Με ονόματα η ομιλία του Κ. Αρβανίτη στο Ευρωκοινοβούλιο για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left & μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ε/Κ, Κώστα Αρβανίτη, στην Ολομέλεια  του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Τα ονόματα του δολοφονημένου Γιώργου Καραϊβάζ, των διωκόμενων Γιάννας Παπαδάκου & Κώστα Βαξεβάνη και του παρακολουθούμενου Θανάση Κουκάκη ακούστηκαν σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, απο τον Κώστα Αρβανίτη, την ημέρα μάλιστα που η Ελλάδα «γκρεμίστηκε» από την 70η στην 108η θέση (τελευταία από όλες τις χώρες της ΕΕ) του πίνακα Ελευθερίας του Τύπου των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς / The Left στη συζήτηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου δεν αρκέστηκε σε γενικές επισημάνσεις αλλά αναφέρθηκε ονομαστικά σε λειτουργούς του Τύπου. Επαγγελματίες για τους οποίους οι «απειλές για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης», όπως σημειώνεται και στον τίτλο της σημερινής συζήτησης είναι μια άγρια καθημερινή πραγματικότητα, μοιραία για κάποιους, και όχι ένας θεωρητικός φόβος.

Ολιγοπώλια και μεγιστάνες, έλεγχος των ΜΜΕ από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, εμπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας δημιουργούν ένα δυστοπικό σκηνικό για την Ενημέρωση στην Ευρώπη, ένα σκηνικό που στραγκαλίζει την Ελευθεροτυπία.

«Στην Ευρώπη πλανάται ένα μεγάλο ερώτημα, ποιος εξουσιάζει ποιον; Οι μεγιστάνες των ΜΜΕ μέσω του Τύπου την εκάστοτε πολιτική εξουσία; Ή η πολιτική εξουσία μέσω των ιδιοκτητών προσπαθεί να επιβάλει πολιτικές;» υπογράμμισε με έμφαση από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σκιαγραφώντας τις μεγάλες προκλήσεις για την Ενημέρωση.

«Ποια χώρα σας φέρνει στο μυαλό; Την Ουγγαρία; Την Πολωνία; Την Ελλάδα, την Ιταλία;» αναρωτήθηκε στη συνέχεια, για να υποστηρίξει πως το πρόβλημα δεν είναι μίας ή κάποιων λίγων χωρών, αλλά πως πρόκειται πλέον για «ένα νέο καθεστώς στην Ευρώπη και πρέπει να το δούμε πάρα πολύ σοβαρά».

Στην παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και μέλος της Επιτροπής LIBE δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα SLAPP αλλά και στην διαβόητη «Λίστα Πέτσα», ως εργαλεία εκφοβισμού και χειραγώγησης της ενημέρωσης, ενώ κλείνοντας ζήτησε νομοθετικά μέτρα για την εξασφάλιση της ελεύθερης και αχειραγώγητης λειτουργίας τους. 

«Λευτεριά στον Τεν Τεν», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στον φανταστικό ήρωα του γνωστού κόμικ, ενός συντηρητικού πλην έντιμου ρεπόρτερ, που στο σημερινό δυστοπικό τοπίο της Ενημέρωσης στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ θα ήταν αμφίβολο αν θα μπορούσε να βρει δουλειά σε κάποιο ΜΜΕ…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί