Με μηνύματα Τσίπρα – Στεφάνου και παρουσία Μ. Σχοινά η παρουσίαση του βιβλίου του Νιαζί Κιζιλγιουρέκ στην Αθήνα

Σε μια βραδιά γεμάτη ιστορία, αλλά και με πολιτικά μηνύματα κατά των εθνικισμών και με το βλέμμα στην προοπτική μιας Ενωμένης Ανεξάρτητης και Δημοκρατικής Κύπρου, εξελίχθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Νιαζί Κιζιλγιουρέκ στην Αθήνα, που διοργάνωσε ο Κώστας Αρβανίτης

Την εκδήλωση άνοιξαν τα μηνύματα των δύο ηγετών, του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα και του ΓΓ του ΑΚΕΛ  Στέφανου Στεφάνου. 

«Σε μια περίοδο που ο αναθεωρητισμός, η βίαιη αλλαγή συνόρων και οι παγκόσμιοι ανταγωνισμοί οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση, χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο γενναίες φωνές από την Κύπρο σαν αυτή του Νιαζί, του αεικίνητου τουρκοκύπριου ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, που να μας καλούν να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα», σημειώνει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας: «Φωνές που να μας θυμίζουν πόσο αναγκαίος είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ ο αγώνας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ. Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα».

«Ο Νιαζί φωτίζει μικρές και μεγάλες ιστορικές αλήθειες οι οποίες θάφτηκαν κάτω από τα εθνικιστικά αφηγήματα που κυριάρχησαν μέσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα εδώ και δεκαετίες» τονίζει στο δικό του μήνυμα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, και συνεχίζει: «(Ο Νιαζί) Καλεί τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να αναμετρηθούν με το παρελθόν τους, με την ιστορία της μικρής μας πατρίδας που ποτίστηκε με τόσο αίμα και πόνο, για να προχωρήσουν μπροστά. Ένα «μπροστά» που για την Αριστερά της Κύπρου, δεν μπορεί να είναι άλλο από το μέλλον που μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τον τερματισμό της κατοχής και με την επανένωση. Το μέλλον μιας ανεξάρτητης, ελεύθερης και ομοσπονδιακής Κύπρου. Χωρίς στρατούς και κηδεμόνες. Χωρίς οδοφράγματα και συρματοπλέγματα

Για το δίτομο έργο του Νιαζί Κιζιλγιουρέκ “Μια Ιστορία Βίας & Μνησικακίας:” Η Γένεση & η Εξέλιξη της Εθνοτικής Σύγκρουσης στην Κύπρο, αλλά και τη σημαντική προσωπικότητα του συγγραφέα, του πρώτου Τουρκοκύπριου Ευρωβουλευτή που μάλιστα εκλέχτηκε με το ΑΚΕΛ, το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς στην Κύπρο, μίλησαν ο ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνης Λιάκος, ο Επίκουρος Καθηγητής Οθωμανικής & Τουρκικής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αντώνης Χατζηκυριάκου, ο Πολιτικός Επιστήμονας – Διεθνολόγος Θεόδωρος Τσίκας, και η Βουλ. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σία Αναγνωστοπούλου. Στη συζήτηση, που συντόνισε η πρώην ΓΓ Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη, οι ομιλητές ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους το δύσκολο πολιτικό πλαίσιο, τις παραμέτρους της σύγκρουσης στην Κύπρο αλλά και τη θαρραλέα στάση ζωής του Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, σταθερά απέναντι και στους δύο εθνοτικούς φανατισμούς.

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, που έλαβε το λόγο με παρότρυνση του Κώστα Αρβανίτη. Αρχικά αναφέρθηκε στην αφετηρία της σκληρής πολιτικής τους αντιπαράθεσης, κατά την ακρόασή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019, πριν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του. «Ο Κώστας Αρβανίτης μου έψησε το ψάρι στα χείλη. Με βασάνιζε επί ώρα, λέγοντάς μου, προκαλώντας με, ερμηνεύοντας τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής ως ένα αφήγημα, “Εμείς οι Ευρωπαίοι απέναντι σε όλους όσους δεν είναι σαν κι εμάς.” Έτσι το είχε καταλάβει», είπε χαρακτηριστικά, για να πλέξει στη συνέχεια το Εγκώμιο του Τουρκοκύπριου Αριστερού Ευρωβουλευτή, τον οποίο είχε χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα του πώς αντιλαμβάνεται την επίμαχη έννοια του «Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής».

«Δεν είναι τόσο γνωστό ότι η πράξη προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ καθιστά σαφές ότι όλο το νησί μπαίνει στην ΕΕ. Ολόκληρη η Κύπρος είναι στην ΕΕ, με μια ρήτρα που λέει ότι, μόλις επανενωθεί θα ισχύει το κοινοτικό κεκτημένο και στην Τουρκοκυπριακή πλευρά. Άρα οι Τουρκοκύπριοι είναι ήδη Ευρωπαίοι συμπολίτες μας. Έχουμε 600 εκ € μέχρι τώρα, που έχουν πάει αποκλειστικά στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα για να πλησιάσει το κοινοτικό κεκτημένο και άλλα 200 τα επόμενα 7 χρόνια. Οι Τουρκοκύπριοι είναι ήδη μέσα στην Ευρώπη», σημείωσε εμφατικά, για να καταλήξει πως «Οι Μητέρες Πατρίδες, δεν διακρίθηκαν στις δεκαετίες που πέρασαν για τη θετική συνεισφορά τους. Ας αφήσουμε τους Κύπριους, μήπως βρουν μια άκρη οι ίδιοι. Η Ευρώπη θα είναι εκεί για να επικυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν», είπε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του.

Παίρνοντας το λόγο ,με τη σειρά του, ο συγγραφέας, εμφανώς συγκινημένος από τη μεγάλη συμμετοχή και το πλήθος που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, αλλά και τις εγκωμιαστικές παρεμβάσεις όλων των ομιλητών, αναφερόμενος στην ιστορία του νησιού τόνισε πως «Στην Κύπρο πολεμήσαν σαν Έλληνες και Τούρκοι, ηττηθήκανε σαν Έλληνες και σαν Τούρκοι, τώρα η ιστορία τους καλεί σαν πολίτες της Κύπρου να χτίσουν ένα μέλλον. Δεν τους έμεναν ιδανικά πια για να σκοτωθούν».

«Να χτίσουμε μια λειτουργική ομοσπονδία, με μια πολυπολιτισμική κοινωνία ως πολίτες, μακριά από εθνοτικό εθνικισμό και μνησικακία. Αυτή είναι η πρόκληση!» υπογράμμισε, για να τονίσει στη συνέχεια πως «βεβαίως, αυτό αφορά άμεσα και την Ελλάδα και την Τουρκία, γιατί Κύπρος διχοτομημένη σημαίνει Ελληνοτουρκική διένεξη».

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο διοργανωτής της εκδήλωσης Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης, αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους, και τον συγγραφέα για τη συνεισφορά του στη δουλειά της Ευρωομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε στα όσα είχε πει νωρίτερα ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν: «Ευχαριστώ τον κ. Σχοινά που ήρθε και μας τίμησε με την παρουσία του και θα επιμένω να διαφωνώ με την άποψή του, την άποψη που έχει δηλαδή για την Ευρώπη και τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής. Έχουμε άλλη αντίληψη, αλλά αυτή είναι η ομορφιά της Δημοκρατίας. Και αυτή είναι η ομορφιά της δικιάς μας δημοκρατίας ή της Αριστεράς, που πρέπει να ακούει, να συνθέτει, να συζητάει. Και βεβαίως η δικιά μας Αριστερά δεν μισεί. Συζητά, διαφωνεί συγκρούεται και προχωράει, για αυτό που έχουμε οραματιστεί. Για μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν ελεύθεροι, ανεξάρτητοι, χωρίς να υπάρχει αυτό που λέμε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ονειρικό, ε; Ε μας αρέσουν και τα όνειρα. Γι’ αυτό ζούμε».

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» πλήθος βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πανεπιστημιακοί, φίλοι και συνεργάτες του συγγραφέα σε μια βραδιά έντονων συμβολισμών υπέρ της ειρηνικής συμβίωσης στην Κύπρο, ενάντια στα εθνικιστικά πάθη κάθε μορφής που δεν σταματούν να διεκδικούν με δραματικές συνέπειες τον πρώτο ρόλο στις ζωές των ανθρώπων.

Ακολουθούν αναλυτικά τα μηνύματα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα & του ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου 

Μήνυμα Αλέξη Τσίπρα

Αγαπητοί φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, 

Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης και κυρίως τον Νιαζί Κιζιλγιουρέκ για το σημαντικό του βιβλίο. Ένα βιβλίο που αναδεικνύει την Ιστορία της Κύπρου στέλνοντας σημαντικά μηνύματα απέναντι στον εθνικισμό και στη διχοτόμηση. Σε μια περίοδο που ο αναθεωρητισμός, η βίαιη αλλαγή συνόρων και οι παγκόσμιοι ανταγωνισμοί οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση, χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο γενναίες φωνές από την Κύπρο σαν αυτή του Νιαζί, του αεικίνητου τουρκοκύπριου ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, που να μας καλούν να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα. Που να αρνούνται την παγίωση των αποτελεσμάτων της εισβολής και της κατοχής είτε άμεσα, μέσω της αποδοχής  απαράδεκτων λύσεων είτε έμμεσα, μέσω της προώθησης της επικίνδυνης λογικής της αναβλητικής διπλωματίας. Φωνές που να μας θυμίζουν πόσο αναγκαίος είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ ο αγώνας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ. Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα.

Σε αυτό τον αγώνα η αλληλεγγύη των δυνάμεων της Αριστεράς είναι και πρέπει να είναι σταθερή.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω  την αποψινή σας εκδήλωση και συγχαίρω θερμά τους διοργανωτές.

Μήνυμα Στέφανου Στεφάνου

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, 

Από την Κύπρο μεταφέρω τον εγκάρδιο χαιρετισμό του ΑΚΕΛ προς την εκδήλωση σας για την παρουσίαση του βιβλίου του Νιαζί Κιζιλγιουρέκ. Συγχαίρουμε τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη για την πρωτοβουλία του καθώς και όλους τους εκλεκτούς ομιλητές που συμμετέχουν απόψε στην παρουσίαση. 

Το βιβλίο του Νιαζί Κιζιλγιουρέκ αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά για τον τόπο μας, για την πραγματική Ιστορία της Κύπρου και για τον αγώνα μας ενάντια στο σοβινισμό και τη διαίρεση  της πατρίδας μας. Ο Νιαζί φωτίζει μικρές και μεγάλες ιστορικές αλήθειες οι οποίες θάφτηκαν κάτω από τα εθνικιστικά αφηγήματα που κυριάρχησαν μέσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα εδώ και δεκαετίες. Καλεί τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να αναμετρηθούν με το παρελθόν τους, με την ιστορία της μικρής μας πατρίδας που ποτίστηκε με τόσο αίμα και πόνο, για να προχωρήσουν μπροστά. Ένα «μπροστά» που για την Αριστερά της Κύπρου, δεν μπορεί να είναι άλλο από το μέλλον που μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τον τερματισμό της κατοχής και με την επανένωση. Το μέλλον μιας ανεξάρτητης, ελεύθερης και ομοσπονδιακής Κύπρου. Χωρίς στρατούς και κηδεμόνες. Χωρίς οδοφράγματα και συρματοπλέγματα.

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, 

Όταν το 2019 το ΑΚΕΛ λάμβανε την απόφαση να συμπεριλάβει έναν Τουρκοκύπριο συμπατριώτη μας στο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές, γνωρίζαμε ότι ήταν μια απόφαση με ιστορικό χαρακτήρα. Μια τομή στα πολιτικά πράγματα της Κύπρου. Δεχθήκαμε τότε -και το ΑΚΕΛ και ο Νιαζί- επιθέσεις ένθεν και ένθεν του συρματοπλέγματος. Αλλά η ίδια η τολμηρή απόφαση του ΑΚΕΛ και στη συνέχεια, η εκλογή του Νιαζί Κιζιλγιουρέκ στην Ευρωβουλή αποδεικνύεται ότι αγκαλιάστηκε από το πιο προοδευτικό κομμάτι του κυπριακού λαού. Ο Νιαζί, άλλωστε, έχει προ πολλού διακριθεί στα κυπριακά πράγματα για την προσωπική, ακαδημαϊκή και πολιτική του διαδρομή, για την προσήλωσή του στο όραμα της ομοσπονδιακής Κύπρου. 

Δράττομαι της αποψινής ευκαιρίας για να εκφράσω την ειλικρινή εκτίμησή μας για τον Νιαζί και τη συνεργασία μας μαζί του. Και να εκφράσω επίσης την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να ενώνουμε δυνάμεις, να λειτουργούμε ως γέφυρα ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα στον αγώνα για να αποτρέψουμε την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και την ολέθρια πορεία που έχει πάρει το Κυπριακό. Σε αυτό τον αγώνα η αλληλεγγύη των δυνάμεων της Αριστεράς της Ελλάδας και της Ευρώπης είναι πραγματικά αναγκαία και πολύτιμη. 

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω ξανά την αποψινή σας εκδήλωση και συγχαίρω θερμά τους διοργανωτές. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί