Ν. Ηγουμενίδης: Σε πλήρη εξέλιξη η τεκμηρίωση για την ανάδειξη των ιστορικών υδρόμυλων Κεφαλοβρυσίου

«Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πλέον η τεκμηρίωση του φακέλου για την ανάδειξη των ιστορικών υδρόμυλων Κεφαλοβρυσίου στη Βιάννο», σημειώνει σε σημερινή δήλωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του βουλευτή από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, τον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο Κεφαλοβρυσίου και την πρόσφατη απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή για τη διάσωση και ανάδειξη των δύο υδρόμυλων της περιοχής που σήμερα κινδυνεύουν λόγω παλαιότητας και εγκατάλειψης, ο βουλευτής τονίζει ότι «το ζήτημα έχει πλέον δρομολογηθεί και βρίσκεται σε καλό δρόμο. Με μέριμνα του Πολιτιστικού Συλλόγου, προχώρησε ο καθαρισμός του υδρόμυλου και του περιβάλλοντα χώρου, κατατέθηκε επικαιροποιημένο τοπογραφικό και η τεκμηρίωση πλέον είναι σε ένα πολύ καλό στάδιο. Σύντομα ο φάκελος θα βρίσκεται στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων το οποίο θα πρέπει να αποφανθεί για τον χαρακτηρισμό των μύλων ως μνημείων της νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης επισημαίνει ότι «διασώζονται σήμερα αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά δείγματα υδρόμυλων και έχουμε χρέος να τα προστατεύσουμε και να τα αναδείξουμε ως ιστορικά μνημεία». Ο βουλευτής τονίζει ότι «τους περισσότερους υδροαλευρόμυλους ανατίναξαν οι Γερμανοί κατακτητές εκ θεμελίων, και το μαρτυρικό Κεφαλοβρύσι καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς κατακτητές. Ο ένας μάλιστα από τους υδρόμυλους φέρει ακόμη και σήμερα το δωμάτιο με τις μυλόπετρες, τη κοφινίδα και το πηγάδι που πρέπει άμεσα να προστατευθούν ως ενιαίο σύνολο και ως νεώτερο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς».     

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί