Λιμάνι Πειραιά: Η Cosco στήνει μηχανισμό απεργοσπασίας – Έστειλαν τα ΜΑΤ στους απεργούς λιμενεργάτες

Η Cosco έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό σήμερα, παραμονή Πρωτομαγιάς, για να σπάσει την απεργία των λιμενεργατών και μετέφερε με 4 πούλμαν 65 εργαζόμενους στον Πειραιά. Η κυβέρνηση συνέδραμε την απεργοσπασία με πλήθος αστυνομικών, κουκουλοφόρων και μη λιμενικών, με ΜΑΤ και κλούβες.

Η απεργοσπαστική επιχείρηση της COSCO το μόνο που «κατάφερε» ήταν να συγκεντρώσει όλους και όλους 65 εργαζόμενους, ύστερα από απεργοσπαστική επιχείρηση που στήθηκε στο Χαΐδάρι, απ’όπου μάζεψαν τους εργαζόμενους και τους επιβίβασαν σε 4 πούλμαν τα οποία έφτασαν στην COSCO συνοδευόμενα από κλούβες, τροχαία, περιπολικά της Άμεσης Δράσης και ΟΥΚάδες!

Όπως περιγράφει το 902.gr, λίγο πριν φτάσουν στην COSCO τα πούλμαν με τους 65 εργαζόμενους («οι μισοί πήγαν για δουλειά με το πιστόλι στον κρόταφο κλαίγοντας και με σκυμμένο το κεφάλι και οι άλλοι μισοί ήταν οι γνωστοί μπράβοι και τα τσιράκια της εταιρείας», όπως σημειώνεται) , «οι αμέτρητες δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ, ειδικές δυνάμεις του λιμενικού, ράμπο της Μονάδας υποβρύχιων αποστολών του λιμενικού) που βρίσκονται από τα χαράματα στο λιμάνι, σε πλήρη εξάρτηση και σε ετοιμότητα να χτυπήσουν, επιχείρησαν να περικυκλώσουν τους απεργούς και τους συγκεντρωμένους, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να περάσουν τα πούλμαν, δηλαδή ο απεργοσπαστικός μηχανισμός της COSCO και των εφοπλιστών. Δείχνοντας ξεκάθαρα για λογαριασμό ποιου και για ποιον δουλεύει το κράτος και οι μηχανισμοί του».

Η… πλήρης γκάμα των δυνάμεων καταστολής σήμερα στο Πειραιά

Με το πιστόλι στον κρόταφο και με την απειλή της απόλυσης ανάγκασαν εργαζόμενους να πάνε στο Χαϊδάρι και να επιβιβαστούν σε 4 πούλμαν, 65 άτομα κατήγγειλε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ. Σημείωσε ότι με το που είδαν τους συνάδελφους τους από την ΕΝΕΔΕΠ στο Χαΐδάρι, σκύψανε το κεφάλι και μπήκαν στο πούλμαν κλαίγοντας. Δεν τα βάζουμε μαζί τους τόνισε ο Μ. Μπεκρής. Δε βάζουμε απέναντί μας κανένα συνάδελφο, κανέναν εργάτη, κανέναν αδελφό μας. Είναι παλικάρια οι περισσότεροι από αυτούς. Έχουμε δουλέψει μαζί τους και τους ξέρουμε. Όταν θα τελειώσει η βάρδια τους το βράδυ, θα τους χειροκροτήσουμε και ξέρω ότι θα μείνουν μαζί μας, επεσήμανε.

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Η προσπάθεια τρομοκράτησης θα πέσει στο κενό

«Καταγγέλλουμε την παρουσία των δυνάμεων καταστολής στις πύλες της COSCO από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα παραμονή Πρωτομαγιάς», σημειώνει το ΕΚ Πειραιά και επισημαίνει:

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους απεργούς λιμενεργάτες οι οποίοι παλεύουν για τα αυτονόητα έπεσε για άλλη μια φορά στο κενό.

Οι λιμενεργάτες με την παλικαρισια στάση τους για άλλη μια φορά απέδειξαν ότι όσες Αύρες, ΜΑΤ, λιμενικούς, αστυνομία, ΔΙΑΣ, ΟΥΚ κι αν
επιστράτευσει η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάμψει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

Καλούμε την εργοδοσία της Cosco  και  των  υπόλοιπων εργολαβικών εταιριών να κάνουν δεκτά τα αιτήματα των εργαζομένων για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ένταξη τους στα ΒΑΕ, υπολογισμό νυχτερινών, Κυριακών κλπ προσαυξήσεων.

Τους λέμε η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Διαμηνύουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ποινικοποίησης και καταστολής των απεργιακών
κινητοποιήσεων που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι μέσα από μαζικές συνελεύσεις του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ θα πέσουν στο κενό. Η αλληλεγγύη των
εργαζομένων που εκφράζεται από το πρωί και όλο το προηγούμενο διάστημα προς τους λιμενεργάτες είναι το όπλο μας. Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη
των εργαζομένων ενάντια στην εκμετάλλευση.

Καλούμε τώρα αμέσως να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής από τις πύλες της Cosco και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων.
Δίνουμε όλοι ραντεβού στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά αύριο Κυριακή 1η Μάη στις 11:00 στο Πασαλιμάνι κι αμέσως
μετά στη συγκέντρωση των εργαζομένων στην Cosco. Αυτός ο αγώνας είναι όλων των εργαζομένων».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Παραμονή της Εργατικής Πρωτομαγιάς, χωρίς καμία ντροπή, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε να στραφεί ευθέως εναντίον του εργατικού κινήματος», σχολιάζει ο τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Νεκτάριος Σαντορινιός για την προσπάθεια να σπάσει η απεργία των λιμενεργατών στον Πειραιά. 

«Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ξεπέρασαν πια κάθε όριο. Αντί να είναι αυτή που θα διασφαλίζει την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, να εγγυάται την ένταξη των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα διασφαλίσουν εκατοντάδεςεργολαβικούς εργαζόμενους οι οποίοι δουλεύουν μέσα σε δύσκολες και επισφαλείς συνθήκες, η Κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί απερίσπαστη το δόγμα της καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων και επίθεσης σε όσους εργαζόμενους διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας», συνεχίζει και ζητά «να φύγουν τώρα τα ΜΑΤ από το ΣΕΜΠΟ και να αναληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες για την επαναφορά συνθηκών προστασίας των εργαζομένων, ελέγχου των μέτρων ασφαλείας, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, ένταξη των εργαζομένων στο Λιμάνι στα βαρέα και ανθυγιεινά».

Παραμονές της Εργατικής Πρωτομαγιάς, «η κυβέρνηση της ΝΔ κινητοποιεί τον κρατικό μηχανισμό, τα ΜΑΤ και τις ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού, για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να στηρίξουν το μηχανισμό, που έστησε η εργοδοσία με μεταφερόμενους απεργοσπάστες, έτσι ώστε να χτυπήσει μια επιτυχημένη απεργία με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων σ’ αυτήν», σχολιάζει το ΚΚΕ

Τέλος, καλεί «ο αγώνας των απεργών της COSCO να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων με την αλληλεγγύη και την πολύμορφη στήριξή του. Όχι μόνο γιατί είναι ένας αγώνας δίκαιος, αλλά και γιατί δείχνει ότι η εργατική τάξη, με την οργανωμένη πάλη της, μπορεί να ”κουρελιάσει” στην πράξη τους αντεργατικούς νόμους, την τρομοκρατία, τις αυταρχικές πρακτικές κράτους και εργοδοσίας». 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί