Γκουτέρες: Η Μαριούπολη είναι «μια κρίση μέσα στην κρίση»- Όλες οι εξελίξεις στην Ουκρανία

Η Μαριούπολη είναι «μια κρίση μέσα στην κρίση», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα στο Κίεβο με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εκκενώσουμε τους ανθρώπους από το χαλυβουργείο Azovstal της Μαριούπολης», είπε αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα «εισέλθει σε κανένα σχόλιο που θα μπορούσε να υπονομεύσει αυτή την πιθανότητα». Ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ακόμα ότι είχε «έντονες συζητήσεις» με τον πρόεδρο Ζελένσκι για να γίνει πραγματικότητα η εκκένωση της Μαριούπολης.

Ο Γκουτέρες ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι κακός και επανέλαβε ότι η ρωσική εισβολή συνιστά «παραβίαση» τόσο του ουκρανικού εδάφους όσο και του καταστατικού του ΟΗΕ. Τόνισε εξάλλου ότι ο ΟΗΕ συνεχίζει να αγωνίζεται για πλήρη κατάπαυση του πυρός και ανέφερε ότι η επισιτιστική βοήθεια του ΟΗΕ έχει φτάσει ήδη σε περισσότερους από δύο εκατομμύρια Ουκρανούς.

Απ’ την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι η «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από τη Ρωσία είναι ένα από τα κύρια πράγματα που συζήτησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Ανέφερε ακόμα ότι μίλησαν για το πώς να σώσουν ανθρώπους από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στην πολιορκημένη Μαριούπολη. «Εμπιστεύομαι και πιστεύω -όπως πολλοί συγγενείς αυτών των ανθρώπων που έχουν αποκλειστεί στο Azovstal- ότι ο γενικός γραμματέας και εμείς θα μπορέσουμε να έχουμε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα». Και ο Ζελένσκι ζήτησε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ για την Ουκρανία.

Ο Γκουτέρες επισκέφθηκε νωρίτερα την Ιρπίν, την Μποροντιάνκα και την Μπούτσα και επιθεώρησε έναν ομαδικό τάφο. «Όταν κοιτάζουμε αυτό τον φρικτό χώρο, βλέπω πόσο σημαντικό είναι να έχουμε μια ολοκληρωμένη έρευνα και να αποδώσουμε ευθύνες», δήλωσε από τη Μπούτσα, το προάστιο του Κιέβου όπου οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους στρατιώτες ότι σφαγίασαν αμάχους όταν είχαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη τον Μάρτιο.

Επίσης, ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να «δεχθεί να συνεργαστεί» με την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου που ενδέχεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Με μια ματιά οι βασικές εξελίξεις της ημέρας, από την ΕΦ.ΣΥΝ.

  • Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι επέβαλε απαγόρευση εισόδου σε περίπου 600 Καναδούς, μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, εξαιτίας των «εχθρικών ενεργειών» της ηγεσίας της χώρας.
  • Ένας Βρετανός σκοτώθηκε στην Ουκρανία ενώ ένας άλλος αγνοείται, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News επικαλούμενο το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο Βρετανοί πολίτες πολεμούσαν κατά των ρωσικών δυνάμεων ως εθελοντές.
  • Δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δύο μαρτυρίες.
  • Η Μόσχα υποστηρίζει ότι κατέστρεψε 6 αποθήκες όπλων και καυσίμων στην Ουκρανία.
  • Η Ρωσία παρέδωσε 33 Ουκρανούς στρατιώτες, μεταξύ των οποίων 13 αξιωματικούς, στο πλαίσιο της ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου με την Ουκρανία, δήλωσε η Ουκρανή αναπληρώτρια πρωθυπουργός Ιρίνα Βερεσούκ, χωρίς να αναφέρει τον αριθμό των Ρώσων που αντηλλάγησαν.
  • Καταστράφηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς το χειρουργείο του νοσοκομείου εκστρατείας στην περιοχή του Αζοφστάλ, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom, επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του τάγματος Αζόφ.
  • Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να διατηρήσει την υποστήριξη που παρέχει στην Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας για χρόνια, περιλαμβανομένης βοήθειας στο Κίεβο ώστε να μετακινηθεί από όπλα της σοβιετικής εποχής σε σύγχρονα δυτικά όπλα και συστήματα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
  • Σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε «έτοιμος να πάρει την πρωτοβουλία για να τερματιστεί ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και να χρησιμεύσει ως μεσολαβητής στον δρόμο της ειρήνης», ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.
  • Προκαταρκτική έρευνα σε βάρος δέκα Ρώσων στρατιωτών που θεωρούνται ύποπτοι για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Μπούτσα ξεκίνησε η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας.
  • Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαιρέτισε την απόφαση που έλαβε σήμερα το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο σχετικά με την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία.
  • Η παράδοση όπλων στην Ουκρανία «απειλεί την ασφάλεια» της Ευρώπης, εκτίμησε το Κρεμλίνο μετά τη νέα έκκληση της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας να δοθούν περισσότερα βαρέα όπλα και αεροπλάνα στο Κίεβο.
  • Η Ρωσία δεν έχει λάβει ακόμη μια απάντηση από την Ουκρανία σχετικά με τις τελευταίες προτάσεις της για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
  • Η Μόσχα κατηγορεί τον ΟΑΣΕ ότι παραδίδει πληροφορίες στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.
  • Τα πτώματα 1.150 αμάχων έχουν ανακαλυφθεί στην περιφέρεια του Κιέβου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και το 50%-70% από αυτά φέρουν τραύματα από σφαίρες που έχουν προκληθεί από μικρά όπλα, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία του Κιέβου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί