ.Υ

Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που στοχεύει στον περιορισμό των κρατικών δαπανών και στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Συγκεκριμένα με το νέο νομοσχέδιο:

  • Ενισχύεται ο ρόλος της ΠΦΥ και του «προσωπικού» γιατρού ως κόφτες («πύλες εισόδου») για την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υγείας και σε «εξειδικευμένους θεράποντες ιατρούς». Στόχος είναι ο περιορισμός του «κόστους», με το οποίο επιβαρύνει ο ασφαλισμένος τον ΕΟΠΥΥ, διασφαλίζοντας -έναντι ποινής- ότι το κόστος αυτό δεν θα υπερβαίνει το όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών. 
  • Η εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων -με συμμετοχή των ασθενών- αποσκοπεί στη διεύρυνση της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων ως αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες, που θα επιδιώκουν να αυξήσουν τα έσοδά τους από τις άμεσες ή έμμεσες πληρωμές των ασθενών, απαλλάσσοντας σταδιακά τον κρατικό προϋπολογισμό από δαπάνες υγείας. Αντί για ανάπτυξη και στελέχωση νέων κρεβατιών χειρουργείου, ανάνηψης και ΜΕΘ, καλούνται όσοι ασθενείς έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν αδρά για να υπερπηδήσουν τις τεράστιες λίστες αναμονής χειρουργείου. Αντί για επιστροφή των μισθών των γιατρών στα επίπεδα του 2012, καλούνται να κάνουν εξαντλητικά ωράρια για να αυξήσουν το εισόδημά τους.
  • Καθιερώνονται οι συμβάσεις ιδιωτών γιατρών με δημόσιες δομές υγείας, με μερική απασχόληση, για να «μπαλώσουν» προσωρινά «διαπιστωμένες ελλείψεις του ΕΣΥ». Ομολογεί ουσιαστικά η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση.
  • Η δυνατότητα σύμβασης και το ύψος της αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες υγείας θα συνδέεται με «κριτήρια ποιότητας». Σκοπός είναι οι παροχές του ΕΟΠΥΥ να μην καθορίζονται από τις ανάγκες, αλλά να περιορίζονται στα όρια των διαθέσιμων πόρων του (εισφορές ασφαλισμένων και σταδιακά μειούμενη κρατική χρηματοδότηση). Τα κριτήρια ποιότητας δεν πρόκειται να λύσουν τις ελλείψεις ιατρικών μηχανημάτων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και τον εξαναγκασμό των ασθενών σε πληρωμές. 

Διεκδικούμε την πλήρη ανάπτυξη ενός κρατικού απολύτως δωρεάν συστήματος Υγείας, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, με πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, με κατάργηση των πληρωμών των ασθενών. Διεκδικούμε την ουσιαστική ενίσχυση της ΠΦΥ με προσλήψεις μόνιμων οικογενειακών γιατρών, γιατρών όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων και υγειονομικών όλων των κλάδων, ώστε να ικανοποιεί καθολικά όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου το σύνολο των αναγκών, με έμφαση στην πρόληψη.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί