Candida Auris: Το μικρόβιο που μπορεί να αποτελέσει νέα απειλή για την ανθρωπότητα

«Ένα πολυανθεκτικό μικρόβιο, που ήδη μας δημιουργεί πρόβλημα και θα το βρούμε μπροστά μας. Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν γι’ αυτό. Είναι στα νοσοκομεία μας, έχει μεγάλη ανθεκτικότητα και σκοτώνει κόσμο. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Ό,τι και να κάνουμε, απολυμάνσεις, μέτρα υγιεινής κλπ συνεχίζει να παραμένει εκεί», τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κ. Νίκος Σύψας

Για νέο κίνδυνο και έκρηξη λοιμώξεων από ανθεκτικά ενδονοσοκομειακά μικρόβια και ειδικότερα το candida auris, προειδοποίησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων.

Όπως είπε, μετά τον κορωνοϊό η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα είναι το Candida auris, «ένα πολυανθεκτικό μικρόβιο, που ήδη μας δημιουργεί πρόβλημα και θα το βρούμε μπροστά μας».

«Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν γι’ αυτό. Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο. Ο Candida auris είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Ό,τι και να κάνουμε, απολυμάνσεις, μέτρα υγιεινής και λοιπά συνεχίζει να παραμένει εκεί», τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

«Δυστυχώς ξέφυγε από το ραντάρ της επιτήρησης η έκρηξη των λοιμώξεων σε ΜΕΘ και θαλάμους. Ξέφυγε γιατί οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έπρεπε να ασχοληθούν με τον κορωνοϊό, ρίχτηκαν στη μάχη της επιδημίας» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ένα σημαντικό ποσοστό θανάτων στους νοσηλευόμενους με Covid-19 οφείλεται στα πολυανθεκτικά μικρόβια, από τα οποία μολύνθηκαν.

Ο Νίκος Σύψας σημείωσε ότι η Επιτροπή του συστήματος υγείας της Βρετανίας προβλέπει ότι το 2050 η πρώτη αίτια θανάτου παγκοσμίως θα είναι οι λοιμώξεις που προκαλούν τα ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και οι κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί