Η μάχη των γαλλικών εκλογών και οι ανησυχίες

Στην κάλπη προσέρχονται σήμερα οι Γάλλοι πολίτες, για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας: Εμάνουελ Μακρόν ή Μαρίν Λεπέν;

Μπορεί οι περισσότεροι υποψήφιοι στον πρώτο γύρο των εκλογών να έχουν δηλώσει τη στήριξή τους στον Μακρόν, ωστόσο αναλυτές αναφέρουν πως η ισορροπία δυνάμεων δεν είναι όπως πριν από 5 χρόνια, όταν ο Μακρόν είχε πετύχει μια μεγάλη νίκη έναντι της Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, με 33 μονάδες διαφορά.

Πλέον, το λεγόμενο «Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά» έχει εξασθενίσει, ενώ πολλοί Γάλλοι αρνούνται να επιλέξουν «μεταξύ δύο κακών». «Δεν είναι κανείς καλύτερος από τον άλλο. Όταν ακούω ότι δεν πρέπει να δώσεις την ψήφο σου στην ακροδεξιά, δεν βλέπω σε ποιον πρέπει να δώσεις την ψήφο σου», δήλωσε ένας ψηφοφόρος στο Euronews.

Ενδεικτική είναι και η δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ, ο οποίος δήλωσε στις 19 Απριλίου ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως ο Μακρόν θα κερδίσει στις εκλογές. Παρόμοια άποψη είχαν και άλλοι σύμμαχοι του Μακρόν.

Ωστόσο, δημοσκόπηση των Opinionway-Kea Partners για την Les Echos και το Radio Classique, υποστήριζε πως ο Εμάνουελ Μακρόν θα είναι ο νικητής των εκλογών, εξασφαλίζοντας το 56% των ψήφων. Πάντως, έρευνα του Ifop έδειξε ότι μόνο το 35% των Γάλλων θεωρούσαν πως ο Μακρόν αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες τους, έναντι ποσοστού 60% για την Λεπέν.

Τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι του Μελανσόν;

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ο υποψήφιος της Αριστεράς, ο οποίος ήρθε τρίτος, με ποσοστό 22% και πρώτος μεταξύ των νέων, αν και απέφυγε να στηρίξει ευθέως τον Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε τους ψηφοφόρους του να μη δώσουν ούτε μια ψήφο στη Λεπέν. «Γνωρίζουμε ποιον δεν θα ψηφίσουμε ποτέ. Να μην στηρίξετε την Λεπέν. Να μην υπάρξει ούτε μία ψήφος υπέρ της Λεπέν στον δεύτερο γύρο», τόνισε.

Ερώτημα λοιπόν προκαλεί η συμπεριφορά των ψηφοφόρων του. Σύμφωνα με κυλιόμενη δημοσκόπηση του γαλλικού Ινστιτούτου Ifop, στις 13 Απρίλιου το 33% των ψηφοφόρων του Μελανσόν δήλωνε ότι θα ψηφίσει Μακρόν, ενώ το 44% προσανατολιζόταν στην αποχή.

Σύμφωνα επίσης με μια ακόμη δημοσκόπηση, αυτή της BVA στις 15 Απριλίου, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του αριστερού υποψηφίου Ζαν-Λικ Μελανσόν σκεφτόταν είτε να απέχει (30%), είτε να ψηφίσει λευκό (22%). Όμως, αυτοί που θα πάνε να ψηφίσουν, είναι πολύ πιο πιθανό να ψηφίσουν υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν (30%) παρά υπέρ της Μαρίν Λεπέν (18%).

Ντιμπέιτ Μακρόν – Λεπέν: Νικητές και χαμένοι

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, οι δύο υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως η οικονομία, η ενέργεια, το συνταξιοδοτικό, οι διεθνείς εξελίξεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, αλλά και η θρησκεία.

Όσον αφορά την οικονομία, η Λεπέν δήλωσε πως θέλει να «επιστρέψει στους Γάλλους τα χρήματά τους», εν μέρει μέσω της μείωσης των φόρων. Ο Μακρόν απάντησε πως «στα 22 μέτρα του προγράμματός σας δεν υπάρχει καν η λέξη “ανεργία”. Είναι αναγνώριση μιας καλής δουλειάς τα τελευταία πέντε χρόνια». Στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, η Μαρίν Λε Πεν είπε ότι συμφωνεί με όλες τις κινήσεις του Εμανουέλ Μακρόν, εκτός από το εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια, γιατί όπως τόνισε «θα πλήξει τους Γάλλους πολίτες».ADVERTISING

Όσον αφορά την ΕΕ, η Λεπέν κατηγόρησε τον Μαρκόν πως είναι πολύ «ευρωκεντρικός», τονίζοντας πως η ίδια δεν θέλει να βγει από την Ένωση, αλλά να την μεταρρυθμίσει. Σχετικά με το συνταξιοδοτικό, η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε «αφόρητη αδικία» την συνταξιοδότηση στα 65 έτη που επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι αν εκλεγεί, οι Γάλλοι θα μπορούν να φύγουν από την εργασία τους σε ηλικία «μεταξύ 60 και 62 ετών». Απαντώντας ο Μακρόν είπε ότι θέλει «να διατηρήσει αυτόν τον θησαυρό που είναι το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα».

Αν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις έδειξαν πως ο Μακρόν ήταν πιο πειστικός, πρέπει να σημειωθεί πως συγκεντρώνει χαμηλότερα νούμερα σε σχέση με το 2017. Ειδικότερα, η στιγμιαία δημοσκόπηση («sondage flash») του ινστιτούτου Elabe για τον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 650 τηλεθεατών 18 ετών και άνω έδειξε πως το 59% έκρινε ότι ο φιλελεύθερος Μακρόν ήταν πιο πειστικός από την ακροδεξιά Λεπέν. Σε ανάλογη έρευνα το 2017, ο Μακρόν είχε σημειώσει πιο καθαρό προβάδισμα με 63%. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως η έρευνα του Elabe έδειξε πως το 50% των τηλεθεατών θεώρησε ότι ο κ. Μακρόν φάνηκε αλαζόνας.

Θα «καταστρέψει» την Ευρώπη η Λεπέν;

Μια ενδεχόμενη επικράτηση της Λεπέν,
Αναλυτές και ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νίκης στης Λεπέν. Η Γαλλία έχει κομβικό ρόλο στην ΕΕ και εκτιμάται πως η επικράτηση της ακροδεξιάς υποψηφίου θα μπορούσε να αποδειχθεί «καταστροφική» για την Ένωση. Μπορεί πλέον να έχει εγκαταλείψει την ιδέα για απομάκρυνση από το μπλοκ, ωστόσο μάλλον θα προσπαθήσει να το αλλάξει «εκ βάθρων», αφισβητώντας βασικούς πυλώνες, μια στρατηγική που οι αντίπαλοί της ονόμασαν «Frexit in all but name».

Ειδικότερα, η Λεπέν θα επιδιώξει να διεξάγει δημοψήφισμα για νόμο για την «ιθαγένεια, την ταυτότητα και τη μετανάστευση» που θα τροποποιούσε το Σύνταγμα ώστε να επιτρέψει μια «εθνική προτεραιότητα» για τους Γάλλους πολίτες στην απασχόληση, τα επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης και τη στέγαση – ένα μέτρο ασύμβατο τους κοινοτικούς κανόνες της ελεύθερης κυκλοφορίας. Θεωρείται πως η παραδοσιακή θέση του κόμματός της μέχρι πρότινος, για έξοδο από την ΕΕ, και οι συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο, συνέβαλαν στην ήττα της το 2017. Πλέον η στρατηγική της έχει αλλάξει, όπως και το όνομα του κόμματος.

Από την άλλη, η εφημερίδα Le Figaro σημείωνε πως εάν ο Μακρόν θέλει να κερδίσει, στο διάστημα που τον χώριζε από την κάλπη της 24ης Απριλίου, θα έπρεπε να σβήσει την εικόνα του προέδρου των πλουσίων και να την αντικαταστήσει από την εικόνα ενός προέδρου προσεκτικού και προστατευτικού που βρίσκεται κοντά στον απλό πολίτη. Μένει να φανεί αν το πέτυχε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί