Δ. Τζανακόπουλος: Οι 5+1 προγραμματικές δεσμεύσεις του Αλ. Τσίπρα, όπως ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

«Είμαστε ένα κόμμα ανοιχτό, δημοκρατικό αλλά και ένα κόμμα που ξέρει να συνθέτει», επεσήμανε ο Δ. Τζανακόπουλος, γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σε συνέντευξή του, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η κρίσιμη μεταβλητή, αυτή που τελικά θα καθορίσει τα διλήμματα και τις εξελίξεις, θα είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

«Οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν πολιτικές αποφάσεις που θα δίνουν παράταση χρόνου και ελπίδες στη Δεξιά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη», τονίζει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Real News». «Η κρίσιμη μεταβλητή, αυτή που τελικά θα καθορίσει τα διλήμματα και τις εξελίξεις, θα είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» στις εκλογές, σημειώνει και υπογραμμίζει ότι «οι 5+1 προγραμματικές δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα, όπως αυτές ανακοινώθηκαν από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αποτελούν τη βάση για την προγραμματική και πολιτική σύγκλιση των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου για την προοδευτική διακυβέρνηση».

Αναλυτικά, η συνέντευξη: 

Οι 5+1 δεσμεύσεις είναι άμεσα δημοσιονομικά και θεσμικά εφαρμόσιμες;

Οι 5+1 προγραμματικές δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα, όπως αυτές ανακοινώθηκαν από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πρέπει να συμφωνήσουμε κατ’ αρχάς ότι αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την αντιστροφή της πορείας φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας και την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας προς όφελος των πολλών. Και, ταυτόχρονα, αποτελούν τη βάση για την προγραμματική και πολιτική σύγκλιση των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου για την προοδευτική διακυβέρνηση. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, φορολόγηση και διανομή στους καταναλωτές των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, ρύθμιση χρεών μικρομεσαίων και αγροτών, ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας, στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης αλλά και στεγαστική πολιτική για τη νέα γενιά δεν μπορούν να θεωρούνται πολυτέλεια στην Ελλάδα του 2022. Το θέμα δεν είναι, λοιπόν, ότι δεν είναι δημοσιονομικά ή θεσμικά εφικτές, αλλά ότι η σημερινή κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν τις θέτει ως προτεραιότητα, καθώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων, της μεγάλης εργοδοσίας, του καρτέλ ενέργειας, των ολιγαρχών του Τύπου. Οι περισσότερες από αυτές, εξάλλου, όχι μόνο δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, αλλά αντίθετα θα δώσουν ανάσα στην ελληνική οικονομία.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η μαζική εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση στις 15 Μαΐου θα είναι μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει και ότι ο εφιάλτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει. Θέτετε ποσοτικό στόχο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 36% σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις έχοντας περίπου 24.000 μέλη. Σήμερα ήδη έχουμε υπερδιπλασιάσει τις δυνάμεις μας, καθώς έχουμε 62.000, και το Συνέδριο μας, έστειλε ήδη το μήνυμα ενός κόμματος ισχυρού, μαζικού, έμπειρου και έτοιμου να αναλάβει στα δύσκολα τις τύχες της χώρας μετά τις διαδοχικές αποτυχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αποτυχίες στην πανδημία, στην κρίση ακρίβειας, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, στην εξωτερική πολιτική. Οι εκλογές, επομένως, στις 15 Μάη για τον Πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος θέλουμε να ισχυροποιήσουν αυτό το πολιτικό μήνυμα του Συνεδρίου μας, να το μεταφέρουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Και καλούμε κάθε πολίτη, κάθε δημοκράτη, κάθε αριστερό να γίνει στις 15 Μάη μέλος του κόμματος, να ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα και να στρατευτεί στη μάχη για να πέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να διαμορφωθεί μια προοδευτική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση υπεράσπισης των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά ταυτόχρονα να συμμετέχει στους μικρούς και μεγάλους κοινωνικούς αγώνες του καιρού μας μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Πώς σχολιάζετε τις πρώτες αντιδράσεις από τα κόμματα του προοδευτικού χώρου σχετικά με το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξουν τα χαρτιά τους;

Σημασία δεν έχουν οι πρώτες αντιδράσεις στο πλαίσιο της τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά οι τελικές αποφάσεις για τη διαμόρφωση της προοδευτικής κυβέρνησης μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Και η κρίσιμη μεταβλητή, αυτή που τελικά θα καθορίσει τα διλήμματα και τις εξελίξεις, θα είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Διότι σε εκείνη τη χρονική στιγμή τα κόμματα του προοδευτικού χώρου θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τα ρητορικά σχήματα και τις τακτικές υπεκφυγές και να πάρουν καθαρή θέση ενώπιον του ελληνικού λαού. Σε αυτήν ακριβώς τη στιγμή όλοι γνωρίζουν ότι οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν πολιτικές αποφάσεις που θα δίνουν παράταση χρόνου και ελπίδες, έστω και ενός μήνα, στη Δεξιά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Δεν φοβάστε ότι θα σας πουν πως είναι ένα παρωχημένο σύνθημα;

Αυτό που είναι σήμερα παρωχημένο είναι ο εμμονικός νεοφιλελευθερισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνώνυμος πια με την κοινωνική βαρβαρότητα και τον κανιβαλισμό της αγοράς. Αυτό που σήμερα έχει χρεοκοπήσει δεν είναι η μάχη για τον περιορισμό της επικράτειας του εμπορεύματος, για τον περιορισμό της κυριαρχίας της αγοράς στη διαμόρφωση όλων των βιοτικών και κοινωνικών σχέσεων, με άλλα λόγια ο σοσιαλισμός. Αυτό που έχει χρεοκοπήσει είναι η ιδέα περί αυτορρύθμισης της αγοράς, η ιδέα ότι η δημοκρατία είναι το άλλο όνομα του καπιταλισμού, η ιδέα ότι όλα τα προβλήματα επιλύονται με τον καλύτερο τρόπο διά της αγοράς. Να ποιες είναι οι παρωχημένες και χρεοκοπημένες ιδέες και όχι φυσικά ο πολιτικός ορίζοντας της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισοελευθερίας. Και τούτο αποδείχθηκε και αποδεικνύεται καθημερινά με τη χρηματοπιστωτική κρίση, την ενεργειακή κρίση, την κλιματική κρίση, την πανδημία, την κρίση ακρίβειας σήμερα, αλλά και την γενικευμένη εμπόλεμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης με αποκορύφωμα μέχρι στιγμής τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και τις αντιδράσεις της Δύσης που ξανανοίγουν το κεφάλαιο της πυρηνικής απειλής.

Στο Συνέδριο υπήρξαν σημεία διαφωνίας σχετικά με την αποτίμηση του μαξιλαριού και το υπερταμείο, καθώς και για την κριτική της υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της συζήτησης;

Συζήτηση, διάλογος και στρατηγικός προβληματισμός, επισημάνσεις, κριτικές και αυτοκριτικές παρατηρήσεις αποτελούν την πεμπτουσία μιας συνεδριακής διαδικασίας. Αλίμονο αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Είμαστε ένα κόμμα ανοιχτό, δημοκρατικό αλλά και ένα κόμμα που ξέρει να συνθέτει. Για όλα αυτά τα ζητήματα που αναφέρετε, η απάντηση βρίσκετε στην σχεδόν ομόφωνη έγκριση της πολιτικής μας απόφασης αλλά και στις εισηγήσεις και παρεμβάσεις του Προέδρου του κόμματος που εκφράζει τους κοινούς μας τόπους.

Στο Συνέδριό σας προέκυψαν τριβές για το καταστατικό. Υπάρχει τρόπος να συμβιβαστούν οι διαφορετικές απόψεις;

Δεν θεωρώ ότι οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες ή αποφασιστικής σημασίας. Πρόκειται για επιμέρους ζητήματα που σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνουν την επί της αρχής  γενική συμφωνία με τις προτάσεις της επιτροπής καταστατικού. Προτάσεις που θέτουν τις βάσεις για ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό, ένα κόμμα που θα αξιοποιεί και τις ψηφιακές μορφές διαβούλευσης και οργάνωσης, τα δίκτυα και την οριζόντια επικοινωνία ως αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής του δράσης.

Οι διαφορετικές απόψεις σε σχέση με κάποιες επιμέρους καταστατικές ρυθμίσεις δεν προέκυψαν στο Συνέδριο, αλλά ήταν γνωστές από πριν, είχαν κατατεθεί εξάλλου και στην επιτροπή καταστατικού, και τα μέλη του Συνεδρίου θα αποφασίσουν για αυτές στις 15 Μαΐου σε ειδική κάλπη.​

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί