Η Δ.Α.Σ. Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου για την Πρωτομαγιά

Ανακοίνωση της Δ.Α.Σ. Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου για την Πρωτομαγιά:

Τιμάμε την εργατική πρωτομαγιά και τους αγωνιστές εργάτες που με αυτοθυσία όρθωσαν το ανάστημα τους για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα της τάξης μας. Τιμάμε αυτούς που παρά τα βασανιστήρια και τις φυλακές έγραψαν με τα δικά τους κόκκινα γράμματα την ιστορία των εργατικών αγώνων για την κατάκτηση του 8ώρου, την απελευθέρωση από την μισθωτή σκλαβιά και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
«Ο πάγος έσπασε» πριν από 136 χρόνια στο Σικάγο, «ο δρόμος χαράχτηκε» στην πορεία της ανατροπής και κάθε χρόνο την ίδια μέρα, όλοι οι εργαζόμενοι απεργούμε, διεκδικούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.
Είναι καθήκον να μην χαθεί το ουσιαστικό νόημα της Πρωτομαγιάς, να μην διατηρηθεί ως μια επέτειος και μια απλή αργία, όπως επιθυμούν οι αστοί και τα τσιράκια τους, αλλά ως ένα παράδειγμα από τις νικηφόρες μάχες του παρελθόντος ενάντια στην καταπίεση της εξουσίας του κεφαλαίου.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, στο ρεύμα, στα τρόφιμα. Αγωνιζόμαστε κόντρα στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που μέχρι σήμερα νομοθετούν για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Την στιγμή που η σεζόν έχει ξεκινήσει με το πόδι στο γκάζι για τις μεγάλες μονάδες, οι εργαζόμενοι ζούμε μια από τα ίδια. Εντατικοποίηση, δουλειά χωρίς ρεπό, μισθοί και δικαιώματα στον πάτο, κρούσματα και εργατικά ατυχήματα. Μια εβδομάδα μετά το Πάσχα και ακόμα πολλοί εργοδότες αρνούνται να καταβάλλουν το δώρο Πάσχα ή το ζητάνε πίσω!

Μόνο εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη και πρέπει να την αξιοποιήσουμε για να ζούμε και να δουλεύουμε όπως έχουμε ανάγκη. Οι κινητοποιήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα από σωματεία και μαζικούς φορείς είναι η εκκωφαντική απάντηση των εργαζομένων απέναντι σε όλα όσα βιώνουμε. Παρά την ηχηρή απουσία της Ομοσπονδίας και της πλειοψηφίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλλήλων από τις περισσότερες κινητοποιήσεις, η μαζικότητά τους δείχνει για άλλη μια φορά ότι είμαστε αποφασισμένοι και δε θα υποχωρήσουμε.
Αποδεικνύεται ότι δεν αρκεί να γίνονται «επετειακά» μια φορά το χρόνο συγκεντρώσεις, ούτε να βασιζόμαστε στους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού ελέγχους από κλιμάκια της υποστελεχωμένης και υποβαθμισμένης Επιθεώρησης Εργασίας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που καλούν σε συμβιβασμό, σε αποδοχή αυτής της κατάστασης, ή ρίχνουν απλά «τουφεκιές στον αέρα».
Η μόνη επιλογή απέναντι σε όλους αυτούς που με την στάση τους τροφοδοτούν με τον ιδρώτα και το αίμα μας τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και των μονοπωλιακών ομίλων είναι η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς. Η ενότητα και ο συντονισμός όλων των εργαζομένων με στόχο την ανατροπή, μέχρι να μπορούν οι εργαζόμενοι να κάνουν οι ίδιοι κουμάντο στο πλούτο που παράγουν.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες διεκδικώντας:
  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Υποχρεωτική εφαρμογή της Τοπικής Κλαδικής ΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και 5ημερο – 8ωρο σε όλο τον κλάδο, στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, στον επισιτισμό και στους διανομείς.
  • Να διασφαλιστούν ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν όλες οι θέσεις εργασίας και το εισόδημα όλων των εποχικών εργαζομένων με υποχρεωτική επαναπρόσληψη.
  • Επίδομα ανεργίας 600€ για όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επαναφορά του εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην 20ετία.
  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα των καμαριέρων, των μαγείρων, των σερβιτόρων, της λάντζας.
  • Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα
  • Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Η ίδια πολιτική αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που τσακίζει τη ζωή και τα δικαιώματά μας, είναι αυτή που εμπλέκει τη χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς με στόχο την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας – Ε.Ε, σε έναν πόλεμο στην Ουκρανία από τον οποίο οι μόνοι ηττημένοι είναι οι λαοί. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε κανένα στρατόπεδο ληστή. Είμαστε με τους λαούς και την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για:
  • Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα
  • Να μην χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδιά τους.
  • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.





ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022 – ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ,
την Κυριακή 1η Μάη, 10 π.μ., πλ. Ελευθερίας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί