Ευρωκοινοβούλιο: Σε θέση κατηγορούμενου η κυβέρνηση για διώξεις σε δημοσιογράφους και Τουλουπάκη

Σε θέση άμυνας και απολογούμενη βρέθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνεδρίαση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Πρόκειται για ακρόαση της υποεπιτροπής για το Κράτος Δικαίου της Επιτροπής Δημοκρατικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εντύπωση προκάλεσε η απουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αλλά και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει η ΝΔ. Όπως σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Αρβανίτης, μιλώντας Στο Κόκκινο, δημιούργησε ενόχληση η απουσία Τσιάρα καθώς είναι η δεύτερη φορά που καλείται και δεν εμφανίζεται.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Λόγω της μεγάλη σημασίας της, η συνεδρίαση έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ακόμη και για τους ευρωβουλευτές που δεν συμμετέχουν στην επιτροπή Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το tvxs.gr, οι ευρωβουλευτές ρώτησαν τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, όπως οι διώξεις δημοσιογράφων και δικαστικών που ερεύνησαν το σκάνδαλο Novartis, η ελευθεροτυπία και οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων αλλά και οι απειλές κατά των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Αναφέρθηκαν επίσης στην οδηγία για την προστασία τους, την οποία παρά τις πιέσεις της Κομισιόν, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην εφαρμόζει.

Στη συνεδρίαση είχε κληθεί και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, που ερευνούσε το σκάνδαλο Novartis μέχρι που καταργήθηκε η θέση της και από τις αρχές Φεβρουαρίου είναι κατηγορούμενη για την ίδια υπόθεση. Η κ Τουλουπάκη παρουσίασε την ιστορία του σκανδάλου, υπογραμμίζοντας ότι η δίωξή της είναι πολιτική, και ότι υπάρχουν έγγραφα που το αποδεικνύουν, τα οποία προσφέρθηκε να διαθέσει στους ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Π. Αλεξανδρής ισχυρίσθηκε πως το αίτημα του ελληνικού κράτους για αποζημίωση από την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis είναι έτοιμο και μπορεί να κατατεθεί μέχρι και αύριο. Κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της κας Τουλουπάκη, που διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να θεωρείται σκευωρός και την ίδια στιγμή να χρησιμοποιούνται τα πορίσματά της για την προετοιμασία του αιτήματος της αποζημίωσης.

Παράλληλα, ο κ. Αλεξανδρής δήλωσε πως αύριο Παρασκευή θα δοθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της οδηγίας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την ενσωμάτωσή της έχει παρέλθει από το Δεκέμβριο του 2021 και ότι η Κομισιόν έχει ήδη προβεί σε προειδοποιήσεις, όπως ενημέρωσε πρόσφατα η αρμόδια Επίτροπος, Βέρα Γιούροβα, με απάντησή της σε ερώτηση του Στ. Κούλογλου.

Κατά τις ίδιες πηγές, ύστερα από έντονες πιέσεις να δώσει εξηγήσεις για την περίπτωση της παρακολούθησης Κουκάκη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ισχυρίστηκε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν παρακολουθεί κανέναν. Στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι γίνονται παρακολουθήσεις για τις οποίες αποφασίζει η Δικαιοσύνη, εάν το κρίνει απαραίτητο

Ωστόσο, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, έγινε σαφές στους μετέχοντες της ακρόασης, ότι οι Βρυξέλλες έχουν ενοχληθεί πολύ από την κατάσταση της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα, την λίστα Πέτσα, τη δολοφονία Καραϊβάζ. Μερικοί ευρωβουλευτές δεν δίστασαν να παραλληλίσουν τη χώρα μας με την Ουγγαρία, επισημαίνοντας πως δεν γίνεται να στρέφεται η ΕΕ κατά της Βουδαπέστης αλλά να αγνοεί τα ίδια ατοπήματα της Αθήνας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί