Και η Unesco αμφισβητεί την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα! – Τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο Γ. Ραγκούσης

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αναφορές σχετικά με την κατρακύλα της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, καθώς μετά τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, την πρακτική βαθμολόγησης των οποίων η κυβέρνηση έφθασε στο σημείο να αμφισβητήσει, και η Unesco εκφράζει προβληματισμούς για το ίδιο θέμα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Ραγκούσης, κατά τη σημερινή συζήτηση κύρωσης συμφωνίας του υπουργείου Δικαιοσύνης στη Βουλή, στη φετινή έκθεση της Unesco περιλαμβάνεται έρευνα του Ινστιτούτου (CEU Democracy Institute) με τίτλο «The State of State Media», η οποία αναλύει την εκδοτική ανεξαρτησία των Media παγκοσμίως και παρουσιάζει την Τυπολογία του καθεστώτος των δημόσιων και ιδιωτικών ΜΜΕ ανά χώρα.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι στην έρευνα γίνονται αναφορές (σελ. 16, 21 και 46) στην ελεγχόμενη δημοσιογραφία στην Ελλάδα, τόσο για την ΕΡΤ που είναι «κρατικά ελεγχόμενη από αμνημονεύτων ετών», όσο και για τους ιδιωτικούς δημοσιογραφικούς ομίλους με ολιγαρχική δομή, που έχουν στενούς δεσμούς με τις κρατικές αρχές και ακολουθούν φανερά φιλοκυβερνητική γραμμή.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η φαινομενικά δημόσια ΕΡΤ συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 8 «captured public/ state media», συμπεριλαμβανομένης της μπερλουσκονικης RAI της Ιταλίας, αλλά και ΜΜΕ χωρών όπως τα Εμιράτα και το Πακιστάν.

«Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των οποίων η δημοσιογραφική κάλυψη ελέγχεται από την κυβέρνηση σε μέρη τόσο διαφορετικά όπως το Πακιστάν (PTV), η Σρι Λάνκα (SLBC και SLRC), η Ιαπωνία (NHK), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (πληθώρα ραδιοτηλεοπτικών φορέων) και η Ευρώπη (δημόσια μέσα ενημέρωσης όπως RTVS στη Σλοβακία, HRT στην Κροατία, ERT στην Ελλάδα, RAI στην Ιταλία και RTS στη Σερβία)», αναφέρει η έκθεση χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Γ. Ραγκούσης σημείωσε ότι «τα captured public media, ενώ εμφανίζονται ως δημόσια, ελεύθερα και ανεξάρτητα, στην πραγματικότητα είναι μονομερήπροκατειλημμένα και χειραγωγούμενα και προσιδιάζουν στα απολύτως ελεγχόμενα ΜΜΕ (controlled media) τριτοκοσμικών χωρών και καθεστώτων, όπως η ΟυγγαρίαAλβανία και Βουλγαρία.

«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλή συχνότητα περιπτώσεων ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης, 27 μέσα ενημέρωσης (το 1/3 των περιπτώσεων παγκοσμίως). Συνολικά 19 από αυτά είναι ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, ως επί το πλείστον ολιγαρχικές δομές που έχουν δεσμούς με κρατικές αρχές, που ακολουθούν δημοσιογραφική γραμμή υποστηρικτική στην κυβέρνηση. […] Οι άλλες δύο περιπτώσεις στην Ευρώπη βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Δύο φορείς δημοσίων μέσων ενημέρωσης, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης από αμνημονεύτων χρόνων», σημειώνεται σε άλλο σημείο της έρευνας του CEU Democracy Institute.

Αναλυτικά η έρευνα:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί