Νέος γύρος διπλωματικών κινήσεων, ενώ οι βόμβες πέφτουν βροχή

Πάσχα μέσα στη φωτιά του πολέμου για τους Ουκρανούς, την ώρα που τα ρωσικά χτυπήματα συνεχίζονται, ενώ ξένοι αξιωματούχοι ξεκινούν νέο κύκλο επαφών.

Έωλες προσπάθειες για διπλωματική σύγκλιση αναμένονται τις επόμενες ημέρες για το καυτό ζήτημα του ρωσοουκρανικού πολέμου, την ώρα που ο εορτασμός του Πάσχα βρίσκει εκατομμύρια στα «χαρακώματα» του πολέμου, ο οποίος συμπληρώνει δύο μήνες σήμερα.

Άντονι Μπλίνκεν και Αντόνιο Γκουτέρες θα πραγματοποιήσουν μπαράζ επαφών, την ώρα που καμία πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις αποκλιμάκωσης, ενώ η Ρωσία εντείνει το σφυροκόπημα στις ανατολικές και νότιες περιοχές.

Εάν πέσουν οι μαχητές οι διαπραγματεύσεις σταματούν

Ο Ουκρανός πρόεδρος διεμήνυσε για ακόμη μια φορά ότι η Μαριούπολη αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση του Κιέβου, προειδοποιώντας πως εάν σκοτωθούν οι μαχητές που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ, οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα σταματήσουν.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρομοίασε ακόμη μια φορά τις ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν με τους Ναζί, μιλώντας για «στρατόπεδα συγκέντρωσης» στα οποία οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνουν αμάχους και στη συνέχεια τους στέλνουν αναγκαστικά στη Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν συγκεκριμένους χώρους όπου πραγματοποιούν «φιλτράρισμα» συλληφθέντων με στόχο να ξεχωρίσουν άμαχο πληθυσμό από μαχητές του Αζόφ ή και άλλους που σχετίζονται με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Β. Ζελένσκι έκανε, ακόμη, λόγο για εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη, υποστηρίζοντας ότι ανακαλύφθηκαν ομαδικοί τάφοι στην περιοχή, ενώ καταδίκασε το χθεσινό χτύπημα στην Οδησσό κατά το οποίο, όπως ανέφερε, σκοτώθηκε κι ένα βρέφος τριών μηνών.

Διαλυμένα οχήματα και κατεστραμμένα κτίρια παντού στη Μαριούπολη
 (AP Photo/Alexei Alexandrov)

Επαφές Μπλίνκεν και Γκουτέρες

Σήμερα στην Ουκρανία καταφθάνει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, μαζί με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, με τους δύο αξιωματούχους να έχουν, όπως ανακοίνωσε ο Ζελένσκι, επαφές με την ουκρανική ηγεσία στο Κίεβο. 

Η Ουάσινγκτον, πάντως, δεν έχει, προς το παρόν, επιβεβαιώσει το ταξίδι των κορυφαίων αξιωματούχων.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα βρίσκεται αύριο Δευτέρα στην Τουρκία, προτού ταξιδέψει στη Μόσχα και στο Κίεβο εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ανέφεραν χθες Σάββατο οι υπηρεσίες του.

«Ο γενικός γραμματέας θα μεταβεί στην Άγκυρα, στην Τουρκία, όπου, την 25η Απριλίου, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», αναφέρει η λακωνική ανακοίνωση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ.

Ο κ. Γκουτέρες θα πάει κατόπιν στη Μόσχα (την Τρίτη) και στο Κίεβο (την Πέμπτη) για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής.

Σφοδρές μάχες μαίνονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ δεκάδες άμαχοι και στρατιωτικοί παραμένουν παγιδευμένοι σε χαλυβουργία στο λιμάνι της Μαριούπολης, νότια, που έχει σχεδόν σβηστεί από τον χάρτη.

Δυνάμεις αυτονομιστών στο Ντονέτσκ μοιράζουν ανθρωπιστική βοήθεια και τρόφιμα σε περιοχή της Μαριούπολης που ελέγχεται από τους φιλορώσους. 
 (AP Photo/Alexei Alexandrov)

Χθες Σάββατο ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε έντονα την απόφαση του κ. Γκουτέρες να πάει αρχικά στη Μόσχα και μετά στο Κίεβο, υποστηρίζοντας πως δεν βλέπει «καμιά δικαιοσύνη και καμία λογική σε αυτή τη σειρά».

«Ο πόλεμος γίνεται στην Ουκρανία, δεν υπάρχουν πτώματα στους δρόμους της Μόσχας. Το λογικό θα ήταν να έρθει πρώτα στην Ουκρανία, να δει τον κόσμο εδώ κάτω, τις συνέπειες της κατοχής», είπε σε αγανακτισμένο τόνο ο κ. Ζελένσκι.

Η Τουρκία προσπαθεί να διαπραγματευτεί για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη και έχει φιλοξενήσει συναντήσεις ρώσων και ουκρανών διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων χωρών στην Αττάλεια.

Η Άγκυρα προσπαθεί το τρέχον διάστημα να οργανώσει σύνοδο του κ. Ζελένσκι και του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν, αν και τούρκοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως η πιθανότητα να γίνει αυτή η συνάντηση μοιάζει επί του παρόντος ισχνή.

Σημαντικές εξελίξεις με μια ματιά

  • Πασχαλιάτικο μήνυμα Ζελένσκι: Καμία κακία δεν θα καταστρέψει τη χώρα μας. Θα ξεπεράσουμε τους σκοτεινούς καιρούς και σήμερα εγώ –όπως και οι περισσότεροι από εμάς—δεν φορώ φωτεινά χρώματα, αλλά πολεμάμε για μια φωτεινή ιδέα.
  • Ο κορυφαίος Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχάιλο Ποντόλιακ ζήτησε για σήμερα μια μεγάλη πασχαλινή εκεχειρία, καλώντας τη Μόσχα σε κατάπαυση πυρός και άνοιγμα μεγάλου ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαριούπολη για την μεγάλη γιορτή των Ορθοδόξων. 
  • Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς στο Λουγκάνσκ, ενώ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο Ντνιπροπετρόφσκ. Οι Ουκρανοί, πάντως, υποστηρίζουν ότι έχουν απωθήσει αυτή την εβδομάδα πολλές ρωσικές επιθέσεις στη γραμμή του πυρός στο Ντονμπάς.
  • Η Ελβετία έχει καθυστερήσει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία από τη Γερμανία εμποδίζοντας την επανεξαγωγή ελβετικής κατασκευής πυρομαχικών για τα στρατιωτικά οχήματα Marder τα οποία θέλει να αποκτήσει το Κίεβο, ανέφερε η ελβετική εφημερίδα SonntagsZeitung.
  • Η είδηση γίνεται γνωστή την ώρα που ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις επειδή η κυβέρνησή του δεν έχει προσφέρει βαρέα όπλα στην Ουκρανία προκειμένου να τη βοηθήσει να απωθήσει την επίθεση της Ρωσίας.
  • Η Ουκρανία ζήτησε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να μεριμνήσει για να εξασφαλιστεί η κάλυψη του «μεγάλου καταλόγου του εξοπλισμού» τον οποίο έχει ανάγκη για τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι χθες Σάββατο. Ανάμεσα στα είδη που ζήτησε το Κίεβο είναι μετρητές ραδιενέργειας, προστατευτικός εξοπλισμός, εργαλεία πληροφορικής, γεννήτριες ντίζελ και άλλα συστήματα εξασφάλισης της παροχής ενέργειας, εξήγησε.
  • Η Πολωνία προμήθευσε την Ουκρανία με όπλα αξίας 1,5 δισεκ. ευρώ για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. «Ως σήμερα, η Πολωνία έχει μεταβιβάσει στον ανατολικό μας γείτονα στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας περίπου 7 δισεκ. ζλότι, δηλαδή 1,6 δισεκ. δολαρίων», είπε ο κ. Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια συνάντησής του στην Κρακοβία (νότια) με τον ουκρανό ομόλογό του Ντένις Σμίχαλ. «Ο εξοπλισμός αυτός σώζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Ευρώπης», επιχειρηματολόγησε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί