Σοκαριστική καταγγελία: Με ληγμένα φίλτρα η αιμοκάθαρση νεφροπαθών σε νοσοκομείο της Κρήτης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, καταγγέλλοντας ότι χρησιμοποιούνται ληγμένα φίλτρα για την αιμοκάθαρση ασθενών στο νοσοκομείο Χανίων. Η ομοσπονδία τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να έχουν χρησιμοποιηθεί.

Μάλιστα, για τα ληγμένα φίλτρα εδώ και τρεις μήνες διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση. Σε επαγρύπνηση δηλώνει ότι θα είναι η ΠΟΝ για να αποφευχθεί ενδεχόμενη προσπάθεια «κουκουλώματος» της υπόθεσης. Διαμαρτυρόμενη για σειρά παρατυπιών σε βάρος των νεφροπαθών, η ομοσπονδία ζητά από τον υπουργό Υγείας το «κεφάλι» του νυν διευθυντή της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και της διοίκησης του νοσοκομείου, τονίζοντας ότι «φέρουν ακέραια την ευθύνη για τα τεκταινόμενα».

Η ομοσπονδία καταγγέλλει ότι και στο παρελθόν έχουν καταγραφεί ανάλογα φαινόμενα στο εν λόγω νοσοκομείο: Το 2016 σε διαγωνισμό για την προμήθεια ενός είδου μόνο φίλτρου αιμοκάθαρσης,χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι διαφορετικές ανάγκες ασθενών, είχε προτιμηθεί, η πρόταση εκείνου με την χαμηλότερη τιμή παρά τις σαφείς προδιαγραφές που είχε θέσει η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία. Για την αγορά των κινέζικων φίλτρων είχε αντιδράσει τότε ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης. Αιχμές αφήνει η ομοσπονδία ότι η συγκεκριμένη αγορά χρησιμοποιήθηκε για να «πέσουν» οι τιμές των φίλτρων αιμοκάθαρσης στο Παρατηρητήριο Τιμών, προκαλώντας «τραγέλαφο» στις προμήθειες φίλτρων αιμοκάθαρσης. Επιπλέον, χρειάστηκε η παρέμβαση της ΠΟΝ για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε το 2019 με κριτήριο πάλι την χαμηλή τιμή για την παραγγελία 2.110 φίλτρων αυτή τη φορά με άλλο είδος μεμβράνη. Ωστόσο, είχε παραγγελθεί δυσανάλογα μεγάλη ποσότητα και ενδεχομένως έτσι εξηγείται η λήξη σήμερα των φίλτρων.

Καχυποψία προκαλεί στην ΠΟΝ το γεγονός ότι η διοίκηση του νοσοκομείου ανέμειξε νεφροπαθείς στη διένεξη νυν διευθυντή της ΜΤΝ, χωρίς την άδεια του τοπικού συλλόγου, με άλλο ιατρό, ο οποίος μετατέθηκε από άλλο επαρχιακό νοσοκομείο στο οποίο ήταν συντονιστής διευθυντής και διεκδικούσε την θέση του διευθυντή της ΜΤΝ. Τότε δε η ΠΟΝ αναγκάστηκε να παρέμβει στο Υπουργείο Υγείας με κοινοποίηση στην ΕΝΕ και τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων αλλά καθώς και την ΕΣΑμεΑ, εκφράζοντας την αντίδρασή της στην χρησιμοποίηση ασθενών σε θέματα που δεν τους αφορούν αλλά πρέπει να τα επιλύει η Πολιτεία.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί