Δεν πάει άλλο μ’ αυτή την πολιτική και την κυβέρνηση!- Μαζικές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά (φωτο-βίντεο)

Με τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι στην Αθήνα, απαιτώντας πολύ περισσότερα από μία σχεδόν συμβολική αύξηση στον κατώτατο μισθό. ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ πραγματοποιούν συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος, το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, πρωτοβάθμια σωματεία και εξωκοινοβουλευτική Αριστερά στα Προπύλαια.

Δείτε επίσης: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι της Κρήτης για την Πρωτομαγιά (φωτο)

Στη συγκέντρωση της πλατείας Κλαυθμώνος και την πορεία προς τη Βουλή συμμετείχε και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο:

Πρώτη χρονικά και με μεγάλη συμμετοχή έλαβε χώρα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα:

«Η μοναδικά σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι ο δρόμος της ταξικής πάλης. Αυτή κινεί τον τροχό της Ιστορίας μπροστά ως την πλήρη απελευθέρωση της εργατικής τάξης με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Καλό μήνα, καλή Πρωτομαγιά» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

(Με κόκκινες σημαίες και λάβαρα του ΠΑΜΕ γέμισαν τους Στύλους του Ολυμπίου Διός σωματεία και φορείς, το πρωί της Κυριακής)

«Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» το σύνθημα που ακούστηκε δυνατά, όταν για μερικά λεπτά η συγκέντρωση από την πλευρά της Πανεπιστημίου άνοιξε στα δύο για να περάσει ανάμεσα από τον κόσμο η μοτοπορεία των εργαζομένων στη «e-food» που λίγο πριν είχαν συγκεντρωθεί έξω από το μεγάλη Βρετανία.

Στον Πειραιά, η απεργιακή συγκέντρωση λαμβάνει χώρα στο Πασαλιμάνι. Τον τόνο της προετοιμασίας δίνουν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, που ήδη βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ και την εφαρμογή μέτρων προστασίας της υγιεινής και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, καθώς την Τετάρτη και την Πέμπτη «μέτρησαν» άλλο ένα σοβαρό εργατικό «ατύχημα» στον χώρο δουλειάς, που έβαλε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή συναδέλφου τους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσυγκεντρωση των Φοιτητικών Συλλόγων και των σωματείων του Δημοσίου στην Πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη.

Συγκέντρωση και πορεία στην Πάτρα

Με συγκέντρωση έξω από το εργατικό κέντρο της Πάτρας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, τιμήθηκε φέτος στην αχαϊκή πρωτεύουσα η Εργατική Πρωτομαγιά.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις διεκδικήσεις των εργαζόμενων, ενώ το εργατικό κέντρο ζητά, μεταξύ άλλων, «επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825 ευρώ κατώτερο μεικτό μισθό».

Επίσης, διεκδικεί «αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα κ.α.»

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, η οποία κατέληξε στην πλατεία Ψηλών Αλωνίων, όπου έχει προγραμματιστεί, συναυλία – αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά.

Τα αιτήματα

Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού με χρονοκαθυστέρηση και σαφώς υποδεέστερη των αναγκών των φτωχών και ευάλωτων εργαζομένων. «Μια αύξηση που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από το 2021. Μια αύξηση για την οποία ο πρωθυπουργός είχε προεκλογικά δεσμευθεί ότι θα είναι διπλάσια των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας (πάνω από 16%). Οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της κυβερνητικής επιλογής επιτρέπουν στην ακρίβεια να φτωχοποιήσει κοινωνικές ομάδες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για άμεσες αυξήσεις ώστε και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, μιλά από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ, σημειώνοντας ότι δεν δόθηκε καμία αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται επίσης σε δεκάδες πόλεις από Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, Ομοσπονδίες. με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες φέτος να διαδηλώνουν στη σκιά της «μεταπανδημικής» «κανονικότητας» αλλά και του νέου κραχ που έχει προκαλέσει η κρίση ακρίβειας στα νοικοκυριά. Στο επίκεντρο των καλεσμάτων οι κυβερνητικές πολιτικές, αντεργατικές και ανεπαρκείς, όπως αναφέρεται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναιμική αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά τις ευθύνες της για την επιδείνωση της κατάστασης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί