Ρεύμα: Τα μέτρα που θυμήθηκε μετά από 9 μήνες να ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

Το «νέο εθνικό σχέδιο στήριξης» της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την ανακούφιση των καταναλωτών από το τεράστιο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έπειτα από εννέα μήνες πιέσεων.

Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

• Επιστρέφει το 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων από Δεκέμβριο έως Μάιο με όριο τα 600 ευρώ και για εισοδήματα έως 45.000 ευρώ. Τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

• Οι επιχειρήσεις ενέργειας θα καταβάλουν μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία. Τα πρόσθετα έσοδα θα φορολογηθούν με τέλος 90%

• Από τον Ιούλιο θα αποσυνδεθούν οι αυξήσεις φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος (ρήτρα αναπροσαρμογής) και για διάστημα ενός χρόνου.

• Ξεκινά το πρόγραμμα «ανακυκλώνω-αλλάζω συσκευή», για αντικατάσταση ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων.

• Εκτός από το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», θα υπάρξει πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις

Οι παρεμβάσεις αυτές, πάντως, ήρθαν καθώς η κυβέρνηση βρισκόταν επί μήνες υπό ασφυκτική πίεση, εξαιτίας των εξωπραγματικών επιβαρύνσεων στα τιμολόγια του ρεύματος -και του φυσικού αερίου- στα νοικοκυριά, που προκάλεσαν οργή και τσουνάμι νομικών προσφυγών από πολίτες και οργανώσεις προστασίας του καταναλωτή.

Άλλωστε, εκτός από τις μαζικές αγωγές κατά της ΔΕΗ και άλλων παρόχων ρεύματος και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια το Κίνημα Αλλαγής έφεραν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της τροπολογίες στη Βουλή σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Σφοδρή ήταν η αντίδραση και στην κυνική παραδοχή του βουλευτή της Ν.Δ. Μπάμπη Παπαδημητρίου πως οι ιδιώτες πάροχοι πίεσαν τη ΔΕΗ να εφαρμόσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Το θέμα επίσης φέρνει στις Βρυξέλλες η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, που μετά από πρωτοβουλία της Έλενας Κουντουρά, κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν για τη βίαιη, κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, και αδιαφανή εφαρμογή των ρητρών αναπροσαρμογής στην Ελλάδα.

Μέχρι τελευταία στιγμή η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεναν να ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρνούμενοι πάντως να χρησιμοποιήσουν υπάρχοντα εργαλεία που προσφέρει η Κομισιόν. Το «εθνικό σχέδιο» που ανακοίνωσε αναμένεται να εξειδικεύσουν το πρωί της Παρασκευής οι αρμόδιοι υπουργοί.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: «Διάγγελμα παραδοχής της αφαίμαξης που με δική του ευθύνη βιώνουν εδώ και καιρό οι πολίτες»

«Μετά από την 9μηνη λεηλασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο κ. Μητσοτάκης τρομοκρατημένος μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή και στην επικείμενη καταβαράθρωση του, προχώρησε σήμερα σε ένα διάγγελμα παραδοχής της αφαίμαξης που με δίκη του κύρια ευθύνη βιώνουν εδώ και καιρό οι πολίτες» σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει:

«Κι ενώ τις τελευταίες μέρες άφηνε να διαρρέει ότι επρόκειτο να λάβει μέτρα κατά της αισχροκέρδειας με την επιβολή πλαφόν, τελικά τα όσα ανακοίνωσε εξακολουθούν την ίδια λογική που εφάρμοζε μέχρι σήμερα, δηλαδή την επιδότηση της αισχροκέρδειας .

Αυτό δηλαδή που αποφάσισε είναι να ανοίξει το δημόσιο ταμείο και να βγάλει χρήματα των φορολογουμένων, για να καλύψει μέρος των σπασμένων από τα υπερκέρδη των εταιριών παραγωγής ρεύματος και ιδιαίτερα της ΔΕΗ των γαλάζιων golden boys».

Ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως τόσο καιρό έλεγε ψέματα αφού οι λογαριασμοί είχαν εκτοξευτεί πολύ πριν τον πόλεμο με δική του ευθύνη. Παρόλα αυτά για ακόμη μία φορά αφήνει ανέγγιχτο τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας, παραπέμποντας στις καλένδες του Ιούλη κάποιες θολές παρεμβάσεις που δεν προσδιόρισε.

Περιμένουμε δε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε το ποσό που θα ομολογήσουν από τα περίπου 1,5 δις ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία μέχρι χθες δήθεν δεν υπήρχαν, αλλά τελικά λόγω της πίεσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναγκάστηκαν να εξαγγείλουν ότι θα φορολογήσουν» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

ΚΙΝΑΛ: «Επανέλαβε μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και στο παρελθόν μαζί με μια επιδοματική πολιτική»  

«Ο πρωθυπουργός επανέλαβε μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και στο παρελθόν μαζί με μια επιδοματική πολιτική»σχολίασε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ για τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για τη μείωση της ακρίβειας στο ρεύμα. Υπογραμμίζει ακόμη ότι «άλλη μια φορά συμφώνησε με την εδώ και μήνες διατυπωμένη θέση μας για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Επιτέλους από τα λόγια, ας περάσει στις πράξεις».

Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει στην «επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, που ανακουφίζει άμεσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τους υπέρογκους λογαριασμούς και επιμερίζει το κόστος σε όλους τους συντελεστές της αγοράς».

Προσθέτει ότι «η ενεργειακή κρίση που στη χώρα μας έχει πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις απαιτεί θεσμικές παρεμβάσεις, ανθεκτικές στο χρόνο».

ΚΚΕ: Ο λαός, είτε ως «καταναλωτής» είτε ως «φορολογούμενος», θα συνεχίσει να ματώνει   

«Τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια ουσιαστικά μετατρέπουν τους τερατώδεις λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε νέους πρόσθετους φόρους και περικοπές για το λαό, αφού η όποια ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος θα πληρωθεί απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τα λαϊκά νοικοκυριά.

Με αυτόν τον τρόπο ο λαός, είτε ως «καταναλωτής» είτε ως «φορολογούμενος», θα συνεχίσει να ματώνει για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων, των εφοπλιστών που μεταφέρουν το αμερικανικό φυσικό αέριο, αλλά και για να επιδοτείται με πακτωλό χρημάτων η πανάκριβη ηλεκτροπαραγωγή από LNG και από ΑΠΕ» επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Η οποία ελάφρυνση θα αποδειχθεί τελικά χωρίς αντίκρισμα και μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, πολύ περισσότερο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ομολόγησε ότι οι τιμές στην ενέργεια θα εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και τονίζει καταλήγοντας:

«Ουσιαστικό βήμα ανακούφισης του λαού κι οργάνωσης του αγώνα του μπορούν να αποτελέσουν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», η οποία ευθύνεται για την ενεργειακή ακρίβεια -πολύ πριν τον πόλεμο- και που με συνέπεια προωθούν και στηρίζουν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Αυτές οι προτάσεις θέτουν στο επίκεντρο την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, την κατάργηση του λεγόμενου «ευρωπαϊκού τέλους διοξειδίου του άνθρακα», που τεχνητά απαξιώνει τη λιγνιτική παραγωγή, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των ειδικών φόρων και του χρηματιστηρίου ενέργειας, την εγκατάλειψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που εκτινάσσουν το κόστος του φυσικού αερίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα πάρει άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες».

Μέρα25: Ο Κυρ. Μητσοτάκης μάς είπε πως «το ρεύμα σας έρχεται ακριβό επειδή το χρησιμοποιείτε»!

Η ανακοίνωσητου ΜέΡΑ25 για το διάγγελμα του πρωθυπουργού σχετικά με τα νέα μέτρα για το ρεύμα:

Οι πολυδιαφημισμένες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις αυξήσεις στο ρεύμα, αυτές που σύμφωνα με την προπαγάνδα θα «καθιστούσαν άχρηστη την αντιπολίτευση», θα κάνανε το ρεύμα φτηνότερο και από προεκλογικές υποσχέσεις και  θα πολλαπλασίαζαν τον άρτο και τα ψάρια , τελικά συρρικνώθηκαν στις εξής δικαιολογίες:

Φταίει ο Πόλεμος στην Ουκρανία (για τις υπεραυξήσεις που προηγήθηκαν τουλάχιστο κατά ένα χρόνο του πολέμου)

Φταίει η Ε.Ε. που είναι αργή γι’ αυτό εμείς θα την αγνοήσουμε (και γιατί περίμενε μέχρι να λάβει και ο τελευταίος πολίτης λογαριασμό που αντιστοιχεί σε κατανάλωση μιάμιση πολιτείας;)

Και το καλύτερο για το τέλος: Το ρεύμα σας έρχεται ακριβό επειδή το χρησιμοποιείτε (εκατό οικονομολόγοι πήδηξαν μαζικά απ’ το ψηλότερο παράθυρο).

Ποια ήταν λοιπόν η γενναία λύση «με εντολή Μητσοτάκη» που θα έκανε την ανθρωπότητα να παραληρεί;  Ιστορία κράτα την ανάσα σου: «έμμεσο πλαφόν»!

Ακόμα και τώρα, εν μέσω της τεράστιας οργής και απελπισίας της κοινωνίας, ο προσωπάρχης της «Μητσοτάκης Α.Ε.» μια μέριμνα έχει: να μη θιγούν ποτέ τα “ιερά και τα όσια” των παρασιτικών ολιγαρχών που νέμονται τον χώρο της ενέργειας στη χώρα μας και αποτελούν τα αφεντικά σύσσωμου του μνημονιακού τόξου.

Ούτε λόγος για κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας, ενώ ακόμα και το έμμεσο πλαφόν που αποφάσισε τόσους μήνες μετά την έλευση τις ενεργειακής κρίσης να επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης, θα είναι σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις του, ενιαίο, δεν θα είναι δηλαδή ανά μονάδα παραγωγής όπως καιρό τώρα προτείνει το ΜέΡΑ25, κάτι που θα ήταν ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η αισχροκέρδεια.

Ως ΜέΡΑ25 συνεχίζουμε να παλεύουμε στο πλευρό των πολιτών για συλλογή υπογραφών για πραγματοποίηση Δημοψηφίσματος για την κατάργηση του επαίσχυντου Χρηματιστηρίου της Ενέργειας και παράλληλα διεκδικούμε την επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε κυρίαρχα να ασκούνται σταθερά κοινωνικές πολιτικές και όχι να επαφιόμαστε σε πυροτεχνήματα “ελεημοσύνης”.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Ρεύμα: Τα μέτρα που θυμήθηκε μετά από 9 μήνες να ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις”

  1. Ερηνη

    Αρες μαύρες κουκουναριές λες παλλουκαρι μου…πως θα πληρώσω το 1000ακι ;;;;που θα τα βρω;;;;κι γιατί να πάρω πίσω το 600αρι;;;;
    Η κατανάλωση είναι η ίδια . γιατί να πάρω συσκευή άλλη με επιδότηση;που θα τα βρω τα υπόλοιπα;
    Για να μπεις στο εξοικονομώ κατά οίκον πληρώνεις τα μαλλιά της κεφαλής σου αν το σπίτι είναι παλιό για να κερδίσεις τι;μετά ένα χρόνο ξανά μανα ρήτρα αναπροσαρμογής;;;;
    Ανά χαθείς να χάνεσαι κι συ κι οι οπαδοί σου

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί