ΚΕΣΑΝ: «Η φωτογραφία ως μέσο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη του Ηρακλείου»

«Για μένα η φωτογραφία είναι η τέχνη της παρατήρησης. Έχει να κάνει με την ανεύρεση κάποιου στοιχείου στα πιο συνηθισμένα μέρη. Κατάλαβα ότι ελάχιστη σχέση έχει με τα πράγματα που συνήθως βλέπουμε και περισσότερο με τον τρόπο που τα αντιμετωπίζουμε.» Elliot Erwitt.

Η φωτογραφία ως μέσο μπορεί να επικοινωνήσει συναισθήματα, στάσεις ζωής και κοινωνικές καταστάσεις. Μια φωτογραφία δύναται να φανερώσει τις διαστάσεις μίας ολόκληρης εποχής, τις συνέπειες ενός πολέμου, ένα τρυφερό χαμόγελο που ξεφεύγει στην κοπέλα κοιτώντας τον φωτογράφο. Ακόμα και αυτή η τυχαία λήψη μπορεί να μαρτυρήσει δεκάδες συναισθήματα. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να αναφερθούμε στη φωτογραφία, ως ένα ξεχωριστό κώδικα επικοινωνίας, που έχει την ιδιότητα να αλληλεπιδρά, να πυροδοτεί συναισθήματα, σκέψεις, να προτείνει δράσεις ή να αποτρέψει, να αλλάξει συνειδήσεις ή απλά να προσφέρει όμορφες εικόνες που μας ευχαριστούν αισθητικά.

Το ΚΕΣΑΝ – Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου Κρήτης (Κ.Π. ΟΚΑΝΑ) διοργανώνει το πρόγραμμα «Η φωτογραφία ως μέσο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη του Ηρακλείου», το οποίο θα υλοποιηθεί μέσα από πέντε (5) δίωρες συναντήσεις.

Απευθύνεται σε φοιτητές που σπουδάζουν στο Ηράκλειο, χωρίς να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην ομάδα η γνώση τεχνικών δεξιοτήτων που αφορούν στην φωτογραφία. Μπορούν να συμμετέχουν είτε με φωτογραφική μηχανή είτε με τον φακό του κινητού, καθώς ζητούμενο δεν είναι να δημιουργήσουμε άρτιες φωτογραφίες, αλλά να γνωριστούμε, να αλληλεπιδράσουμε, να συνεργαστούμε και να δούμε μέσα από μια διαφορετική ματιά την πόλη όπου ζούμε.

Στόχοι:

§  Οι φοιτητές να ενισχύσουν την ικανότητά τους για επικοινωνία και να ασκηθούν στη συνεργασία, μέσα σε ένα κλίμα σεβασμού, ασφάλειας, κατανόησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

§  Να σέβονται και να αποδέχονται τις διαφορετικές απόψεις και οπτικές.

§  Να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα και τη συναισθηματική τους έκφραση.

§  Να εκφράσουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους για την πόλη όπου σπουδάζουν.

§  Να εξετάσουν κριτικά το πόσο επηρεάζεται η καθημερινότητά τους από την πόλη όπου ζουν.

§  Να συνδέσουν τις προσωπικές στάσεις και συμπεριφορές με την ευθύνη τους απέναντι στη φροντίδα και προστασία των ήδη παρεχόμενων υποδομών της πόλης (π.χ. καθαριότητα, προστασία χώρων πρασίνου κ.ά.).

§  Να γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να θέσουν ως ενεργοί πολίτες προτάσεις προς αρμόδιους Φορείς, διεκδικώντας αλλαγές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης.

Μεθοδολογία:

Η μεθοδολογία των συναντήσεων βασίζεται κυρίως στη βιωματική προσέγγιση, όπου η γνώση αναδύεται μέσα από την ομάδα, με την ενεργό συμμετοχή όλων, την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, την κατάθεση συναισθημάτων και σκέψεων, τη φαντασία και την πράξη. Κάθε συνάντηση είναι μοναδική, αφού εξελίσσεται με βάση τη διεργασία και τη δυναμική των συμμετεχόντων.

Ημερομηνίες – Ώρες συναντήσεων:

§  1η Συνάντηση: Τετάρτη 18/05/2022, ώρα 18:00-20:00, με θέμα: «Γνωριμία με την ομάδα – Στόχοι – Προσδοκίες»

§  2η Συνάντηση: Τετάρτη 25/05/2022, ώρα 18:00-20:00, με θέμα: «Η φωτογραφία ως μέσο έκφρασης συναισθημάτων, προβληματισμών και σκέψεων»

§  3η Συνάντηση: Τετάρτη 01/06/2022, ώρα 18:00-20:00, με θέμα: «Καδράροντας το συναίσθημα»

§  4η Συνάντηση: Τετάρτη 08/06/2022, ώρα 18:00-20:00, με θέμα: «Το Ηράκλειο μέσα από τον φακό μας»

§  5η Συνάντηση: Τετάρτη 15/06/2022, ώρα 18:00-20:00, με θέμα: «Σύνθεση των φωτογραφιών – Κλείσιμο της ομάδας»

Χώρος υλοποίησης:

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του ΚΕΣΑΝ – Κέντρου Πρόληψης (Μίνωος 67 & Μιχ. Αρχαγγέλου, 4ος όροφος, Θέρισσος), καθώς και σε σημεία της πόλης του Ηρακλείου


Δηλώσεις συμμετοχής:

Για συμμετοχή, συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα στον παρακάτω σύνδεσμο: https://forms.gle/RxaKcCAm9BTRWaLm7

-Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν-

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων/ουσών: δεκατέσσερα (14) άτομα.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και η ηλεκτρονική φόρμα θα κλείσει αυτόματα, αμέσως μόλις συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος αριθμός συμμετεχόντων.

Οι συμμετέχοντες/ουσες θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά για την επιλογή τους.

Στους συμμετέχοντες/χουσες θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Οι συναντήσεις θα διεξαχθούν με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αποφυγή της διασποράς του Covid-19.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί