Κομισιόν: Παρατάσεις σε Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Κομισιόν προτείνει περισσότερο χρόνο στις τρεις χώρες για να προσαρμοσθούν στο εμπάργκο και για να αναβαθμίσουν τις πετρελαϊκές τους υποδομές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίησε την πρότασή της για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο για να προσφέρει περίοδο παράτασης για την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Τσεχία, δήλωσαν στο Reuters δύο ευρωπαϊκές πηγές.

Η πρόταση της Κομισιόν έχει τεθεί σε συζήτηση και προτείνει περισσότερο χρόνο στις τρεις χώρες για να προσαρμοσθούν στο εμπάργκο και για να αναβαθμίσουν τις πετρελαϊκές τους υποδομές.

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης τρίμηνη μεταβατική περίοδο πριν από την επιβολή της απαγόρευσης μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου στους παρόχους ναυτιλιακών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντί της αρχικής πρότασης για μεταβατική περίοδο ενός μηνός, δήλωσε μία από τις πηγές που δεν κατονομάζεται.

Σύμφωνα με την τροποποιημένη πρόταση, η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα συνεχίσουν να έχουν την δυνατότητα αγοράς ρωσικού πετρελαίου από αγωγούς μέχρι το τέλος του 2024, ενώ η Τσεχία θα μπορεί να συνεχίσει την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου μέχρι τον Ιούνιο 2024, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προμηθευτεί πετρέλαιο μέσω αγωγού από την νότια Ευρώπη, διευκρίνισαν οι πηγές.

Σύμφωνα με την αρχική πρόταση, οι χώρες της ΕΕ θα έπρεπε να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό έξι μήνες μετά την υιοθέτηση του μέτρου και να σταματήσουν τις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων από την Ρωσία πριν από το τέλος του έτους. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία είχαν αρχικά προθεσμία μέχρι το τέλος του 2023 για να προσαρμοσθούν.

Εξαιρέσεις είχε ζητήσει επίσης και η Βουλγαρία, αλλά δεν εισακούσθηκε, διότι, όπως δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος «δεν είχε πραγματικό επιχείρημα» και πρόσθεσε ότι οι άλλες τρεις χώρες «είχαν αντικειμενικό πρόβλημα».

Κομισιόν: Παρατάσεις σε Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο-1
REUTERS/Sergei Karpukhin

Η πρόταση για την παράταση της μεταβατικής περιόδου πριν από την επιβολή της απαγόρευσης μεταφοράς σε ολόκληρο τον κόσμο ρωσικού πετρελαίου στους παρόχους ναυτιλιακών υπηρεσιών της ΕΕ απαντά στις ανησυχίες που εκφράσθηκαν από την Ελλάδα, την Μάλτα και την Κύπρο για τις επιπτώσεις του μέτρου στις ναυτιλιακές τους εταιρείες, δήλωσε αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την αρχική πρόταση που παρουσιάσθηκε την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ναυτιλιακές εταιρείες της Ενωσης θα έπρεπε να σταματήσουν να προσφέρουν ναυτιλιακές μεταφορικές υπηρεσίες, ναυλομεσιτεία, ασφαλιστικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες για την μεταφορά ρωσικού πετρελαίου στον κόσμο σε μεταβατική περίοδο ενός μηνός.

Ορμπάν: Η Ουγγαρία δεν μπορεί να στηρίξει τις κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας

Η Ουγγαρία δεν μπορεί να υποστηρίξει το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας με την παρούσα μορφή του, περιλαμβανομένου του εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου, είπε σήμερα στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Κομισιόν: Παρατάσεις σε Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο-2

Ο Ορμπάν είπε ότι η παρούσα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ισοδυναμεί με “ατομική βόμβα” που έχει ριφθεί στην ουγγρική οικονομία και πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, αν δει μια νέα πρόταση που θα εξυπηρετούσε τα ουγγρικά συμφέροντα.

Η Ουγγαρία, είπε, περιμένει να δει μια νέα πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Δεν θέλω να αντιπαρατεθώ στην ΕΕ, αλλά να συνεργαστώ…αλλά αυτό είναι δυνατό μόνο αν λάβουν υπόψη τους τα συμφέροντά μας», είπε.

Οπως είπε ο Ορμπάν στο κρατικό ραδιόφωνο, η Ουγγαρία θα χρειαστεί πέντε χρόνια και τεράστιες επενδύσεις στα διυλιστήριά της και στους αγωγούς της για να μπορέσει να μετατρέψει το σημερινό σύστημά της, το οποίο εξαρτάται κατά 65% από το ρωσικό πετρέλαιο.

«Γνωρίζουμε ακριβώς τι χρειαζόμαστε, πρωτίστως χρειαζόμαστε πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία…1 με 1,5 χρόνος δεν αρκεί για τίποτα», είπε ο Ορμπάν και πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία θα χρειαστεί τεράστιες επενδύσεις στα διυλιστήριά της και στο σύστημα μεταφοράς για να γίνουν εφικτές οι εισαγωγές μη ρωσικού πετρελαίου.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός αμφισβήτησε αν είναι σκόπιμες οι επενδύσεις αυτής της κλίμακας για ένα αποτέλεσμα σε ορίζοντα τετραετίας ή πενταετίας ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία διεξάγεται τώρα.

Επιπλέον ο Ορμπάν ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει την επιβολή κυρώσεων στον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος είναι σύμμαχος του Κρεμλίνου, καθώς αυτό είναι ένα «ζήτημα θρησκευτικής ελευθερίας».

Επανέλαβε την θέση της Ουγγαρίας να μην στείλει όπλα στην γειτονική της Ουκρανία καθώς αυτές οι αποστολές θα γίνουν στόχοι ρωσικών επιθέσεων στην περιοχή πέραν του συνόρου της δυτικής Ουκρανίας, όπου ζουν πολίτες ουγγρικής καταγωγής.

Τσέχος πρωθυπουργός: Προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόταση της Κομισιόν

Η τελευταία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εξαιρεί την Τσεχία από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι τα μέσα του 2024 κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, δήλωσε σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί