Με Κοινή Υπουργική Απόφαση 80 απολύσεις συμβασιούχων σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο, όπου μένουν με το… “λόγω τιμής” του διοικητή!

Η κυβέρνηση Μητσοτακη για 2η φορά τον τελευταίο χρόνο απολύει συμβασιούχους του ΕΣΥ, κάτι που καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει κάνει από το 2013 και μετά! Την 1η φορά δεν ανανέωσε συμβάσεις επικουρικού προσωπικού λόγω μη εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούσε να εργαστεί κανονικά με 2 rapid tests την εβδομάδα, έλεγχοι που ούτως ή άλλως θα έπρεπε να γίνονται σε όλο ανεξαιρέτως το υγειονομικό προσωπικό, τη στιγμή που όλοι κολλάνε και όλοι μεταδίδουν.

Ο εμβολιασμός δε μπορεί να αποτελεί ούτε τιμωρία, ούτε εκφοβισμό, ούτε επιβράβευση. Είναι ένα μέσο συλλογικής και ατομικής προστασίας που θα μπορούσε συλλειτουργώντας με ένα συνολικό σχέδιο να έχει αποτελέσματα και γι’ αυτό καλούσαμε και καλούμε όλες και όλους να εμβολιαστούν. Η κυβέρνηση όχι απλά εκβιάζει και τιμωρεί, αλλά εντελώς προσχηματικά χρησιμοποιεί τον εμβολιασμό για να αφήσει ανοιχτό το παράθυρο των απολύσεων στο δημόσιο.

Τώρα προχωρεί ένα βήμα περαιτέρω. Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση Γ4βΓ.Π.οικ.21912 – ΦΕΚ 1995 Β 20/4/2022 στο άρθρο 2 αναφέρεται ότι η παράταση έως 31/12/2022 των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού, για το προσωπικό που έχει αντικαταστήσει υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή καθηκόντων λόγω μη εμβολιασμού, διακόπτεται όταν ο υπό αναστολή υπάλληλος επιστρέψει στα καθήκοντα του.

Για παράδειγμα, στο Βενιζέλειο το προσωπικό αυτό ανέρχεται σε 28 άτομα με τις ειδικότητες: νοσηλευτών, τραπεζοκόμων, καθαριότητας, διοικητικών γραμματέων, γενικών καθηκόντων, φύλαξης, διοίκησης μονάδων υγείας, ιατρικών εργαστηρίων. Από αυτούς με βάση την ΚΥΑ και την τρέχουσα κατάσταση αναστολών θα αποχωρήσουν 22 άτομα! Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο ΠΑΓΝΗ που από τα 55 άτομα αποχωρούν τα 38, ενώ το πρόβλημα αφορά σε όλα τα νοσοκομεία Πανελλαδικά. Απολύονται πάνω από 1000 εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ygeionomikoi.gr.

Πώς θα ανοίξουν οι κλινικές που είχαν συγχωνευτεί λόγω Covid-19 όπως η ΩΡΛ και η Πνευμονολογική στο Γ.Ν. Βενιζέλειο – Πανάνειο; Πώς θα ανοίξουν επιπρόσθετες χειρουργικές αίθουσες, μετά τον διετή περιορισμό των χειρουργείων λόγω της Πανδημίας; Με απολύσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού; Πως θα καλυφθούν άμεσα τα κενά που θα δημιουργηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα από αποχωρήσεις προσωπικού για οποιαδήποτε λόγο;

Πραγματικά είναι μια τραγική απόφαση τη στιγμή που καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες και οι ελλείψεις είναι τεράστιες, αν μάλιστα λάβουμε υπόψιν τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων, το γεγονός ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από προκήρυξη αυτής της κυβέρνησης, και τις αυξημένες ανάγκες λόγω Πανδημίας.

Αυτό είναι το ευχαριστώ στους ανθρώπους που κλήθηκαν να στηρίξουν το ΕΣΥ σε αντίξοες συνθήκες, εργαζόμενοι σε εξοντωτικούς ρυθμούς, με εξευτελιστικούς μισθούς (λαμβάνοντας υπόψη και τις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις λόγω ακρίβειας), χωρίς να έχουν πάρει ούτε τις κανονικές τους άδειες. Η αναγνώριση της προσφοράς τους συνοψίζεται σε μία τηλεφωνική ενημέρωση ότι 30 Απριλίου απολύονταν!!! Πως μπορείς να το κάνεις αυτό όταν 31 Μαρτίου τους ανανέωσες τη σύμβαση μέχρι το τέλος του έτους??? Κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους απέρριψαν άλλες εργασίες, ενόψει και της τουριστικής περιόδου.

Στο Βενιζέλειο με το… “λόγω τιμής”!

Ενδεικτική του πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση κυβέρνηση και διοικήσεις είναι ότι στο Βενιζέλειο, με το… “λόγω τιμής” του διοικητή, οι 22 εργαζόμενοι παρέμειναν στις εργασίες τους, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πληρωθούν ποτέ…

Ο διοικητής Κ. Τερζάκης, στη λογική “διοικητής είμαι ό,τι θέλω κάνω”, έδωσε εντολή να παραμείνουν οι εργαζόμενοι, αλλά χωρίς και να μπορεί να δεσμευτεί ότι θα πληρωθούν για την εργασία τους!


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί