Συνάντηση Ουκρανίας- Ρωσίας για άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων προτείνει ο ΟΗΕ

Κοινή συνάντηση Ουκρανίας – Ρωσίας αιτήθηκε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Το αίτημα που απηύθυνε ο Γκουτέρες στις δύο αντιμαχόμενες δυνάμεις αντανακλά σε στη γενικότερη προσπάθεια οι δύο χώρες να εργαστούν υπό τον συντονισμό του ΟΗΕ με σκοπό το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων.

«Πρότεινα τη δημιουργία μιας ομάδας επαφής που θα απαρτίζεται από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να αναζητήσει τις πιθανότητες ανοίγματος ανθρωπιστικών διαδρόμων», δήλωσε ο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Αναφερόμενος στην άμεση αναγκαιότητα για δημιουργία «πραγματικά ασφαλών και αποτελεσματικών» διαδρόμων σημείωσε πως είναι κάτι που «χρειαζόμαστε επειγόντως» προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι, ενώ υπογράμμισε πως τα Ηνωμένα Έθνη είναι «έτοιμα να κινητοποιήσουν πλήρως τους ανθρώπινους και υλικοτεχνικούς πόρους τους για να βοηθήσουν να σωθούν ζωές στη Μαριούπολη».

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών εκδήλωσε «ανησυχία» για «τις επαναλαμβανόμενες αναφορές που κάνουν λόγο για πιθανά εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία. Ενώ δεν απόφυγε να γνωστοποιήσει την προσωπική του εκτίμηση λέγοντας πως «χρειάζεται να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα».

Την ίδια ώρα ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ σε δήλωση που παραχώρησε στην εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta ανέφερε πως η πολιτική της Δύσης και της ουκρανικής κυβέρνησης οδηγεί στον διαμελισμό της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε πως με την πολιτική που ακολουθεί η Δύση και η κυβέρνηση του Κιέβου η Ουκρανία θα καταρρεύσει και θα δημιουργηθούν πολλά κράτη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί