Βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: «Να σταματήσει επιτέλους η αιματοχυσία στους οδικούς άξονες του νομού Ηρακλείου»

 Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα επικίνδυνα σημεία στους κάθετους στον ΒΟΑΚ οδικούς άξονες του νομού Ηρακλείου, προχώρησαν οι βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα δυστυχώς είναι συχνά στους δρόμους της Κρήτης. Στον Νομό Ηρακλείου είναι εντοπισμένα επικίνδυνα για τους οδηγούς σημεία, τόσο στον κάθετο άξονα Ηρακλείου – Βιάννου, όσο και στον κάθετο άξονα Τεφελίου – Πύργου – Χάρακα. 

Παρότι κατασκευή του ΒΟΑΚ έχει αναχθεί μείζον έργο, που αφορά τόσο την οδική ασφάλεια στην Κρήτη, όσο και τη διευκόλυνση της μετακίνησης από τη μία άκρη του νησιού στην άλλη, τα στοιχεία δείχνουν ότι και οι κάθετοι οδικοί άξονες θα πρέπει να βελτιωθούν ή να ανακατασκευαστούν. Ιδιαίτερα τα σημεία τους που, βάσει των στοιχείων, συμβαίνουν σοβαρά τροχαία με μεγάλη συχνότητα. 

Επιπλέον, σύμφωνα και με πρόσφατη ανακοίνωση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, προτείνεται η εκπόνηση ενός ειδικού masterplan, με πρώτο βήμα την αξιοποίηση του άρθρου 18 της Σύμβασης Παραχώρησης για τα Συμπληρωματικά Έργα του νέου Αεροδρομίου, όπως το οδικό δίκτυο σύνδεσης με το νέο Αεροδρόμιο και ειδικά ο άξονας ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ – ΒΙΑΝΝΟΣ που εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του έργου, τη σύντομη διαδικασία απαλλοτριώσεων και την άμεση ανάθεση του έργου.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να προβλεφθεί η επιβάρυνση και η αύξηση της κυκλοφορίας στους κάθετους άξονες που θα οδηγούν στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βελτίωσης του οδικού δικτύου, βάσει επικινδυνότητας, διελευσιμότητας, αλλά και προσβασιμότητας στο νέο αεροδρόμιο. 

Δεδομένων των παραπάνω οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν αν προτίθεται ο αρμόδιος Υπουργός  να προχωρήσει αφενός σε έναν συνολικό σχεδιασμό βελτίωσης του οδικού δικτύου του νομού Ηρακλείου βάσει των στοιχείων τροχαίων ατυχημάτων στον νομό και αφετέρου στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να υπάρχει ασφαλές οδικό δίκτυο από και προς το νέο αεροδρόμιο, βάσει της αναμενόμενης αύξησης χρήσης των συγκεκριμένων οδικών αξόνων. 

Τέλος, ρωτούν αν σκοπεύει ο Υπουργός να ενεργοποιήσει το άρθρο 18 της Σύμβασης Παραχώρησης του νέου Αεροδρομίου και το άρθρο 4 του προσαρτήματος 2 αυτής, που καθορίζει το οδικό δίκτυο σύνδεσης με το νέο Αεροδρόμιο, προκειμένου να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση του έργου Ηράκλειο – Αρκαλοχώρι – Βιάννος, να επισπευστούν οι διαδικασίες απαλλοτριώσεων και η άμεση ανάθεση του έργου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί